Sprendimo projektas Šakių savivaldybėje priimtas, laikantis įstatymų bei atsižvelgiant į Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio atsiųstą praėjusių metų gruodžio 21-osios raštą. ELTA primena, kad dar iki posėdžio Šakiuose Kauno miesto savivaldybės administracija tuo pačiu klausimu parengė Tarybos sprendimo projektą dėl turto ir pareigų perėmimo.

O penktadienį posėdžiaujant politikams Šakiuose būta abejonių, ar tikslinga rajonui atsisakyti „dar vienos valdiškos įstaigos, nes dalis jų jau rajonui nebepriklauso, o toliau gali ateiti eilė ir pačiai Šakių savivaldybei?“ Nuogąstauta, kad, perėmusi Šakių „greitukes“, Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotis sunegalavusius šakiečius veš į Kauno gydymo įstaigas, ir tuo būdu Šakių skubiosios pagalbos skyriui, netekusiam dalies ligonių, grės likvidavimas. Tačiau abejojantiems priminta, kad centralizacija, sveikatos įstaigų pertvarka neišvengiama, ir ji pradėta ne šios, bet ankstesnės kadencijos Vyriausybės, kuri „sudėliojo reformų gaires“.

Reorganizacija siekiama, kad „pati paslauga būtų teikiama kaip įmanoma labiau kvalifikuotai ir saugiai“.

Politikams paaiškinta, kad viešųjų sveikatos įstaigų veikla finansuojama ne savivaldybės biudžeto, bet Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis, o savivaldybė gauna jose dirbančių ir savo gyvenamąją vietą Šakių rajone deklaravusių asmenų pajamų mokesčius, nepaisant, kokia yra įstaigų priklausomybė.

Abejojantiems dėl sprendimo naudos pateiktas ir toks argumentas: Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties (joje dirba 26 darbuotojai) brigadų, kurių rajone dabar yra dvi, po reformos bus daugiau. Viena jų, kaip telefonu naujienų agentūrai ELTA sakė Šakių rajono savivaldybės gydytoja Edita Zubrickienė, bus įkurdinta Kudirkos Naumiestyje, valstybės pasienyje, tad paslauga tikrai greičiau, nei dabar, pasieks vietos gyventojus.

„Ne pirmus metus kalbama apie greitosios medicinos pagalbos pertvarką visoje šalyje, ir pagal numatomą centralizacijos planą tokia pagalba, tikėtina, bus koncentruojama 5-iuose centruose. Jei skubi pagalba, kaip sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, ligonį turi pasiekti ne ilgiau kaip per valandą, tai Šakių atveju per tiek greitoji pasiekia ir Marijampolę, ir Kauną. Tačiau su Kauno greitąja medicinos pagalbos stotimi mes bendradarbiaujame daugiau nei metus.

Jeigu prireikia, iš jos ir dabar atvažiuoja į Šakius greitoji, taip pat mūsų gydytojai gali pasikonsultuoti su kolegomis iš Kauno.

Vadinamieji „klasteriniai“ ligoniai, kai atvejai ypač sudėtingi, gabenami į 3-tinio lygio gydymo įstaigas, kiti patenka į 2-inio lygio centrus. Tokia yra Šakių ligoninė ir, jei joje lieka chirurgijos skyrius, reanimacija, tuomet lieka ir skubios pagalbos skyrius“, – aiškino Šakių rajono savivaldybės gydytoja.

Jos nuomone, dėl greitosios medicinos pagalbos stoties perdavimo Kaunui tikrai nenukentės nė vienas Šakių gyventojas, kuriam tos pagalbos prireiks. O Šakių stoties darbuotojai nebus palikti be kolegų dėmesio – jiems bus organizuoti mokymai, specialistai galės tobulėti, kelti savo kvalifikaciją, atitinkamai gaudami ir didesnį darbo užmokestį.