„VRM teigė, kad šios įstaigos (sanatorijos) neatitinka jos funkcijų, tad sprendimas perduoti sanatorijas SAM ir jose vykdyti reabilitacijos programas yra logiškas – toks sprendimas turėjo būti priimtas iškart. Tačiau jeigu ministrė ir jos kolegos iš valdančiosios daugumos tikisi, kad tai išsprendžia susidariusią situaciją dėl galimo atstovavimo partietės interesams, tai jiems teks nusivilti. Galiu patikinti, kad tiek pagal teisingumo principus, tiek ir pagal mūsų šalyje galiojančius įstatymus nėra svarbu, ar naudos siekęs asmuo ją gavo, nes vien bandymas siekti naudos ar veikti tenkinant kažkieno interesus pagal įstatymus traktuojamas kaip galimas interesų konfliktas – geriausiu atveju. O blogesniu – kaip prekyba poveikiu arba korupcija. Nepamirškime, kad įstatyme yra aiškiai pasakyta, jog korupcija yra situacija, kai įgaliojimus turintis asmuo jais piktnaudžiauja siekdamas naudos sau arba kitam asmeniui. Vadinasi, labai svarbu detaliai nustatyti visas aplinkybes, kuriomis atsirado ministrės A. Bilotaitės siūlymas, itin palankus jos bendražygei“, – įsitikinęs Seimo teisės ir teisėtvarkos komitete dirbantis J. Sabatauskas.

Socialdemokratas dar pernai gruodį kreipėsi į A. Bilotaitę, sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį ir ministrę pirmininkę Ingridą Šimonytę, prašydamas pateikti informacijos apie pateikto siūlymo perduoti sanatorijas Turto bankui aplinkybes.

J. Sabatauskui daug klausimų kelia ne tik galimas A. Bilotaitės ir Šventosios seniūnės Veronikos Skeberdytės asmeninis ryšys, bet ir ministrės teiginiai, esą ministerijoje buvo sudaryta speciali grupė, rekomendavusi būtent tokį sprendimą, ir kad šis sprendimas esą išdiskutuotas Vyriausybėje, o A. Dulkio vadovaujama SAM esą nenorėjusi perimti reabilitacijai skirtų sanatorijų ir jų integruoti į savo sistemą.

J. Sabatausko klausimuose ministrams prašoma pateikti informacijos apie tai, kaip buvo sudaryta minima komisija ir kokie asmenys joje dirbo. Be to, prašoma pateikti dokumentus ir informaciją, kurie patvirtintų viešai ministrės išsakytus teiginius, esą SAM praėjusių metų vasarą neparodė noro integruoti šių sanatorijų į SAM infrastruktūrą.

„Ministrei tiesiogiai ir netiesiogiai pavaldi komisija gali priimti bet kokį sprendimą, taigi ir tokį, kuris būtų tinkamas ministrei ar jos partijos kolegei. Todėl labai norime pamatyti šios komisijos sudarymo principus ir sužinoti, kokie asmenys joje dirbo, kadangi šioje situacijoje nepaprastai svarbi ne tik ministrės, Šventosios seniūnės, bet ir komisijos narių partinė priklausomybė. Be to, žvelgiant į ministro A. Dulkio vaidmenį šioje istorijoje, susidaro įspūdis, kad apie tai, jog jo vadovaujama ministerija nerodė noro perimti sanatorijų, ministras sužinojo tik iš žiniasklaidos – ir dabar tiesiog kolegiškai bando padėti kolegei. O apskritai konservatorių elgesys šioje situacijoje yra, švelniai tariant, keistas. Jie ne tik nepateikė partijos pozicijos dėl šio skandalo, bet ir gana aktyviai bando žlugdyti bet kokias visuomenės ir Seimo narių iniciatyvas aiškintis šį klausimą“, – pažymi J. Sabatauskas.

Pasklidus informacijai apie galimą A. Bilotaitės ir jos partietės V. Skeberdytės ryšį, J. Sabatauskas gruodžio mėnesį kreipėsi į Seimo Antikorupcijos komisiją su siūlymu pradėti parlamentinį tyrimą dėl galimos korupcijos. Tačiau valdančiųjų balsų dauguma komisija priėmė sprendimą tokio tyrimo nepradėti.

Pasak vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, nuo pat VRM įstaigų funkcijų peržiūros pradžios ministerijos siekis buvo pavaldžias reabilitacijos įstaigas perduoti sveikatos apsaugos sistemai, išsaugant šių įstaigų potencialą, teikiant medicinines reabilitacijos paslaugas Lietuvos gyventojams.

Vidaus reikalų ministerija yra atsakinga už viešąjį saugumą, o ne sveikatinimo paslaugų teikimą, todėl medicininės reabilitacijos paslaugų perdavimas sveikatos apsaugos sistemai yra nuoseklus ir logiškas žingsnis. Vidaus reikalų ministerija nebevykdys šių jai nebūdingų funkcijų, o „Pušynas“ ir „Dainava“ galės toliau teikti medicininės reabilitacijos paslaugas“, – pranešime teigia vidaus reikalų ministrė.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, SAM, įvertinusi medicininės reabilitacijos poreikį Lietuvos gyventojams, priėmė sprendimą tęsti VRM Poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ medicininės reabilitacijos ir Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centro „Dainava“ paslaugų teikimą. Planuojama, kad vykdant reformą šios reabilitacijos įstaigos bus integruotos į Klaipėdos ir Kauno sveikatos priežiūros įstaigų tinklą. Įstaigų pertvarkai numatytas metų pereinamasis laikotarpis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją