Orų entuziastų ir ekspertų feisbuko grupėje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ teigiama, kad per Lietuvą kaip tik šiuo metu keliauja atmosferos frontas, ties kuriuo vėjai yra stipriausi.

„Venkite buvimo lauke, ypač po medžiais! Popietę vėjas turėtų po truputį rimti“, – perspėjama feisbuko įraše.

Kai kurie gyventojai dalijosi socialiniuose tinkluose ir kai kur ant kelio nuvirtusiais medžiais.

Vis dėlto praėjusi vėjuota naktis neapsiėjo ir be padarinių. Šiuo metu gyvūnų globos VšĮ „Būk mano draugas“ reikalinga žmonių iš Klaipėdos pagalba surasti iš išvartytų voljerų pabėgusius šunis.

Pagalbos prašymu pasidalijusi Deimantė Pečkaitienė „Delfi“ teigė, kad šiuo metu papildomų rankų vis dar reikia.

Pridedame jos viešą kreipimąsi feisbuke:

Klaipėdos uoste dėl audros ribojama laivyba

Klaipėdos uoste penktadienį dėl audros ribojama laivyba.

„Dėl sustiprėjusio vėjo naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Klaipėdos uoste pradėta riboti laivyba. Šiuo metu gūsiais fiksuojamas 25-27 m/s stiprumo vėjas. Bangų aukštis jūroje siekia 5 metrus.“, – BNS penktadienio rytą informavo Klaipėdos uosto direkcijos atstovė Ignė Rotautė-Pukienė.

Pasak jos, dėl sustiprėjusio vėjo uoste incidentų neužfiksuota.
Išoriniame reide įplaukti į uostą šiuo metu laukia 2 laivai, išplaukti iš uosto dėl stipraus vėjo negali 3 laivai.

Klaipėdoje, Kruizinių laivų terminale įsisukęs stiprus vėjas nuvertė dvi jachtas. Šios stovėjo Pilies uosto krantinėje iškeltos žiemoti iš vandens.

Dėl stipraus vėjo elektros tiekimas penktadienį sutrikęs apie 40 tūkst. namų ūkių visoje Lietuvoje, pranešė bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Daugiausia gedimų fiksuojama Šiaulių ir Klaipėdos rajonuose, šiuo metu elektros tiekimas jau yra atstatytas daugiau nei 20 tūkst. namų ūkių.

Pasak pranešimo, elektros tiekimą sutrikdė medžius vertęs itin stiprus, gūsingas vėjas, buvo pažeistos skirstomojo tinklo elektros oro linijos. Dauguma atsijungimų fiksuota penktadienį tarp 8 ir 9.30 val. ryto.

Anot bendrovės, intensyvaus vėjo sukeltus gedimus šalina padidintos ESO darbuotojų ir rangovų pajėgos.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, penktadienį siaus smarkūs vakarų, šiaurės vakarų vėjai, pajūryje audra tęsis. Meteorologai įspėja, kad dėl stipraus vėjo galimas ledų išlaužymas Kuršių mariose, o dėl susidariusios patvankos numatomas vandens lygių kilimas Šilutės ir Klaipėdos rajonų savivaldybėse.

Dieną šalyje daug kur numatomi trumpi, daugiausia nedideli krituliai, vyraus lietus, šlapdriba. Vakarų, pereinančio į šiaurės vakarų vėjo gūsiai sieks 15–20 m/s, vietomis 21–24 m/s, pajūryje – iki 27 m/s.

Aukščiausia temperatūra bus 3–6 laipsniai šilumos. Naktį į šeštadienį kai kur trumpai pasnigs, dieną kritulių tikimybė maža, naktį ir rytą vietomis formuosis plikledis. Šiaurės vakarų vėjo gūsiai naktį daug kur, dieną vietomis sieks 15–20 m/s. Temperatūra naktį bus nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 šilumos, dieną – 0–4 laipsniai šilumos.

Pranešė apie katastrofinio lygio vėją

Meteo.kt pranešė, kad užfiksuotas katastrofinio stiprumo vėjo greitis ir perkūnija.

„9:24 val. Lietuvos laiku Ventės automatinėje meteorologijos stotyje (Šilutės r.) užfiksuotas vėjo greitis pasiekė katastrofinio vėjo greičio kriterijų – išmatuota 35,5 m/s (~128 km/h).😳

Toks vėjo greitis atitiktų 1-os kategorijos uraganą, tačiau šiuo atveju tai yra ne uraganas, o tiesiog stiprus vėjo gūsis.
Kad Ventės AMS išmatuotas skaičius yra teisingas, rodė ir netoliese esanti Šilutės kelininkų meteorologinė stotelė, kuri 9:25 val. fiksavo net 36,1 m/s greitį (~130 km/h).😮

👉Primename, kad Lietuvoje tikrų uraganų nebūna. 🌀 Būna tik uraganinio stiprumo vėjai arba vėjo audros. 🤓

👉Kas yra pavojingas, stichinis ir katastrofinis vėjas?

🟡Pavojingas vėjas ≥15 m/s

🟠Stichinis vėjas ≥28 m/s

🔴Katastrofinis vėjas ≥33 m/s

👉Taip pat Lietuvoje fiksuojami pavieniai žaibų išlydžiai, nes per šalį slenka kontrastingas atmosferos frontas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)