Taip pat nustatyta, kad istorinės sostinės teritorijos statusą turi Kauno senamiestis, Kauno miesto istorinė dalis, vadinama Naujamiesčiu, Vilniaus senamiestis, Kernavė ir Kernavės archeologinė vietovė, Trakai ir Senieji Trakai.

Už tokius Teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pakeitimus šią savaitę balsavo 102 Seimo nariai, susilaikė šeši parlamentarai.

Vienas pataisų iniciatorių socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas sako, kad specialus statusas leistų laisviau panaudoti įvairias teisines, organizacines, ekonomines, finansines ir kitas priemones tokių teritorijų infrastruktūrai plėtoti.

Anot jo, šiose teritorijose „racionaliai išplėtojus šiuolaikinę socialinę ir inžinerinę infrastruktūrą jie taptų patrauklūs ir dar labiau lankomi tiek Lietuvos gyventojų, tiek užsienio turistų“.

Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovė, buvusi Trakų rajono merė Edita Rudelienė prieš balsavimą teigė, jog tai yra „istorinė diena Trakams ir kitoms istorinėms sostinėms“.

„Tikiuosi, kad tai bus tik pirmas žingsnis, ateityje mes turėsime istorinėms sostinėms ir atskiras programas, ir atskirą finansavimą, ir atskiras turistines trasas. Tai bus pasiekimas ne tik miestų, bet ir Lietuvos“, – kalbėjo E. Rudelienė.

Iki šiol gyvenamosioms vietovėms galėjo būti suteikiami tik kurorto arba kurortinės teritorijos statusas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)