„Šiuo metu metu nepritariame privalomai medikų vakcinacijai dėl to, kad didžioji dalis jau yra pasiskiepijusi bent dviem dozėmis, didelė dalis yra persirgę ir tai kaip ir atitinka trečią sustiprinančiąją dozę, kuria dar tebesiskiepija medikai. Dėl to nėra būtina išskirti vieną grupę“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ kalbėjo A. Gerliakienė.

Pasak jos, apie privalomus skiepus svarstyti būtų galima, tačiau dar įdarbinimo metu turėtų būti pasirašoma tai numatanti sutartis.

„Kalbant apie privalomus skiepus, šitas siūlymais turėtų galimai jau pereiti į Darbo kodeksą ir sudarant sutartis su gydytojais, kurie dirba kažkokiose srityse, kurios yra susijusios su ekstremaliais infekcijų valdymais, galbūt turėtų būti iš karto pasirašoma sutartis, numatanti, kad tam tikros vakcinos turi būti privalomos“, – svarstė Medikų sąjūdžio atstovė.

Paklausta, kokios pozicijos medikų bendruomenė laikytųsi, jeigu būtų keliamas klausimas apie privalomą visų suaugusiųjų vakcinaciją, kaip tai jau planuojama Austrijoje, A. Gerlakienė teigė, kad Medikų sąjūdis palaikys visas priemonės, kurios padės apsaugoti medikų bendruomenę, ligonius ir pacientus.

„Kaip nuspręs Vyriausybė, turbūt yra stipriai susiję ir su bendrais ES valstybių sprendimais, nes kažkokių išsišokimų aš nematau, kuriuos mūsų Vyriausybė ar SAM taikytų. Jeigu tai padės išsaugoti didelę dalį tų asmenų, kuriems skirti skiepai ir apsaugos juos nuo sunkių ligos komplikacijų, nuo mirties, tai taip, medikų sąjūdis tą palaikys.

Tik dabar matome, kokia yra kovido dinamika ir kad omikron virusas yra daug lengviau pernešamas. Jis nėra visiškai nekaltas, paminėsiu, kad jis sukelia autoimuninių antikūnų reakcijų padidėjimą ir galimai jo sukeltos pasekmės bus autoimuninė agresija ir visokios iš to sekančios lėtinės ligos. Nereikia galvoti, kad čia yra švelnus virusas, kuris nepaliks pasekmių, bet vis tiek jo mirčių atvejai lyginant su delta atmaina yra gerokai mažesnis“, – kalbėjo ji.

Skiepijimas stringa

A. Gerliakienė teigė, kad skiepijimas sustiprinančiąja doze šiuo metu tarp medikų stringa dėl kelių priežasčių.

„Viena iš jų, kad didelė dalis yra persirgę COVID-19 liga ir jie kaip ir turi sustiprinančią dozę, nes vakcinacijos plius sirgimas atitinka sustiprinančiąją dozę. O kiti, kurie tikrinasi savo antikūnų kiekį, ir mato, kad jų yra pakankamai daug, jie atidėlioja pasiskiepijimo laiką, tačiau jokiais būdais nevengia. Nereikia daryti tokių išvadų, kad jie nenori ar išsisukinėja nuo skiepo“, – pabrėžė pašnekovė.

A. Gerliakienė taip pat akcentavo, kad apskritai vakcinacija reikalinga visiems piliečiams bei kad Lietuvos medikų sąjūdis palaiko įvairias kitas pandemijos valdymo priemones.

„Tikrai Lietuvos medikų sąjūdis palaiko visas priemones – tiek edukacines, komunikacines, net ir politines, kurios skatina skiepytis ir rekomenduoja visų medikų ir kitų visuomenės grupių, kurios turi ilgesnį nei 15 min. kontaktą su žmonėmis, vakcinavimą pagal naujausius mokslo pasiūlymus, rekomendacijas“, – kalbėjo ji.

Medikų sąjūdis, pasak jo atstovės, pritaria ir visų nemedicininių priemonių – respiratorių, medicininių kaukių, atstumo laikymosi, patalpų vėdinimo, dezinfekcijos – naudojimui uždarose patalpose.

„Taip pat turime tokį siūlymą, kad diagnostikos pagreitinimui reikalingi kokybiniai antigeno testai ir pagal galimybes antikūnų testai prieš nukleokapsides, kad būtų galima nustatyti baltymo testo pagalba. Iš tikrųjų dalis medikų turėdami kritinį mąstymą patys atlieka testus, ypač antikūnų ir matydami, kad jau yra persirgę arba turi dar pakankamai didelį antikūnų kiekį, atidėlioja skiepą ir laukia, kada jau galės pasiskiepyti išlaikydami didelį antikūnų kiekį“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ pasakojo medikų atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės