Opozicijos atstovai ketvirtadienį teigė, kad tai yra neleistina prievarta, kad taip galime netekti dalies medicinos ir slaugos darbuotojų, jų nuomone, netrukus COVID–19 gali tapti sezoniniu gripu ir laisvėti apribojimai.

Lauks dar vienas Šimonytės ultimatumas?

Po šio balsavimo opozicijos atstovas Saulius Skvernelis tikino, kad valdantieji daugumos neturi.

Dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistas Tadas Ignatavičius sutiko, kad požymių tam yra.

„Taip, tai yra požymis, kad valdančioji dauguma nėra tvirta. Ir šiuo svarbiu klausimu matome, kad nėra daugumos. Nors projektas yra teikiamas Vyriausybės ir strategiškai svarbus. Tokių svarbių projektų, teikiamų Vyriausybės, kai yra svarbu parodyti daugumos vienybę, ar ne, buvo progų daugiau, matyt. Kad ir praėjusią savaitę, kai Seimas po pateikimo nepritarė Vyriausybės teiktam automobilių taršos mokesčiui, kai net dauguma nebuvo vieninga, „pasiplovė“ iš balsavimo. Visa tai rodo, kad daugumą yra ištikusios rimtos bėdos“, – kalbėjo T. Ignatavičius.

Visgi, jis teigė, jog teigti, jog daugumos tikrai nėra gal kiek per anksti. Tai galėtų parodyti balsavimas dėl nepasitikėjimo.

„Man atrodo, kad mes grėsmingai artėjame link to momento, galimo balsavimo, ar ši Vyriausybė turi pasitikėjimą. Nes panašu, kad po šiandienos balsavimo valdančioji dauguma turėtų sulaukti premjerės Ingridos Šimonytės ultimatumo – ar valdantieji nori gyventi nuo vieno ultimatumo iki kito, ar tai netrukdo šiai valdančiajai daugumai egzistuoti, klausimas pakimba“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo pašnekovas.

Jo teigimu, valdančiajai daugumai teks kalbėtis, ką daryti toliau, ar jie dar gali susikalbėti ir susitarti, arba perkrovimas.

Antradienį, svarstant šį pasiūlymą jį dar palaikė opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos atstovai, kalbėjo apžvalgininkas T. Ignatavičius.

„Šiandien LSDP jau supasavo. Panašu, kad yra spaudimas iš suinteresuotų pusių, protestuotojų, kurie protestuoja prieš bet kokius privalomus dalykus ir sugriežtinimą. Tai aišku, kad tas spaudimas iš išorės yra. Panašu, kad politikai jų neatlaiko. Ir čia yra spraga ir projektų teikėjų“, – kalbėjo Žinių radijo pašnekovas T. Ignatavičius.

Jis svarstė, jog sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, kuris šį pasiūlymą ir teikė, turėjo eiti kalbėtis su medikais, su politikais.

Ingrida Šimonytė

Gavo atsakymus ne į visus klausimus

Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentė Aušra Volodkaitė teigė, jog ketvirtadienio balsavimo Seime rezultatas kiek nustebino.

„Aš tikėjausi, kad valdančioji dauguma pasieks tą teigiamą rezultatą ir bus patvirtinti privalomieji skiepai. Tačiau ne dėl to, kad mes to laukėme, mes tą sprendimą vertinome kritiškai. Mes tikrai nesame prieš skiepus, pasisakome už juos. Tačiau yra visokių atvejų į kuriuos nebuvo atsižvelgta – kai darbuotojas negali skiepytis dėl medicininių kontraindikacijų, teisės aktuose nėra pateiktas sąrašas, kokios jos gali būti. Taip pat situacijos, kai darbuotojas jau yra persirgęs koronavirusu“, – šios idėjos neigiamus aspektus vardijo A. Volodkaitė.

Ji Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ svarstė, kad galbūt verta kiek pataisyti projektą ir vėl grįžti į Seimą.

Valdančiuosius išguldė ir omikron atmaina

Valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos Seime atstovas, Seimo sveikatos reikalų komiteto narys Linas Slušnys Žinių radijo laidoje teigė, jog balsavimas žlugo ir dėl omikron atmainos.

Omikronas ir mūsų neaplenkė. Mes turime mažiausiai du žmones, dabar gal jau net trys, kurie yra užsikrėtę omikron atmaina. Ir jų tiesiog nėra Seime. (…) Kai žmonės negali ateiti į Seimą, negalime mes turėti ir pilnos daugumos“, – priežastis dėl nepavykusio balsavimo vardijo politikas L. Slušnys.

Politikas teigė, jog galimu darbuotojų išėjimu ir darbo rankų trūkumu motyvavę asmenys, nėra iki galo teisūs, nes „rankos, kurios nesiskiepija yra pavojingos rankos“.

„Net jeigu 99 procentai vakcinuotų yra. Ir lieka vienas žmogus, kuris to nepadarė ir vaikšto po ligoninę, jis turi kontaktą su pacientais, jau yra problema. Sakykite, ką norite. Šios profesijos yra svarbios ir jie negali išeiti į nuotolį“, – aiškino konservatorių frakcijos atstovas L. Slušnys.

Padės tik sąmoningas supratimas

Virusologas Saulius Čaplinskas laidoje „Dienos klausimas“ tikino, jog prievarta ar komandinis bandymas suvaldyti pandemiją gali duoti tik trumpą efektą.

„O ilgalaikį efektą galime pasiekti tik tada, jei bus sąmoningai įsisąmonintos gyvenimo naujoje realybėje taisyklės. Viena iš taisyklių – dirbant su pažeidžiamais žmonėmis, jie turėtų būti maksimaliai apsisaugoti patys – būti vakcinuoti. Jie turi žinoti savo COVID–19 statusą ir jei įtaria, kad sirguliuoja, neiti į darbą – testuotis. Ir naudoti asmenines apsaugos priemones“, – kalbėjo virusologas S. Čaplinskas.

Dalintis
Nuomonės