Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ramina, kad po pertvarkos bus gerai ir gydymo įstaigoms, ir pacientams. Bet rajonų gyventojų neguodžia perspektyvos, kad pas gydytojus teks važinėti į kitus miestus. Vyriausybė reformai jau pritarė. Beliko balsavimas Seime.

LNK Kėdainiuose kalbinta moteris teigė, jog „jie irgi žmonės“.

„Ne vien gi Kaunas ir Vilnius. Mums irgi reikalingos ir ligoninės, ir paslaugos. Tikrai reikalingos“, – sakė ji.

Kita kalbėjo, kad baiminasi eilių.

„Kol aš ten prisibelsiu. Kokios ten eilės, priėmime?“ – teigė ji.

Dar kita LNK Kėdainiuose kalbinta moteris klausė, kiek dabar gyventojų važiuoja į privačias klinikas, nes mieste prisiregistruoti vizitui pas gydytoją tiesiog nepavyksta.

Kėdainiuose neseniai buvo kovojama dėl akušerijos skyriaus išlikimo. Nesėkmingai. Kėdainietės nuo gegužės važiuos gimdyti į kitus miestus. Dabar vėl nerimauja dėl kitų ligoninės skyrių likimo. Jų dešimt, bet kiek po planuojamos reformos išliks, neaišku.

Planuojama mažinti stacionarių paslaugų, didinant ambulatorijos paslaugas. Savivaldybės bus raginamos vienyti jėgas.

„Kiekviena savivaldybė yra su savo sveikatos įstaigų tinklu yra savotiškai skirtinga. Nemanau, kad tai būtų pati geriausia išeitis jungtis. Taip, mes esame šnekėję su Raseinių kolega, esam ten lankęsi, ieškojome galbūt bendrų sprendimų būdų. Bet kad ir gimdymus paimkime, moterys iš Raseinių tikrai nevažiuos gimdyti į Kėdainius. O moterys iš Kėdainių nevažiuos į Raseinius“, – LNK kalbėjo Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis.

Kėdainių rajono savivaldybė pertvarkoms pritaria, bet sako nežinanti, nei kaip jos palies rajoną, nei kiek tai kainuos.

„Ministerijos atstovams buvo išsakyta būtent dėl pavežėjimo paslaugų. Akcentuota, kad negalima palikti žmonių be prieinamumo, be laiku pasiekiamos sveikatos priežiūros įstaigos paslaugų“, – sakė Kėdainių rajono savivaldybės gydytoja Ramunė Kabošienė.

Savivaldybių poreikius, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sako, kad apibendrins ir remsis jais, kai jau realiai bus vykdoma reforma. O kol kas įstatymo pataisos, reikalingos pertvarkai, keliauja į Seimą.

„Mes turime puikių, atsidavusių gydytojų, slaugytojų, bet mes turime visiškai netinkamą valdyseną, visiškai neefektyvų darbo organizavimą. Ir būtent šie įstatymo projektai yra nukreipti, kad mes keistume tą darbo kokybę“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Tik pritarus Seimui bus pertvarkomos ligoninės ir poliklinikos. Tačiau praėjusios kadencijos Seime net valdantieji siūlomoms pataisoms nepritarė.

Bet sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys tikina, kad jam pasiseks, nes į klausimą yra žiūrima kompleksiškai.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad siūloma pertvarka vis dar kelia daug klausimų.

„Labai daug yra kalbama apie sprendimus, gerus tikslus. Pavyzdžiui, sumažinti eiles. Bet vienintelis dalykas, kas yra pasiūloma – patobulinti registracijos sistemą išankstinę. Kad ir kokia ji būtų tobula, ji gydytojų gi nepridės“, – kalbėjo A. Veryga.

Pertvarkos pagrindas – sveikatos centrai, skirtingų paslaugų koordinatoriai. Jie telks poliklinikų, ligoninių, net privačių klinikų pajėgas, nebūtinai esančias toje pačioje savivaldybėje. Neabejojama, kad ne visoms dabar veikiančioms ligoninėms pavyks išsilaikyti.

„Visiškai suprantamas noras kelti kokybę pacientų gerovei, mes ne prieš. Bet reikalavimai yra tokie dideli, jeigu tik tokie jie ir išliks, tai faktiškai dauguma rajoninių ligoninių, sunkiai įsivaizduoju, kaip joms pavyks tai įveikti“, – LNK sakė Kėdainių ligoninės direktoriaus pavaduotoja Rita Kuodienė.

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys tikina, kad skubi pagalba pacientui turi būti užtikrinta per valandą bet kuriame Lietuvos krašte.

„Turi būti užtikrinta, kad savo gyvenamojoje vietoje, savo savivaldybėje žmogus gautų minimalų paketą svarbiausių paslaugų. Ir nebūtų kaip dabar yra kai kuriais atvejais, kai važiuojama į gretimą miestą iš akies išsiimti šapo“, – aiškino ministras.

Pertvarka gali užtrukti. Jei Seimas ir pritars jai, naujai sistemai suderinti, kaip planuojama, prireiks 5 metų ir beveik 800 milijonų eurų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Kritika planuojamoms sveikatos reformos permainoms

Kritikos planuojamoms permainoms negaili Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas. Jis LNK kalbėjo, jog reformoje neranda visų atsakymų.

„Aš visada sakiau, kad ne struktūra gydo, ne išdėstymas gydymo įstaigų, o gydytojas ir pacientas. Ir yra klausimas – kaip ta sistema veikia tarp gydytojo ir paciento. Ar ji šiandien yra tobula, ar girdėjome iš viso pacientą. Ką mes šiandien girdime? Eilės į antrinį lygį, eilės prie operacijų, po 2–3 mėnesius konsultacijoms.

Neaiškus finansavimas – kur žmogui reikia mokėti, kur ne. (…) Kad šiandien sveikatos sistemoje turime bendrą jovalą tarp viešojo ir privataus sektoriaus, tai tikrai taip. Šitoje pristatomoje reformos sistemoje iš viso nekalbama apie privatų sektorių – tik apie savivaldybių ligoninių ir pirminio lygio tam tikrų įstaigų apjungimą“, – situaciją vertino meras.

„Mes pasigedome šioje sistemoje aiškumo. Buvo tik konkretus pasiūlymas savivaldybėms – ar jūs sutinkate jungtis, dalyvauti, net apie pinigus nešneka“, – stebėjosi V. Mitrofanovas.

Visą LNK pokalbį žiūrėkite čia: