Itin didelės apimties baudžiamosios bylos nagrinėjimas teisme truko daugiau kaip šešerius metus, atsakomybėn dėl padarytų nusikaltimų buvo patraukti net 32 asmenys, kurie buvo kaltinami beveik 150 nusikalstamų veikų padarymu.

Šio nusikalstamo susivienijimo lyderiai – ilgą laiką nepakaltinamu laikytas vilnietis Marijanas Taraškevičius, pravarde Marekas, ir pilkuoju kardinolu laikomas Vincentas Mačiulaitis, pravarde Vincukas.

Šioje byloje baudžiamojon atsakomybėn patraukti ir du pareigūnai – Muitinės kriminalinės tarnybos vyriausiasis tyrėjas ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos vyriausiasis specialistas. Aiškinantis šios grupuotės nusikaltimus buvo demaskuotas ir tuometis Vilniaus apygardos teismo teisėjas Ryšardas Skirtunas, taip pat korumpuoti advokatai.

Kaip pažymėjo teisėjų kolegijos pirmininkė Jurgita Mačionytė, nuosprendį sudaro daugiau kaip tūkstantis lapų. Visi kaltinamieji, išskyrus vieną, teismo nuosprendžio klausėsi nuotoliniu būdu.

Grupuotės lyderiui M. Taraškevičiui už padarytus nusikaltimus teismas skyrė 13 metų laisvės atėmimo bausmę, kurią subendrino su anksčiau skirtomis bausmėmis, todėl jam už grotų teks praleisti 13 metų 6 mėnesius. Be to, jam skirta 200 MGL (7 532 eurų) bauda.

V. Mačiulaičiui teismas taip pat skyrė įkalinimą 13 metų, bet subendrinus su kitomis anksčiau skirtomis bausmėmis, jis už grotų turės praleisti 14 metų 10 mėnesių bei privalės sumokėti 200 MGL (7 532 Eur) baudą.

Dėl kai kurių nusikaltimų M. Taraškevičius ir V. Mačiulaitis buvo išteisinti, dar dėl dalies veikų teismas jiems bylą nutraukė suėjus apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senačiai.

Keliems kitiems kaltinamiesiems teismas skyrė laisvės atėmimo bausmes, bet dauguma grupuotės lyderių parankinių buvo nubausti keliolikos tūkstančių eurų baudomis. Kai kuriems nuteistiesiems teks sumokėti net daugiau kaip 30 tūkst. Eur baudas.

Teismas taip pat nutarė konfiskuoti vilkikus, puspriekabes, per kratas rastus pinigus.

„Taip pat teismas tenkino Vilniaus teritorinės muitinės civilinį ieškinį ir priteisė iš nuteistųjų dėl kiekvienos nusikalstamos veikos pareikštą ieškinį solidariai atitinkamai kiek jie dalyvavo nusikalstamuose epizoduose – ieškinys tenkintas iš dalies“, – skelbdama nuosprendį sakė teisėja J. Mačionytė.

Jos teigimu, po nuosprendžio įsiteisėjimo bus sunaikintos visos sulaikytos cigaretės.

„Teismas, išnagrinėjęs bylą, prėimė prendimą ir nustatė nusikalstamo susivienijimo požymius ir pripažino, kad M. Taraškevičius ir V. Mačiulaitis susitarė, organizavo ir vadovavo nusikalstamam susivienijimui nuo 2007 m. iki 2011 m. lapkričio, – sakė teisėja. – Nusikalstamas susivienijimas veikė Lietuvoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Nyderlandų Karalystėje. Pagrindinė veikla, kuria užsiėmė susivienjimas, buvo neteisėtas disponavimas akcizais apomokestinamomis prekėmis – cigaretėmis, jų kontrabanda. (...) Taip pat nustatyta, kad daryti nusikalstamas veikas buvo sukurstyti valstybės tarnautojai.“

Anot teismo, nusikalstamo susivienijimo veikloje dalyvavo net apie 70 asmenų, dalis jų buvo nuteisti kitose bylose.

„Taip pat buvo nustatyti pareigūnai, teikę informaciją nusikalstamo susivienijimo nariams“, – sakė teisėja J. Mačionytė.

Ji pažymėjo, kad dėl pernelyg užsitęsusio baudžiamojo proceso tiek ikiteisminio tyrimo, tiek teisminio nagrinėjimo metu kaltinamiesiems buvo skirtos švelnesnės nei numato įstatymas bausmės, o kai kuriems netgi tokios, kurios nenumatytos sankcijoje.

Anot teismo, iš kaltinamųjų valstybei buvo priteisti daugiau kaip 6 mln. eurų – tiek dėl nusikalstamo susivienijimo padarytų nusikaltimų į valstybės biudžetą nebuvo sumokėta mokesčių.

Milijoninė žala

Ypatingą prabangą mėgusių M. Taraškevičiaus ir V. Mačiulaičio nusikalstama kontrabandininkų grupuote pareigūnai susidomėjo dar 2010-aisiais – ilgalaikio tyrimo metu pareigūnai per keletą kartų organizavo dešimčių vilkikų su cigarečių kontrabanda sulaikymus. Anot kriminalistų, ši gauja nė iš tolo neprilygo kontrabandos karaliumi įvardijamo buvusio policijos pareigūno Viliaus Karaliaus vadovautam nusikalstamam susivienijimui.

Vien Lietuvoje buvo sulaikyta 19 vilkikų su kontrabandinėmis cigaretėmis iš Rusijos ir Baltarusijos, kurių vertė – apie 7 milijonus eurų. Dar 12 krovinių, pagal Lietuvos pareigūnų informaciją, buvo sulaikyta Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje. Šių vertė – apie 3 mln. Eur.

Grupuotė veikė iki 2011 m. lapkričio mėn. Lietuvoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Nyderlandų Karalystėje, Vokietijojoje.

Teismui perduotoje baudžiamojoje byloje be M. Taraškevičiaus ir V. Mačiulaičio kaltinimų sulaukė ir, įtariama, grupuotei priklausę Piotras Breiva, Vadimas Harahliadas, Aliaksandras Gerasimas, Saulius Laurinavičius, Zbignevas Januškevičius, Valdas Skripskas, Vitalijus Sidorovičius, Andžejus Sobolevskis, Aleksandras Zacharovas, Olegas Kuzminas, Povilas Petrusevičius, Artūras Tamulionis, Ričardas Gavrilkevičius, Marius Mažeikis, Edvardas Malachovskis, Artūras Zakutauskas, Nerijus Bulka, Andrejus Terentjevas, Valerijus Michailovskis, Arkadijus Griaziutinas, Vitalis Keura, Laimis Petrikas, Evaldas Ivanovas, Igoris Garnakas, Artakas Ayvazyanas, Vytautas Okuličius, Vytautas Jurgutis, Andrejus Skalivenka, Algis Griškaitis ir Vidas Petrikas.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Generalinės prokuratūros prokuroras Gedgaudas Norkūnas yra sakęs, kad valstybei buvo padaryta daugiau kaip 7 milijonų eurų žala.

Grupuotės nusikaltimus pareigūnams padėjo atskleisti Latvijos pilietis Romanas Šnipkis, kuriam buvo suteiktas valstybės saugomo liudytojo statusas.

Marijanas Taraškevičius ir Vincentas Mačiulaitis
Ypatingą prabangą mėgusių M. Taraškevičiaus ir V. Mačiulaičio nusikalstama kontrabandininkų grupuote pareigūnai susidomėjo dar 2010-aisiais – ilgalaikio tyrimo metu pareigūnai per keletą kartų organizavo dešimčių vilkikų su cigarečių kontrabanda sulaikymus. Teigiama, kad ši gauja nė iš tolo neprilygo buvusio policininko Viliaus Karaliaus vadovautam nusikalstamam susivienijimui.

Vien Lietuvoje buvo sulaikyta 19 vilkikų su kontrabandinėmis cigaretėmis iš Rusijos ir Baltarusijos, kurių vertė – apie 7 mln. Eur. Dar 12 krovinių, pagal Lietuvos pareigūnų informaciją, buvo sulaikyta Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje. Šių vertė – apie 3 mln. Eur.

Grupuotė veikė iki 2011 m. lapkričio mėn. Lietuvoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Nyderlandų Karalystėje, Vokietijoje.

Po sulaikymo tobulindavo slėpimo būdus

Pasak pareigūnų, nuo 2008-ųjų pradžios iki 2011-ųjų lapkričio grupuotės nariai įsigijo keliolika krovinių pervežimo įmonių, kelias dešimtis vilkikų, puspriekabių, kuriose buvo įrengtos cigarečių slėptuvės. Taip pat buvo klastojami automobilių identifikavimo numeriai.

Kontrabandos schema
Už bendras nusikalstamas lėšas Rusijos ir Baltarusijos buvo perkamos ir specialiai tam skirtose patalpose laikomos cigaretės, naudojamos nuolatos keičiamos gabenimo schemos bei vis kitokie jų pervežimo būdai, maršrutai bei minėtos transporto priemones su slėptuvėmis. Ypatingai dideli cigarečių kiekiai iš Rusijos ir Baltarusijos buvo gabenami į Lietuvą bei Vakarų Europos valstybes, kur būdavo parduodami kitiems asmenims.

Dalis cigarečių buvo gabenama naudojant medienos krovinių muliažus, o tarpiniuose cigarečių gabenimo maršruto vietose puspriekabės bei jų valstybiniai numeriai buvo keičiamos.

Tyrimo duomenimis, pareigūnams aptikus ir sulaikius cigarečių kontrabandos krovinį, grupuotės nariai tobulindavo jų slėpimo būdus. Pavyzdžiui, siekiant apsunkinti cigarečių aptikimą, už 15 tūkst. Eur Lietuvoje buvo nupirktos medžio apdirbimo staklės, kuriomis jau Baltarusijoje buvo pjaunamos specialios ertmės medienos balkiuose.

Generalinė prokuratūra yra pranešusi, kad paslėptos tuose balkiuose cigaretės buvo gabenamos į Lietuvą ir laikomos specialiai tam tikslui išnuomotose patalpose. Tyrimo metu taip pat buvo gauta duomenų, kad atskirais atvejais netrukdomą cigarečių gabenimą per Lietuvos sieną už kyšius užtikrindavo Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai. Juos išaiškino patys muitininkai.

Marijanas Taraškevičius
Pareigūnai taip pat nustatė, grupuotės nariai, pasinaudodami asmenų, turinčių specialių žinių chemijos srityje, pagalba, Lietuvoje pagamino ne mažiau kaip 1 200 kilogramų pirmos kategorijos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtako (prekursoriaus), kurį už ne mažesnę kaip 1 mln. 440 tūkst. Eur realizavo kitiems asmenims. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad ypatingą dėmesį kaltinamieji skyrė ir priemonėms, kuriomis buvo siekė išvengti sekimo ir taip užmaskuoti vykstančias nusikalstamas veikas. Tam buvo renkama informacija apie teisėsaugos institucijų automobilių valstybinius numerius, apsirūpinta pokalbių pasiklausymo techninėmis priemonėmis.

Naujausi automobiliai, linksmybės jachtose

V. Mačiulaitis ir M. Taraškevičius labai mėgo prabangą – dažnai lankėsi kazino, keliaudavo po brangiausius Europos kurortus, važinėjosi naujausiais automobiliais, ypač prabangiai buvo įsirengę savo namus. Per kratas pas juos rastos įspūdingos sumos pinigų.

Grupuotės lyderiai, kaip ir įprasta nusikalstamo pasaulio atstovams, mėgo puikuotis savo turtais – pas juos namuose pareigūnai rado nuotraukų, kaip jie fotografuojasi su automatais, prie naujutėlaičių visureigių, plaukioja jachtomis ir t.t. Dėl to buvo pradėti tyrimai dėl neteisėto praturtėjimo, kai nusikalstamu būdu uždirbti pinigai buvo legalizuojami į nekilnojamąjį ir kitą turtą.

Vilniaus apygardos teismas jau yra priėmęs baudžiamąjį įsakymą, kuriuo konstatuota, kad muitininkas ir pasienietis, laikydamiesi konspiracijos, palaikė ilgalaikį ryšį su susivienijimo vadovais, kuriems už piniginį atlygį, skaičiuojamą keliomis dešimtimis tūkstančių litų, kaltinamųjų perduotais telefonais nuolatos užšifruotai teikė informaciją apie atliekamus kriminalinės žvalgybos, ikiteisminius tyrimus, susijusius su galimo susivienijimo organizatoriais, vadovais bei nariais, planuojamus, atliekamus ir atliktus asmenų, transporto priemonių patikrinimus, sulaikymus, kriminalinės žvalgybos institucijų naudojamas transporto priemones.

Grupuotės lyderis M. Taraškevičius iš karto po sulaikymo esą savo bičiuliams kalbėjo, jog tikrai nesės į kalėjimą, o „susiveiks pažymą“, kad yra nesveikas. Jam savo planą beveik buvio pavykę įgyvendinti – kad anksčiau su „dambrauskinių“ grupuote sietas vyras yra nepakaltinamas, buvo nusprendę kartu gyvenę teismo psichiatrai, kurių vieno sūnus palaikė itin draugiškus santykius su M. Taraškevičiumi.

Marijanas Taraškevičius
Šios išvados sukėlė abejonių prokurorams – kad būtų paskirti nauji ekspertai, pareigūnai turėjo kreiptis net į Sveikatos apsaugos ministeriją. Įtarimų dėl ryšių su nusikaltėliais prispaustas tuometis Teismo psichiatrijos tarnybos vadovas Konstantinas Daškevičius paliko postą. Vėliau buvo atlikta dar viena ekspertizė, tačiau vėl medikai diagnozavo, kad M. Taraškevičiui būtina taikyti priverčiamąsias medicinos priemones. Tiesa, Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo psichiatrė, ilgą laiką bendravusi su M. Taraškevičiumi, pareigūnams pareiškė, jog įtariamasis yra išmokęs simuliuoti ligą. Tokie medikės argumentai prokurorams suteikė dar vieną galimybę – teismas leido dar kartą tirti M. Taraškevičių. O tada ir paaiškėjo, kad M. Taraškevičius yra sveikas ir gali atsakyti už savo veiksmus.

Pripažino kaltę

M. Taraškevičius jau yra jau nuteistas dėl narkotinių medžiagų pardavimo, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo, jam skirta daugiau kaip 8 metų laisvės atėmimo bausmė. Baudžiamojon atsakomybėn buvo patrauktas ir V. Mačiulaitis – Vincukui dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu teismas jau yra skyręs 14 metų laisvės atėmimo bausmę.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad organizuota asmenų grupė, veikusi Lietuvoje, Nyderlanduose ir Rusijoje, turėdama tikslą narkotines medžiagas gabenti tranzitu iš Vakarų Europos į Rusiją, Nyderlanduose neteisėtai įgijo labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – virš 290 kg kanapių dervos. Sulaikyto krovinio vertė – daugiau 3,5 mln. eurų.

V. Mačiulaitis maždaug prieš 15 metų yra dirbęs kriminalinėje policijoje operatyniu darbuotoju. Neoficialiai užsimenama, kad M. Taraškevičius buvo atsakingas už apsaugą nuo kitų grupuočių. Tuo metu V. Mačiulaitis įvardijamas gaujos „smegenimis“ – jis spręsdavo, kada, iš kur ir kiek reikia vežti kontrabandos.

Nagrinėjant didžiausia gauja įvardijamos grupuotės bylą M. Taraškevičius pripažino kaltę: „Nuoširdžiai prisipažįstu dėl visų epizodų, kurie man inkriminuoti – kontrabandos, uždrausto skysčio, dujinio pistoleto. Dėl nusikalstamo susivienijimo – negaliu pasakyti, aš ne teisininkas.“

Marijanas Taraškevičius
„Aš niekada nieko neverčiau ir neįkalbinėjau vykdyti nusikaltimų, mes netgi su Vincu pykdavomės, jis manė, kad iškrovimui reikia imti kaimo žmones, nes jiems reikėtų mažiau mokėti. Man buvo gaila savo pažįstamų, iš mano rajono neturtingų šeimų, jie prašė suteikti bet kokį darbą“, – duodamas parodymus Vilniaus apygardos teismui sakė M. Taraškevičius.

Jis pasakojo, kad kontrabanda tuomet buvo jų verslas, abu su V. Mačiulaičiu buvo lygiaverčiai partneriai, pirko cigarečių net tik Baltarusijoje, bet ir Rusijoje, viskas priklausė nuo kainos: „Mūsų santykiai su Vincu buvo paremti pasitikėjimu, pelną dalijomės perpus. Tačiau Vincas turėjo skolų, nes pinigus pralošdavo kazino. Jis paimdavo pinigų cigarečių užpirkti, o iš tikrųjų pinigus pralošdavo kazino.“

„Ant popieriaus atrodo, kad uždirbdavome daug, kad mes milijonieriai, o iš tikrųjų – jeigu vieną mašiną sulaikydavo, reikdavo padaryti keturis naujus reisus, kad būtų padengtas susidaręs minusas, – teisme sakė M. Taraškevičius. – Dažnai būdavo, kad skolindavomės pinigų už procentus. Nemažai kainavo ir perdarymai, pertvarų panaikinimai. Sandėlius nuomojomės ne mėnesiui, o ilgesniam laikotarpiui. Jeigu įvykdavo sulaikymas, pinigai buvo tarsi išmesti, nes toliau naudotis negalėjome. Išlaidų buvo labai daug.“


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)