Apie galimą Rusijos įsiveržimą į Rusiją ir Vakarų pokalbius su Kremliumi L. Jonavičius kalbėjo „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“. Politologas pakomentavo pasirodžiusią informaciją, neva Vakarai netaikys bankinių sankcijų Rusijai jos įsiveržimo į Ukrainą atveju.

„Jeigu tai tiesa, kad buvo atsisakyta SWIFT, tada akivaizdus įrodymas, kad Vakarams sunkiai sekasi imtis griežtų ir tikrai rimtų priemonių. Vėlgi – kiek tai rimta ir kokioje stadijoje yra tas svarstymas apie galimų sankcijų griežtumą, mes iš tikrųjų nežinome. Blogai, kad pasirodė tokia informacija, nes ja galima manipuliuoti, kita pusė tikrai manipuliuos“, – komentavo VU TSPMI dėstytojas.

L. Jonavičius teigė, kad kitų ES šalių smulki parama, pavyzdžiui, ginkluote, nėra labai efektyvi priemonė atgrasymui nuo karo, tačiau ji turi ir kitą funkciją.

„Bet kuriuo atveju, tai yra signalas, kad situacija yra stebima ir papildoma žinia, kad griežtos ir iki šiol nematytos sankcijos bei reakcijos gali būti įvestos. Vėlgi čia yra žaidimas dabar vykstantis – labiau gal net psichologinis nei faktinis, parodant, kad nei viena pusė, ypač iš Vakarų pusės, nelinkusi nusileisti, pasitraukti“, – įvertino politologas.

Jis atkreipė dėmesį, kad bet kokios priemonės, nukreiptos į kažkurios šalies saugumo didinimą, visada sukelia tam tikrą nesaugumo jausmą iš kitos pusės.

Laurynas Jonavičius

„Lyg ir ruošiamasi ar rengiamasi išvengti konflikto, bet priemonės, kurios tam naudojamos, galiausiai gali privesti prie konflikto. Čia bet kokia išeitis pastaruoju metu turbūt yra įmanoma“, – pastebėjo L. Jonavičius.

Planuojamas vadinamojo Normandijos ketverto pokalbis. Politologo vertinimu, toks pokalbis būtų veiksnus tiesioginio karo išvengimui.

„Pats savaime jis greičiausiai nebūtų veiksnus išsprendžiant visą bendrą, esminę Ukrainos ir Rusijos santykių problemą. Jei pavyktų susitarti, tai jau būtų šis tas taikos išlaikymo kelyje“, – sakė laidos dalyvis.

Visgi L. Jonavičius teigė, kad sunku tikėtis, ar naujokė Vokietijos užsienio reikalų ministrė pokalbio metu gali pakeisti Rusijos elgesį.

„Amerikos svoris ir gerbtinumas Rusos pusėje turbūt yra didesnis. Viskas priklauso nuo to, ką Blinkenas pasiūlys ukrainiečiams, ką amerikiečiai pasakys rusams. Mes apie tai viešai iš karto tikriausiai nieko nežinosime – tokia yra praktika ir logika, bet argumentų amerikiečiai turbūt turi daugiau nei vokiečiai. Netgi politinės valios amerikiečiai turi daugiau nei vokiečiai griežčiau ir tvirčiau kalbėti su Rusija. Ar jie taip darys – negalime garantuoti ir nežinome“, – komentavo politologas.

Paklaustas, ar galima tikėtis atviro Vakarų pareiškimo, kad Ukraina nebus priimta į NATO, L. Jonavičius atsakė neigiamai.

Wendy Sherman, Jensas Stoltenbergas, Aleksandras Gruško, Aleksandras Fominas

„Tai būtų diplomatinis, strateginis, psichologinis pralaimėjimas. Nemanau, kad kas nors iš Vakarų lyderių drįstų žengti tokį žingsnį. Netikiu, kad toks pasakymas viešai, oficialiai gali būti“, – kalbėjo jis.

Jo teigimum, sunku pasakyti, ar šį mėnesį įvyks Rusijos invazija į Ukrainą.

„Norisi tikėti, kad neįvyks, bet sąlygos tam, kad įvyktų, yra. Kita vertus, tai, ką rusai girdi, nori girdėti iš Vakarų pusės yra sakymas, kad su Rusija reikia kalbėtis, turėti dialogą. Galbūt patys rusai irgi nenorės žudyti Vakarų palankios tam tikra prasme jiems pozicijos ir eiti į atvirą konfliktą, nors vėlgi – visiškai atmesti tokios galimybės tikrai, matyt, neįmanoma“, – pripažino VU TSPMI politologas.

L. Jonavičius taip pat pastebėjo, kad kaip stiprus svertas pokalbiuose gali būti dujotiekis „Nord Stream 2“.

„Jei bus konfliktas, tai bus pasitelkta. Jei konflikto nebus, tai išliks tokiu kabančiu oru dalyku, nes yra interesų Vakaruose ir Vokietijoje paleisti tą „Nord Stream 2“, yra ir interesas neleisti Rusijai parodyti, kad jos karinė galia gali nusverti bet kokius diplomatinius ir kitus vakarietiškus, europinius instrumentus. Todėl, jei rusai imsis agresijos, „Nord Stream 2“ tikrai bus naudojamas, stabdomas ir kitaip elgiamasi“, – sakė ekspertas.

„Negalime atmesti galimybės, kad konfliktas kažkaip gali rutuliotis iki pakankamai didelių apimčių ir mastų“, – kalbėjo L. Jonavičius.

Visą „Žinių radijo“ laidą su politologu žiūrėkite čia: