Praėjusios savaitės pabaigoje fiksuota 320 židinių, kai prieš savaitę jų buvo 333.

NVSC teigimu, visiems moksleiviams sugrįžus iš atostogų, situacija ugdymo įstaigose išliko stabili. Antrąją metų savaitę ugdymo įstaigose fiksuota 110 aktyvių besitęsiančių COVID-19 ligos protrūkių.

Apie 60 proc. sudaro protrūkiai pradinio, pagrindinio ir vidurinio, profesinio ugdymo įstaigose. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose registruotų protrūkių dalis siekia 40 procentų.

Vertinant aktyvių protrūkių skaitlingumą, NVSC teigimu, tendencijos nesikeičia – apie 98 proc. protrūkių registruota mažiau nei dešimt susijusių pirminių atvejų.

Gausių protrūkių, kuriuose pirminių susijusių atvejų skaičius viršytų 20, šiuo metu neregistruota. Didžiausias protrūkyje fiksuotas atvejų skaičius – 13. Tokių protrūkių šiuo metu yra du: Alytaus ir Šiaulių apskrityse veikiančiose mokyklose.

Vertinant protrūkių ugdymo įstaigose pasiskirstymą regionuose, daugiausia jų registruota Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos apskrityse.

Praėjusią savaitę specialistai dešimtadaliu daugiau protrūkių fiksavo gydymo įstaigose – jų registruota 50. Tuo metu, socialines paslaugas teikiančiose įstaigose praėjusią savaitę NVSC stebėjo trečdaliu daugiau protrūkių – 14.

Dvigubai daugiau protrūkių – 12 – antrąją metų savaitę epidemiologai registravo paslaugų sektoriaus įmonėse. Nežymus COVID-19 ligos protrūkių prieaugis praėjusią savaitę buvo stebimas ir statybų bei gamybos įmonėse.

Maisto pramonės sektoriuje praėjusią savaitę specialistai registravo ketvirtadaliu mažiau protrūkių, lyginant su laikotarpiu prieš tai, COVID-19 protrūkių sumažėjo ir logistikos bei transporto įmonėse.

Būtinybė pildyti anketą

Anot laikinosios NVSC vadovės Giedrės Aleksienės, omikron atmainos savybės reikalauja dar didesnio sąmoningumo.

„Vertinant naujų COVID-19 ligos atvejų paros vidurkį, teigiamų diagnostinių tyrimų dalį, pandemijos pagreitį ir visus kitus statistinius rodiklius, matome skaičius, kurie tikrai kelia pagrįstą susirūpinimą. Tai reiškia ne ką kitą, o tai, kad kiekvieno mūsų indėlis, siekiant stabdyti viruso plitimą, įgauna dar didesnę reikšmę“, – sako ji.

Epidemiologai ragina atsisakyti susibūrimų, svariai sumažinti bet kokius kontaktus, jei įmanoma – dirbti nuotoliniu būdu, laikytis visų infekcijos prevencijos priemonių, stebėti savo ir artimųjų sveikatą, pajutus net menkiausius viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms būdingus simptomus, likti namuose.

NVSC nurodo, kad visi COVID-19 susirgę asmenys turi pildyti atvejo anketą ir joje nurodyti kartu gyvenančius asmenis. Tą galima padaryti adresu https://atvejis.nvsc.lt.

NVSC pabrėžia, kad tik įtraukus sąlytį turėjusius asmenis į izoliuotų asmenų sąrašą, jiems bus galima išduoti nedarbingumo pažymėjimą pagal pateiktą prašymą. Jeigu asmuo kreipsis dėl nedarbingumo, tačiau jo nebus izoliuotų asmenų registre, pažymėjimo išduoti NVSC negalės.

Tuo metu žmogus, kuriam patvirtinta COVID-19 liga, dėl nedarbingumo turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Centras primena, kad protrūkis – tai staigus užkrečiamųjų ligų išplitimas, apėmęs riboto skaičiaus žmonių grupę ar ribotą teritoriją, kai nustatomi bent du susiję ligos atvejai.