„Buvo pasakyta, kad nešios pagal seną grafiką, kad tą dieną būtume namuose. Būk nebuvęs, bet niekas pensijos neatnešė. Nežinau, nė ko paklausti kodėl ir kur kreiptis“, – „Sekundei“ guodėsi vyras.

Iki šios pensiją jis gaudavo sausio 10–11 dienomis, tačiau šįkart net ir sausio 13-osios rytą apie 10 val. jos dar buvo negavęs. Senjoro žiniomis, gyvenantys gretimoje Žibučių gatvėje pensijų jau sulaukė. Savo pinigų vis dar nesulaukęs vyras neabejoja, kad tokių, negavusių pensijos laiku, Panevėžyje atsirastų ne vienas.

Rožyno gyventojas pasakoja skambinęs ir į Lietuvos paštą bendruoju numeriu, tačiau taip ir neprisiskambinęs. Nuėjęs į vietinį pašto skyrių taip pat mažai ką pešė.

„Sėdėjau namie tris dienas, laukiau nuo pat ryto iki 17 valandos. Nežinau, atneš pensiją ar neatneš. Man reikia į procedūras išvažiuoti, o jeigu nebūsiu namuose ir tuomet atneš – kur man paskui ieškoti pensijos? Nežinau, nei kur reikėtų kreiptis, nei į ką, – niekas nepasako. Ieškok galų“, – piktinosi panevėžietis.

Bijo likti be pinigų

Senjoras nerimauja, kad ketvirtadienį reikia pas medikus, o pensija taip ir neatnešta. Keisti procedūrų laiko jis negali. Tad nebegalės dar ir ketvirtą dieną sėdėti namuose.

„Neras namuose, gal liksiu be pragyvenimo šaltinio. Iš ko gyventi?“ – išsigandęs pensininkas.
Jis svarsto, kad, jei paštininkas nerastų namuose, pinigai greičiausiai būtų sumokėti tik kitą mėnesį su kita pensija, tad ilgam liktų be pragyvenimo šaltinio.

Kol pensijas nešiojo privati bendrovė, esant reikalui, panevėžietis susisiekdavo su nešiotoju ir susitardavo, kada galėtų pasiimti. Taip pat žinodavo, kad pensija jam visada atnešama po pietų.
Pasikeitus nešiotojams, senolis svarstė ir apie pensijos gavimą per banką. Tačiau jam tai irgi nebūtų gera išeitis.

Nesklandumų gali būti

Lietuvos pašto atstovė Monika Pulokė sako, kad „Sodros“ išmokos, įskaitant ir pensijas, gyventojams išmokamos nuo10 iki 26 dienos.

„Jos mokamos pagal „Sodros“ numatytą grafiką, kaip buvo ir praėjusiais metais. Pensijas gavėjams siekiame pristatyti kuo greičiau – dar pirmą numatytą mokėjimo dieną. Pagal numatytą išmokų mokėjimo grafiką, per pirmąsias tris dienas didžioji dalis pensijų Panevėžyje yra išmokėtos laiku“, – teigė M. Pulokė.

Visgi pašto atstovė pripažįsta, kad pasitaikė atvejų, kai pensijos nepavyksta pristatyti. M. Pulokė aiškina, jog tokie nesklandumai nutinka, jei gavėjo nėra namuose, jis neišgirsta durų skambučio, beldimo ir panašiai. Tokiais atvejais, jos teigimu, pensija nešama dar kartą per artimiausias tris darbo dienas. Jeigu nepavyksta pristatyti ir antrą kartą, paliekamas pranešimas, kad pensiją galima atsiimti pašto skyriuje. Jeigu per numatytą laiką pensija neatsiimama, ji išmokama įprasta tvarka kitą mėnesį.

„Panevėžyje pensijas pristatome nuo šio sausio, tai yra naujas procesas, pereinamuoju laikotarpiu gali pasitaikyti nesklandumų. Kitais mėnesiais jų neturėtų likti“, – kalbėjo pašto atstovė.

M. Pulokės teigimu, Panevėžyje Lietuvos paštas išmokas pristato kiek daugiau nei 3000 gavėjų. Miesto teritorijoje pensijas gyventojams nešioja 8 specialiai tam pasamdyti darbuotojai, o kaimiškose vietovėse – tie patys laiškininkai.