„Pritariu V. Landsbergiui, kad pamišėlių daug, tik juos matau ne ten, kur jis juos mato. Taip pat pritariu, kad ne visus galima vadinti Lietuvos žmonėmis, bet vėlgi, juos matau ne tuose, kuriuose mato V. Landsbergis“, – rašė R. Karbauskis.

Jis paragino konservatorius pamatyti save iš šono.

„Lietuvos žmonėmis nepavadinčiau tų, kurie išporceliuoja Lietuvą po gabalėlį, praskolina ją, pykstasi su visais, kad ši virstų Europos užribiu, kiršina Tautą, apsimeta tuo kuo nėra, kad laimėtų rinkimus, nusispjauna į žmonių sveikatą ir prastūminėja farmacininkų bei alkoholio pramonės projektus, nusispjauna į visuomenės gerovę, iškeičia Lietuvą ir jos ekonomiką į anūko patapšnojimą per petį, siūlo Lietuvos vaikams narkotikus, primindami, kad Žemėje per daug žmonių...

Dar labai daug ką būtų galima vardinti, bet šį kartą nesiplėsiu. Taigi, mano pasiūlymas konservatoriams – pamatykite save iš šono ir įsivertinkite iš naujo, kas vertas Lietuvos žmogaus vardo, kas ne ir kas yra tikrieji pamišėliai“, – teigė R. Karbauskis.

Kalba apie dvi Lietuvas

Pasak jo, kai didelė visuomenės dalis Tautai brangią dieną renkasi prie Seimo į taikų mitingą – labai stiprus ženklas valdžiai, kad valstybė valdoma neteisingai, visuomenė sukiršinta ir nusivylusi, bet vis dar tikinti savimi ir vienybės galia prieš neteisybę.

„Valdžia šios Tautos dalies bijo labiausiai, bet nemaniau, kad praėjus 31-eriems metams po Sausio įvykių, barikados bus statomos savo Tautai, kaip priešui. Šiuo žingsniu valdžia bankrutavo galutinai. Ir nemanau, kad po vakar, ji turi kokią nors moralinę teisę aiškinti, kas yra demokratija, kaip turi elgtis ir kuo vadovautis kitos šalys kaip Baltarusija, Rusija ir Kinija“, – rašė R. Karbauskis.

Jo nuomone, valdančiųjų pastabos, kaip reikėjo elgtis iškilmingame minėjime, yra ciniškos.

„I.Šimonytė savo pašaipiomis grimasomis ir V. Landsbergis savo epitetais įtikino, kad jie labai nuoširdžiai mato dvi Lietuvas. Viena iš jų – besąlygiškai ir fanatiškai tikinti konservatoriais, net jei šie dar kartą praskolins Lietuvą, nuvarys į visišką bankrotą.

Kita – tie, kurie iš tiesų myli Lietuvą, čia kuria šeimas, darbo vietas, kabinasi iš paskutinių išgalių ir galėtų atiduoti paskutinius savo marškinius, kad galėtų čia auginti savo vaikus.

Tik pastarąją jie mato kaip „runkelius“, „šunaują“, o vakar dar ir „pamišėliais“ ir nevertais Lietuvos žmogaus vardo pavadino. Taigi antroji Lietuva jų akyse verta tik paniekos... Aiškiau tai parodyti žmonėms jau nebuvo įmanoma“, – rašė R. Karbauskis.

Kaltina valdžią provokacijomis

LVŽS pirmininkas apkaltino valdančiuosius sąmoningai provokuojant žmones.

„Juk tiek Seimo pirmininkė, tiek I.Šimonytė jau seniai žinojo, kad žmonės rinksis prie Seimo su reikalavimais. Buvo pakankamai laiko pasiruošti bendravimui su jais, o ne atskirti metalinėmis tvoromis ir apsimesti, kad jų nėra, kad jų niekas negirdi ir nemato.
Kiek man teko matyti, susirinkusi publika pagarbiai elgėsi atiduodama pagarbą žuvusiems. O kad švilpė I.Šimonytei ir V.Čmilytei, ponios turėjo pačios susimąstyti, kodėl buvo parodyta nepagarba tik joms, kurios kurčios ir aklos Laisvei ir Lietuvos simboliams už kuriuos žuvo mūsų tautos didvyriai“, – teigė R. Karbauskis.

Jis mato pagrindo nepasitenkinimui.

„Žmonės jau daugiau negali tylėti, matydami, kaip valdžia nieko nedaro dėl kylančių kainų, brangstančių degalų, šildymo ir elektros, bet kalba apie naujus mokesčius, kurie pavers gyvenimą Lietuvoje nepakeliamu. Žmonės mato valdžios neveiksnumą iškilus problemoms, jos nenormalų polinkį stumti visuomenei nepriimtinas ideologijas, prigaminti naujų bėdų Lietuvai ir dar su milžiniškomis neigiamomis pasekmėmis, kurių buvo galima išvengti.

Bet ši valdžia arogantiška, tvarkysis savo reikalus toliau, statys matomas ir nematomas barikadas, kurios skirs patogius piliečius nuo nepatogių, kurie nuolatos kariaus tarpusavyje ir goš juodus konservatorių darbelius.

Bet aš tikiu ir matau, kad didžioji visuomenės dalis dar naudojasi iškovota Laisve ir demokratijos suteiktomis galimybėmis, kuriomis sėkmingai naudojasi kitų demokratinių valstybių piliečiai, siekdami būti išgirstais. Visada buvau ir būsiu tokių žmonių pusėje, dėl to ir esu politikoje, kuri, kaip matote yra šlykšti, kai prie valdžios prieina jos neverti asmenys“, – rašė R. Karbauskis.

Sukritikavo protestuotojus

Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis ketvirtadienį vykusio Laisvės gynėjų dienos minėjimo metu šūkavusius protestuotojus lygina su Nepriklausomybės atkūrimo laikotarpiu veikusio prosovietinio judėjimo – „Jedinstvo“ veikėjais, rašė ELTA.

„Tai kokie čia žmonės. Čia gi „Jedinstvo“. Nereikia jų vadinti Lietuvos žmonėmis. Fašistai, „Jedinstvo“. Na taip, problema žinoma. Pamišėlių pakankamai daug“, – po minėjimo atsakinėdamas į žurnalistų klausimus sakė V. Landsbergis.

„Mūsų laikais „Jedinstvos“ mitingai būdavo atskirai. Kai vieną kartą buvo čia, prie Seimo, du mitingai, aš išėjau ir prašiau žmonių, kad tik nesiartintų prie jų. Tegul jie sau rėkia ką nori, o mūsų gyvenimas eina savo keliu“, – pridūrė Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas.

Profesorius pabrėžia, kad protestuotojai savo šūksniais sutrikdė galimybę išgirsti minėjimo dalyvių kalbas ir taip atėmė jo laisvę.

„Dabar buvo leista per daug arti trukdyti. Galų gale jie atėmė laisvę klausytis, kas kalbama minėjime. Taigi, atėmė laisvę. Per radiją, televiziją Lietuvoje tai girdėjo, ką kalba kalbėtojai, bet, pavyzdžiui, mano laisvę atėmė, aš negalėjau girdėt, ką kalba kalbėtojai, nors ir arti sėdėjau“, – aiškino V. Landsbergis.
ELTA primena, kad Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, premjerės Ingridos Šimonytės ir kelių kitų dalyvių sakytas kalbas Laisvės gynėjų dienos minėjime sudrumstė prie Seimo susirinkę protestuotojai.

Susirinkusieji Seimo pirmininkę pasitiko švilpimu ir šūksniais „Gėda“. Protestuotojai nepasitenkinimą reiškė visos V. Čmilytės-Nielsen kalbos metu.

Protestuotojai rankose laikė plakatus su užrašais „Komunistinės nkvedistinės kgbistinės išperos lauk iš valdžios“, „Lauk landsberginį gaivalą! Šalin kovidinį PIŠ‘o fašizmą“, „Ne už tokią laisvę žuvo lietuviai“.

Į protestuotojų šūksnius savo kalboje sureagavo premjerė. Kalbėdama apie laisvę ji teigė, kad ir jos kalbą tildęs protestuotojų švilpimas yra iškovotos laisvės dalis.

„Laisvė visada yra kūryba, o ne destrukcija. Ir tai, kad jūs šiandien galite man švilpti, yra taip pat tos iškovotos laisvės dalis“, – Nepriklausomybės aikštėje sakė I. Šimonytė.

Tuo tarpu prieš tai kalbėjusį prezidentą Gitaną Nausėdą susirinkusieji pasitiko palankiau, šalies vadovui kalbant pasipiktinimo šūksnių ir švilpimo girdėti nebuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (430)