Kaip pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, Lietuvos premjerė padėkojo Y. Johansson ir visai Europos Komisijai už pagalbą Lietuvai bei operatyvius veiksmus reaguojant į migracijos suvaldymą.

Anot premjerės, „vieninga ES pozicija, Lietuvos ir EK pastangos ir koordinuoti veiksmai buvo ir yra veiksmingi kovoje su šia Lukašenkos hibridine ataka“.

Vyriausybės vadovė taip pat pažymėjo, kad kasdien ES sieną su Baltarusija neteisėtai bandančių kirsti asmenų skaičius sumažėjo, tačiau kalbėti apie esminę situacijos deeskalaciją dar anksti.

Per susitikimą taip pat aptarta saugumo situacija regione atsižvelgiant į Rusijos sutelktas karines pajėgas pasienyje su Ukraina, dislokuojamas karines pajėgas Baltarusijos pietuose.

Į Lietuvą pernai neteisėtai pateko daugiau kaip 4,2 tūkst. migrantų. Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Nuo pernai rugpjūčio neteisėtai sieną kirtę užsieniečiai apgręžiami atgal į Baltarusiją.

Rusijai sutelkus prie Ukrainos sienos daugiau kaip 100 tūkst. karių ir karinės technikos, Vakarai vis labiau nerimauja, kad Europoje gali kilti didelis konfliktas. Nerimą kelia ir naujausios Rusijos bei Baltarusijos bendros karinės pratybos, pasigirsta nuogąstavimų, kad jos gali pranašauti nuolatinį Rusijos pajėgų, įskaitant įprastines ir branduolines, dislokavimą Baltarusijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)