Gintaro Žagunio užkardos pasieniečiai šeštadienį per vaizdo stebėjimo sistemą pamatė, kaip prie sienos iš Baltarusijos pusės priartėjo penki asmenys. Ši vieta yra ties vadinamąja Dieveniškių kilpa Šalčininkų rajone, kur abipus sienos auga miškas.

Penketas tamsoje krito ant žemės ir iš Baltarusijos teritorijos ėmė šliaužti į Lietuvą. Taip migrantai kirto sienos liniją, dar kelis metus pašliaužė Lietuvos teritorijoje, nuropojo per patrulio taką, tada pakilo ant kojų ir nėrė į mišką.

Jame penkis sienos pažeidėjus, suaugusius vyrus, iškart pasitiko G. Žagunio užkardos patruliai. Jie jau turėjo informacijos apie šį neįprastą pažeidimą iš užkardoje įrengtame stebėjimo centre dirbusių kolegų.

Sulaikymo metu neteisėti migrantai nesipriešino ir bėgti nebandė. Du iš jų turėjo Sirijos piliečių pasus, dar du savo nufotografuotus pasus rodė telefonuose. Penktas migrantas dokumentų neturėjo. Visi jie prisistatė Sirijos piliečiais.

VSAT pareigūnų paklausti, kodėl sieną kirto šliaužte, sirai pateikė pasieniečiams šypsenas sukėlusį paaiškinimą. Pasirodo, užsieniečiai buvo girdėję, kad Lietuvos VSAT naudoja modernias sienos stebėjimo sistemas. Migrantai įtarė, kad jos gali būti įdiegtos ir jų pasirinktame ruože. Sirai buvo tvirtai įsitikinę, kad, jeigu tamsiu paros metu sieną iš Baltarusijos kirs šliauždami žeme, jie nebus matomi per stebėjimo kameras.

Migrantų pasuose buvo Rusijos vizos, į Baltarusiją jie galimai atvyko per Maskvą. Tiesa, migrantai pasieniečiams, įtariama, melavo apie Baltarusijoje praleistą laiką, kai kurie jų pateikti faktai ir pasakojimų detalės irgi buvo abejotini. Sirų nurodytas galutinis jų maršruto tikslas – Vokietija – pasieniečiams abejonių nekėlė.

Penketas buvo atsakingai pasiruošęs būti lauko sąlygomis šiuo metų laiku – dėvėjo šiltus drabužius, avėjo tinkamą avalynę, turėjo kokybiškus miegmaišius, užtektinai maisto atsargų ir kitų daiktų. Migrantai jautėsi gerai, pagalbos jiems neprireikė. Vis dėlto pasieniečiai viename iš prie pat sienos esančių savo objektų užsieniečiams sudarė sąlygas sušilti, pailsėti, pasiūlė arbatos ir užkąsti.

Migrantams G. Žagunio užkardos pareigūnai norėjo duoti ir humanitarinius paketus su vandeniu, maistu bei kitais gamtoje praverčiančiais daiktais. Tokie paketai paprastai įteikiami visiems į Lietuvą neįleidžiamiems asmenims, tačiau sirai padėkoję jų atsisakė, mat turėję užtektinai savo maisto ir būtinų daiktų.

Įvertinę visas aplinkybes bei laikydamiesi šiuo metu galiojančios tvarkos, pasieniečiai neteisėtus migrantus apgręžė ir nurodė grįžti atgal į Baltarusiją. Šie sutiko ir šįkart sieną kirto ne šliaužte, o eidami.

Šiuo metu moderniomis stebėjimo sistemomis pasieniečiai kontroliuoja daugiau kaip pusę valstybės sienos su Baltarusija. Planuojama, kad iki šių metų pabaigos tokios sistemos bus įdiegtos visame sienos su Baltarusija ruože.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)