„Pamačiau tokią moterį, kuri elgėsi tikrai neadekvačiai. Aš pamačiau jaunų žmonių, kurie buvo tarsi pasimetę, tarsi jie tik atėję į tą aikštę suprato, kad jais yra naudojamasi. Ir man kilo tokia didelė užuojauta, nes iš tikrųjų tai tais žmonėmis, kurie yra labai jautrūs, kurie labai galbūt bijo ir kitos orientacijos žmonių, galbūt jie labai bijo kovido, labai galbūt bijo gyvenimo, tokių žmonių visada yra“, – po Nepriklausomybės aikštėje įvykusio Sausio 13-osios minėjimo, kurį aptemdė įtūžusių žmonių elgesys, įspūdžiais su „LNK Žiniomis“ N. Oželytė.

Ji tęsė, kad ciniški ir – ji tikra – už pinigus dirbantys manipuliatoriai „kaip kokie pedofilai, kurie išnaudoja vaikus, išnaudoja tuos žmones, kurie jaučia labai didelį diskomfortą šios dienos įtampose, tiesiog gyvenime, nes jie neranda savęs“.

„Ir aš kelių žmonių akyse tiesiog mačiau, kad jie tą supranta, nes disonansas, neadekvatumas to, kas vyko aikštėje, ir aišku šios dienos atmosfera šventa – tai yra žuvusių žmonių minėjimas, tai yra mūsų pačių aukščiausio taško gyvenime minėjimas, ir tas toksai darkymasis, aš manau, daug kam tiesiog išeisi į naudą“, – svarstė ji.

Anot N. Oželytės, pradžioje stebint visa tai širdis buvo apsipylusi krauju, tačiau vėliau ji sakė supratusi, kad tai naudinga, nes pažiūrėję jauni žmonės ras pagarbos sau vertas formas reikšti pažiūroms.

„Ir kad tikrai jokie samdyti niekšai tų žmonių energija ir jų noru pasakyti ką nuo savęs nesinaudos taip ciniškai, brutaliai, bjauriai“, – kalbėjo ji.

Siūlo rasti pusiausvyrą

N. Oželytė sakė jauniems žmonėms sakiusi, kad jų užduotis yra suderinti asmens laisvę su būtinybe laikytis visuotinai pripažintų taisyklių.

„Nes mes esame kaip skruzdėlynas. Jeigu mes vienas su kitu nebendradarbiausime, mes neturėsime valstybės, mūsų visų gyvenimai sugrius. Užtat reikia rasti pusiausvyrą tarp savo laisvės ir tarp taisyklių laikymosi – tai yra savaime suprantami dalykai“, – pabrėžė ji.

Priminusi „vieną devynis kartus teistą įžūliausiai besielgiantį tipą, norintį nukentėti kaip politiką“ ji pabrėžė, kad kyla klausimas, ką veikia saugumas.

„Tie žmonės, kurie kursto, kurie patys neateina, tarkime, aš juos pažįstu, mes jų pavardes žinome nuo Nepriklausomybės laikų – vienas sėdėjo kalėjime, nors prieš tai buvo veikėjas, kitas – tiesiai šviesiai pasakykim – pavogė laikraštį iš „Sąjūdžio“. Tie žmonės veikia antivalstybiškai labai labai seniai. Mano klausimas: ką veikia saugumas, mano klausimas – su kuo bendradarbiauja policija? Jie sakėsi, kad tikrai neleis kažkokių ekscesų toje iškilmingoje vietoje kada buvo teikiama Laisvės premija. Jie sakė, kad jie apžiūri žmones, kurie renkasi aikštėje. Tai kaip dabar išėjo, kad visi su garsiakalbiais, su triukšmą keliančiais prietaisais galėjo ten patekti, prieiti absoliučiai arti ir daryti tai, ką jie darė“, – klausė signatarė.

Žmonės jaučia įtampą ir baimę

„Pamoka visiems labai gera – labai puiku kad jie parodė savo veidą, Mano klausimas: policija ir saugumo struktūros – jūs su kuo? Su kuo jūs ir kodėl jūs šitai leidžiate?“, – tęsė ji.

Norintiems pamatyti tikrąjį veidą to, kas vyko aikštėje, ji siūlė ateiti į jos feisbuko profilį: „Įsidėjau vieną besidarkančią vargšę moterį, kuri aiškiai turėjo tiesiog psichikos priepuolį kažkokį. Manau, kad šitie žmonės – jiems tikrai nesvarbu, kokia diena, kokia savaitės diena, kokia mėnesio diena ir koks mėnuo. Jie yra labai nelaimingi gyvenime, savęs neatradę, jie jaučia diskomfortą, jaučia įtampą ir baimę“.

Pasak N. Oželytės, tie, kurie šiuos žmones užsiundo – jiems reikia platesnio rezonanso ir jiems visiškai nusispjauti, kuo siundyti žmones: homofobija, skiepų baime, ar tuo, kad Landsbergis „kagėbistas“,

„Tada ačiū KGB, kad dovanojo mums nepriklausomybę. Nesvarbu, bet matote, dalykai yra baisesni – vienam žmogui buvo grasinta nužudyti, buvo raginta jį nužudyti, tai skambėjo aikštėje. Žurnalistė buvo raginama nužudyti, tai skambėjo to paties žmogaus lūpomis, skambėjo viešai. Vakar man atsiuntė tokį video įrašą, kur raginama persekioti mane, fotografuoti – vienu žodžiu, tai yra kas? Kaip aš galiu su tuo susidoroti, jeigu į tai nereaguoja policija?“, – klausė ji.

N. Oželytė tęsė, kad kai ji ar koks kitas žmogus nukentės nuo į psichozę įvarytos žmogystos, „tada visi atsibus“.

„Bet nukentės tai tas žmogus, kuris tą padarys įvarytas į kampą – tiesiog išerzintas, užsiundytas. Bet tie, kurie siundo, jie vėl liks švarūs. Man atrodo, kad tai nėra jokia demokratija, aš nesutinku su premjere, kuri šiandien pasakė, kad tai yra mūsų iškovojimas. Galima skirti galimybę pasisakyti nuo sąmoningos destrukcijos, sąmoningo visuomenės kiršinimo, tvirkinimo ir baisiausia, kad – psichiškai bejėgių žmonių išnaudojimo“, – LNK kalbėjo ji.

N. Oželytė pakartojo, kad tais žmonėmis naudojamasi: „Tiesiog brutaliai kaip kokia priemone – kažkas daro savo politinį biznį, o kažkas atlieka savo šeimininkų pavedimus. Be abejonės – ne veltui“.

Visą reportažą žiūrėkite čia: