Juos į COVID-19 sergančios moters namus iškvietė moters linksmybes pro langą pamačiusi kaimynė.

„Aš pati auginu mažamečius vaikus, kiti name gyvenantys žmonės taip pat turi vaikų ir bijo tiek dėl savo, tiek dėl vaikų sveikatos, o kaimynė pasielgė labai neatsakingai ir nesaugojo kitų žmonių sveikatos“, – vėliau per apklausą nurodė pilietišką drąsą pademonstravusi moteris.

Už tai, kad nesilaikė izoliacijos taisyklių, Tauragės gyventoja buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn – jai iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Raimonda Pauparienė nutarė nuteistajai skirti ne tik laisvės apribojimo bausmę šešiems mėnesiams, bet ir nurodė sumokėti 10 MGL (500 Eur) įmoką į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Anot teismo, įstatymams nusižengusios moters atsakomybę lengvina tai, kad ji visiškai prisipažino padariusi nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailisi, o jos atsakomybę sunkinanti aplinkybė yra ta, kad nusikalstamą veiką padarė būdama apsvaigusi nuo alkoholio.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad tauragiškė, kuriai buvo patvirtinta koronaviruso sukelta COVID-19 liga ir kuri buvo įspėta dėl saviizoliacijos taisyklių, savo namuose kartu su seserimi vartojo alkoholinius gėrimus, tokiu būdu ji sukėlė pavojų kitam asmeniui užsikrėsti ypač pavojinga užkrečiamąja liga.

Atsakomybėn patraukta moteris kaltę pripažino – ji pasakojo, kad koronavirusu greičiausiai užsikrėtė darbe.

„Mano darbe darbuotojams gana dažnai buvo daromi testai nuo COVID-19 ligos, – sakė ji. – Kai ėmė sklisti kalbos, kad kažkas užsikrėtė koronavirusu, reikėjo testuotis visiems darbuotojams – man taip pat buvo atliktas testas, po to man buvo pranešta, kad mano testo rezultatas yra teigiamas. Tada sulaukiau skambučio ir iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, ir iš šeimos gydytojos – man buvo pasakyta, kad turiu izoliuotis savo namuose ir kad negaliu nei iš jų išeiti, nei bendrauti su kitais žmonėmis, kol šeimos gydytoja nutrauks izoliacijos laikotarpį.“

Moteris teigė, kad buvo pasiskiepijusi nuo COVID-19 ligos, todėl sirgo lengva forma.

„Jaučiau tik slogą ir šiek tiek skaudėjo gerklę“, – per apklausą sakė ji.

Asociatyvi nuotrauka
Apie tai, kad serga koronavirusu, tauragiškė tą pačią dieną telefonu papasakojo savo seseriai.

„Po trijų dienų vakare ji atėjo pas mane į namus – atnešė maisto ir kitų reikiamų priemonių, – pasakojo kaltinamoji. – Žinojau, kad negaliu bendrauti su kitais žmonėmis, įskaitant ir su savo šeimos nariais, bet seserį į savo namus įsileidau, mes kartu vartojome alkoholinius gėrimus, kalbėjomės. Tikėjausi, kad apie tai niekas nesužinos.“

Anot jos, iniciatyvą apsilankyti namuose parodė jos sesuo.

„Supratau, kad sukelsiu pavojų jai užkrėsti COVID-19 liga, tačiau ji pati taip pat norėjo pas mane ateiti“, – atsakomybėn patraukta tauragiškė tikino, kad labai gailisi tokio savo poelgio, esą nepagalvojo rimtai apie pasekmes ir buvo įsitikinusi, jog niekas apie šį vizitą nesužinos.

Tuo metu sergančią seserį aplankusi moteris sakė, kad ši neseniai buvo palaidojusi savo vyrą, todėl ją aplankydama tenorėjo šią paguosti.

„Taip pasielgiau, nes norėjau paguosti savo seserį po jos vyro laidotuvių“, – aiškino ji.

Liudytoja teigė žinojusi, kad sesuo serga koronavirusu, tačiau esą ji „jautėsi gerai, neatrodė, jog serga“.

Po šio vizito moteris atliko testą, tačiau, jos teigimu, jis buvęs negiamas: „Aš nesusirgau COVID-19 liga.“

Policijos pareigūnai apklausė ir koronavirusu sirgusios moters kaimynę, kuri ir pranešė apie saviizoliacijos taisyklių pažeidimą. Jos teigimu, po vyro laidotuvių kaimynė gyveno viena, o vieną dieną paskambinusi pranešė, kad jai yra nustatytas koronavirusas.

„Iš balso supratau, kad ji yra užkimusi, kad tikrai serga, dar ji manęs klausė, kokių vaistų jai reikėtų gerti ir panašiai“, – sakė liudytoja.

Kad kaimynė nesilaiko saviizoliacijos taisyklių, moteris teigė pamačiusi atsitiktinai – ji gyveno pirmame daugiabučio aukšte, todėl grįžusi į namus pro langą pamatė, kad pas šią namuose yra pašalinis žmogus.

„Ji privalėjo izoliuotis ir su niekuo nebendrauti, bet priėjusi prie jos lango pamačiau, kad virtuvėje ji yra ne viena, girdėjau, kaip su kažkuo kalbasi, mosikuoja rankomis, – geriau įsižiūrėjusi moteris pamatė, kad kaimynę aplankė sesuo, jos abi vartojo alkoholinius gėrimus. – Būtent todėl, kad kaimynė pažeidė saviizoliacijos taisykles ir sirgdama COVID-19 liga bendravo su kitais žmonėmis, aš paskambinau 112 pagalbos telefonu ir pranešiau apie tai policijai. Aš pati auginu mažamečius vaikus, kiti name gyvenantys žmonės taip pat turi vaikų ir bijo tiek dėl savo, tiek dėl vaikų sveikatos, o kaimynė pasielgė labai neatsakingai ir nesaugojo kitų žmonių sveikatos.“

Delfi.lt primena, kad Baudžiamajame kodekse numatyta, kad „tas, kas būdamas medicinos įstaigos informuotas apie savo ligą ir įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių jis privalo laikytis bendraudamas su žmonėmis, sukėlė pavojų kitam asmeniui užsikrėsti pavojinga ar ypač pavojinga užkrečiamąja liga“, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. Griežtesnė atsakomybė numatyta, jeigu išplito susirgimas ar kilo epidemija – už tai baudžiamasis įstatymas numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)