Vyras nebuvo tarp kviestinių svečių, o renginyje dalyvavo už apsauginės tvoros, taigi pakliuvo tarp mitinguotojų.

„Aš atvažiavau kaip kiekvienais metais pabūti savo renginyje. Nes 1991 metais aš dalyvavau Parlamento rūmų gynyboje, ir Parlamentas nuo 1991 sausio 11 dienos iki berods 1991 rugsėjo galo buvo mano namai.

Vienas pirmųjų esu apdovanotas Sausio 13-osios medaliu ir Vyčio Kryžiaus ordinu. Tai įvyko 1991 metų rugsėjį. Esu laisvės gynėjas, ir manau, kad turiu teisę kalbėti laisvės gynėjų vardu apie Sausio 13-ąją, apie laisvę, apie tuos žmones, kuriuos pavadinčiau lietuvišku keiksmažodžiu „šūdžiais“ , kurie iš mūsų Sausio 13-osios padarė balaganą“, – ant mitinguotojų pyko V. Čepulis.

Vyras piktinosi, kad mitinguotojai sugadino jam renginį.

„Buvau tame mitinge, stovėjau prieš tribūnas, ten atsivilko Puidokas, tas mūsų Seimo narys Sirijus, su ilga Lietuvos vėliava ir gražiu Lietuvos šaliku. (…) Krito į akis, kad labai jau su vakariniu makiažu jis atvarė, labai jau pudruotas. Užmiršau paklausti, ką naudojo, savo madam parekomenduočiau . Į tą vietą su vėliava ir savo buvimu jis patraukė bendraminčius, kurie puolė švilpti, rėkauti mums į ausį“, – pasakojo V. Čepulis.

Laisvės gynėjas buvo atviras, kad, jei būtų reikėję, parlamentarus būtų gynęs ir šiandien.

„Man dabar jau tuoj 58 metai, bet, jeigu reikėtų, pakartočiau tai, ką dariau, kai buvau jaunas prieš trisdešimt kelis metus. Mūsų susirinko gal penki tvirtoki pagyvenę vyrai, po to pritraukėme jaunimo, ir ten stovėjome tame mitinge apsupti šitų antivakserių, kuriems galimybių pasas tai yra nelaisvė. Nežinau, savo pozicijos jie nereiškė, jie tik klykė, švilpė, rėkė, šūkavo, kol nebuvo truputį apraminti. Mes apraminom. Iš pradžių buvau vienas, paskui dar vienas žmogus atsirado, paskui jau buvome penkiese, paskui prisijungė jaunesnių žmonių“, – sakė V. Čepulis.

Kliuvo ir kraštiečiui

Iš Biržų kilęs vyras negailėjo piktų žodžių ir savo kraštiečiui Žydrūnui Savickui, kvietusiam žmones mitinguoti.

„Ką jis čia dabar daro per Sausio 13-ąją? Jam tada buvo penkiolika ar šešiolika metų. Mano nuomone, jis niekaip su Sausio 13 nesusijęs, o dabar bando būti vėliavnešiu . Gal čia toks šoumeno būdas. Man tai nepriimtina“, – sakė V. Čepulis.

Apskritai jis nėra prieš mitingus, bet teigia, kad Sausio 13-oji tam yra netinkama diena.

„Pas mus yra laisvė, demokratija, mitinguokite, protestuokite, kažkur 10 proc. žmonių Lietuvoje yra nepatenkintų, ir tokių yra kiekvienoje šalyje. Išgyvename sunkų laiką. Užauginau dvi dukras, viena iš jų Santariškių klinikų gydytoja rezidentė, nuo pernai metų lapkričio mėnesio ji varė kovido skyriuje. Neužsikrėtė, paskiepyta viena pirmųjų (…). Žinau iš jos kalbų, kas tai yra COVID, kaip žmonės miršta. (…) Kita – vadybininkė. Geri vaikai pas mane“, – sakė V. Čepulis.

Apskritai šią dieną jis nebuvo linkęs ieškoti kaltųjų dėl įtampų visuomenėje.

„Sausio 13-oji yra ne kaltų ieškojimo diena. Tie, kurie Sausio 13-ąją daro tokius dalykus, jie ir yra kalti, jie ir turi atsakyti“, – sakė V. Čepulis.

Rimtesnių incidentų neužfiksuota

Nepriklausomybės aikštės prieigose, policijos duomenimis, per Laisvės gynėjų dienos minėjimą buvo susirinkę apie 2,5 tūkst. žmonių.

Tarp jų – ir protestuotojai, minėjimo metu nušvilpę Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, premjerę Ingridą Šimonytę, rašė BNS.

Šalia Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos leidimą ilgalaikiam protestui turi Lietuvos šeimų sąjūdis.

Protestuotojai mitinguoja „prieš privalomą testavimą darbuotojų lėšomis, galimybių pasą“, taip pat reikalauja atstatydinti Vyriausybę.

Anot vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, užtikrinti viešąją tvarką renginio metu Nepriklausomybės aikštėje policijai pavyko dėl tinkamo pasiruošimo – Laisvės dienos minėjimo renginiuose rimtesnių incidentų neužfiksuota.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (769)