Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pirmadienį surengtoje nuotolinėje spaudos konferencijoje paaiškino naujausius pokyčius.

Galės dirbti ir sergantys

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pirmadienį surengtoje nuotolinėje spaudos konferencijoje paaiškino naujausius pokyčius.

Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė teigė, jog omikron atmaina šiuo metu Lietuvoje kasdien apsikrečia apie 5 tūkstančius žmonių. Ši atmaina pati plėtriausia iš buvusių koronaviruso atmainų. Todėl nuspręsta apsaugoti gyvybiškai svarbių sričių darbuotojus.

„Plintant atmainai ir stebint kitų valstybių patirtis, mes turėjome pasiruošti tokiais situacijai, kad kritinės funkcijos nenutrūktų, kai viruso plitimas labai didelis“, – sakė G. Balčytytė.

Ji priminė, jog šiems darbuotojams, kurie negali atlikti darbų nuotoliu, galės dirbti ir sergantys, bet simptomų neturintys.

„Gali susiklostyti tokios aplinkybės, kad visi kontaktiniu būdu dirbantys darbuotajai yra apsikrėtę, tada darbdavys galės prašyti apsikrėtusių, bet simptomų neturinčių darbuotojų grįžti į darbą. Ši tvarka bus taikoma tik labiausiai kritiniais atvejais, mūsų žiniomis tokia tvarka niekur dar nėra taikoma“, – teigė Vyriausybės kanclerė.

SAM atstovė Jurgita Pakalniškienė pristatė saviizoliacijos pokyčius.

„Kalbant apie tvarką, kuri galioja, svarbus momentas yra tas, kad turėjus kontaktą privaloma izoliuotis tik šeimos nariams, kartu gyvenantiems asmenims, jei jie nėra kritinių tarnybų darbuotojai. Jeigu turimas kontaktas darbe, socialinėje aplinkoje, izoliacija nebėra privaloma.

Tačiau rizika užsikrėtimo ir infekcijos platinimo lieka, todėl nustatytos papildomos rekomendacijos – rekomenduojama riboti žmonių su kuriais bendraujama skaičių, esant galimybei dirbti nuotoliu. Jei tokios galimybės nėra – bendraujant su kitais asmenimis dėvėti apsauginę kaukę arba respiratorių. Ir testuotis savikontrolės greitaisiais antigenų testais tris kartus“, – sakė J. Pakalniškienė.

Bet jei sąlytį turėjo žmogus, kuris įrašytas į gyvybiškai svarbių darbuotojų sąrašą ir negali dirbti nuotoliu, taikoma kita izoliavimo tvarka.

„Kritinių tarnybų darbuotojai privalo izoliuotis, jeigu turėjo kontaktą su užkrėtusiu šeimos nariu, arba išskirtiniais atvejais, jei turėjo itin didelės rizikos kontaktą darbe, kai kontaktuojama su užsikrėtusiu asmeniu vieno metro atstumu 4 valandas uždaroje patalpoje. Bet atėjus tai situacijai, kai trūksta darbuotojų, šie kritinių tarnybų darbuotojai gali nesiizoliuoti, jei yra organizuojamas sąlytį šeimoje arba itin didelį sąlytį asmenų darbe testavimas savikontrolės testais 3 kartus“, – teigė SAM atstovė.

Ji kalbėjo, jog pirmąjį savikontrolės testą rekomenduojama atlikti iš karto sužinojus apie turėtą kontaktą, antrąjį – po 48–72 valandų. Ir trečią testą praėjus dar 48 valandoms po antrojo testo.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Greta Gargasienė priminė, kad asmeniui susirgus koronavirusu jis pirmiausia turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

„Ir suderinti visus nedarbingumo klausimus, izoliacijos trukmę. Tuomet turėtų pildyti atvejo anketą ir nurodyti kartu gyvenančius asmenis. Jei kontaktas buvo turėtas darbovietėje, pagal galiojančius teisės aktų reikalavimus, tik darbdavys praneš apie darbuotojus, kurie kontaktavo, nesitestuoja ir turėtų izoliuotis. Visais kitais atvejais, susirgęs asmuo praneša NVSC apie tuos kontaktus, su kuriais kartu gyvena – ne tik šeimos nariai, bet ir kartu gyvenantys asmenys“, – kalbėjo NVSC atstovė G. Gargasienė.

Ji pabrėžė, jog jei asmuo turi galimybę dirbti nuotoliu – nedarbingumo prašyti jis neturėtų.

„Jeigu asmuo dirba, jam nedarbingumo pažymėjimas negali būti išduodamas. Reikėtų apsispręsti ir suderinti su darbdaviu“, – sakė NVSC atstovė.

G. Gargasienė taip pat aptarė ir mokinių užsikrėtimą koronavirusu.

„Jeigu vaikai suserga mokyklose, tėvai turi kreiptis dėl susirgusio vaiko į šeimos gydytoją ir tokiu atveju, tėvams du pasirinkimai – arba jie gali kreiptis į šeimos gydytoją dėl vaiko slaugymo jo ligos metu, arba, jeigu vaiko slaugyti nereikia, jis nėra pradinukas, vyresnis nei penktokas, tuomet tėvai nedarbingumo prašo NVSC, kaip asmeniui, kuris turėjo sąlytį su savo vaiku“, – teigė NVSC atstovė.

Vyriausybės kanclerė G. Balčytytė dar kartą pabrėžė, jog šios priemonės atitinka koronaviruso atmainos ypatumus.

Tam pritarė SAM viceministrė Aušra Bilotienė–Motiejūnienė.

„Situacija mes turime kiek kitokią nei prie alfa, ar delta atmainos. Turime atmainą, kuri labai greitai plinta. Turime pavyzdžius iš Europos, kad jie susiduria ne tik su sveikatos priežiūros specialistų sergamumu, bet ir taip pat ir su kitais – kritinių tarnybų (darbuotojai, aut. p.). Taigi, turime užtikrinti ir dėl to, kad yra pakankamai duomenų, kad inkubacinis periodas yra nuo 3 iki 5 dienų“, – kalbėjo ji.

Aptarta iš anksto

Vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė teigė, jog Operacijų vadovo sprendime yra numatytas sąlyga, pavedimas svarbias valstybės funkcijas vykdančių darbuotojų darbdaviams, kad jie turi turi sudaryti vardinius darbuotojų sąrašus. Kurie turės vykdyti tas gyvybiškai svarbias funkcijas.

„Ir būtent iš anksto aptarus su darbuotoju, jis turi būti įspėtas, kad jei būtų tokia situacija, nesant simptomų, jis nedarbingumo neimtų, arba jis gali būti iškviestas į darbą. Tai aptariama šiuo metu“, - sakė vyriausioji šalies epidemiologė.

Pokyčiai kino teatrams

Nuo pirmadienio kino teatrų salėse, kuriose yra valgoma ir geriama, tarp žiūrovų turės būti palikta bent viena laisva kėdė.

Tai numatyta sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio sprendime.

Kino teatruose žiūrovams nuo šešerių metų būtina dėvėti respiratorius, tačiau juos galima nusiimti kino salėje vartojant maistą ir gėrimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)