Tai numatančias Lietuvos šaulių sąjungos bei Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymų pataisas įregistravo Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas kartu su kitais įvairioms frakcijoms priklausančiais parlamentarais.

Priėmus siūlomus pakeitimus, tikimasi suteikti kartu su pareigūnais dirbantiems šauliams adekvačią teisinę apsaugą.

„Kaistant geopolitiniam kontekstui, tebesitęsiant migrantų krizei pasienyje, didėja konvencinių ir hibridinių grėsmių tikimybė.

Atliepdama tai, Lietuvos šaulių sąjunga teikia intensyvesnę pagalbą ir įsijungia į veiklas, vykdomas kartu su pasieniečiais, policija.

Esant minėtam kontekstui, atitinkamai didėja ir tikimybė šauliams panaudoti ginklą tarnybos metu. Šiuo metu galiojantis reglamentavimas šauliams, deja, nesuteikia galimybės tarnybos metu, vykdant užduotis kartu su pareigūnais, panaudoti ginklą tokiomis pačiomis teisėmis kaip pareigūnai. Todėl Lietuvos šaulių sąjungos įstatymo pataisomis ir būtų įteisinta galimybė tai padaryti atitinkamais atvejais – Policijos įstatyme, Valstybės sienos ir jos apsaugos įstatyme nustatytais pagrindais, savigynos tikslais“, – aiškinamajame rašte pažymi šio projekto iniciatoriai ir rengėjai – Lietuvos šaulių sąjunga bei Seimo narys P. Saudargas.

Šiuo metu šaulių ginklo panaudojimą reglamentuojantis Lietuvos šaulių sąjungos įstatymas numato, kad šauliai šaunamuosius ginklus ir specialiąsias priemones gali naudoti Karinės jėgos naudojimo statute nustatytais pagrindais, t.y. bendraisiais karinės jėgos naudojimo pagrindais bei būtinosios ginties pagrindais.

Įstatymų pataisų projektą kartu P. Saudargu teikia Seimo nariai Audronius Ažubalis, Stasys Šedbaras, Laurynas Kasčiūnas, Jonas Jarutis, Linas Jonauskas, Aurelijus Veryga, Evelina Dobrovolska, Eugenijus Gentvilas, Andrius Mazuronis ir kiti.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)