„Tai kokie čia žmonės. Čia gi „Jedinstvo“. Nereikia jų vadinti Lietuvos žmonėmis. Fašistai, „Jedinstvo“. Na taip, problema žinoma. Pamišėlių pakankamai daug“, – po minėjimo atsakinėdamas į žurnalistų klausimus sakė V. Landsbergis.

„Mūsų laikais „Jedinstvos“ mitingai būdavo atskirai. Kai vieną kartą buvo čia, prie Seimo, du mitingai, aš išėjau ir prašiau žmonių, kad tik nesiartintų prie jų. Tegul jie sau rėkia ką nori, o mūsų gyvenimas eina savo keliu“, – pridūrė Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas.

Profesorius pabrėžia, kad protestuotojai savo šūksniais sutrikdė galimybę išgirsti minėjimo dalyvių kalbas ir taip atėmė jo laisvę.

„Dabar buvo leista per daug arti trukdyti. Galų gale jie atėmė laisvę klausytis, kas kalbama minėjime. Taigi, atėmė laisvę. Per radiją, televiziją Lietuvoje tai girdėjo, ką kalba kalbėtojai, bet, pavyzdžiui, mano laisvę atėmė, aš negalėjau girdėt, ką kalba kalbėtojai, nors ir arti sėdėjau“, – aiškino V. Landsbergis.
ELTA primena, kad Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, premjerės Ingridos Šimonytės ir kelių kitų dalyvių sakytas kalbas Laisvės gynėjų dienos minėjime sudrumstė prie Seimo susirinkę protestuotojai.

Susirinkusieji Seimo pirmininkę pasitiko švilpimu ir šūksniais „Gėda“. Protestuotojai nepasitenkinimą reiškė visos V. Čmilytės-Nielsen kalbos metu.

Protestuotojai rankose laikė plakatus su užrašais „Komunistinės nkvedistinės kgbistinės išperos lauk iš valdžios“, „Lauk landsberginį gaivalą! Šalin kovidinį PIŠ‘o fašizmą“, „Ne už tokią laisvę žuvo lietuviai“.

Į protestuotojų šūksnius savo kalboje sureagavo premjerė. Kalbėdama apie laisvę ji teigė, kad ir jos kalbą tildęs protestuotojų švilpimas yra iškovotos laisvės dalis.

„Laisvė visada yra kūryba, o ne destrukcija. Ir tai, kad jūs šiandien galite man švilpti, yra taip pat tos iškovotos laisvės dalis“, – Nepriklausomybės aikštėje sakė I. Šimonytė.

Tuo tarpu prieš tai kalbėjusį prezidentą Gitaną Nausėdą susirinkusieji pasitiko palankiau, šalies vadovui kalbant pasipiktinimo šūksnių ir švilpimo girdėti nebuvo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (564)