Ketvirtadienį Nepriklausomybės aikštėje kalbinti Delfi pašnekovai tikino dar neprisimenantys, kad iškilmingo renginio, skirto Sausio 13-ajai, metu būtų elgiamasi taip nepagarbiai. Tačiau „Šeimų sąjūdžio“ sukviesti žmonės aiškino, kad ši diena kaip tik tinkama pasakyti, esą jokios laisvės Lietuvoje jau nebelikę.

„Eikit jūs į tą Garliavą, Klonio gatvę, kur norit“, – kad Sausio 13-osios minėjimas nėra skirtas tokiam pasipiktinimui reikšti, plakatą prieš galimybių pasą laikiusiai moteriai aiškino vienas praeivis.

Ši jam atšovė, kad apie jokią laisvę šiuo metu kalbėti negalima, tačiau išplėsti savo minties Delfi ji nesutiko.

„Kas jūs tokie esat? Kas jūs tokie esat? Melagiai. Atsibuskit jūs, sąžinės turėkit, žmonės. Laisvė? Pažiūrėkit, kur laisvė, parodykit, dabar papasakokit apie laisvę. Ne ta diena? Tai kuri diena?“, – greitakalbe bėrė ji.

Šią prakalbą išgirdęs kitas praeivis moteriai mestelėjo, kad ji – „Putino draugė“ ir galbūt ateityje sulauks Rusijos prezidento medalio.

Vadino okupantais

Dar vienas renginio dalyvis Delfi sakė esantis laisvės gynėjo sūnus, atėjęs protestuoti prieš „išgamas ir okupantus“.

Į mitingą jis atsinešė didelį ragą, kuriuo kėlė triukšmą.

„Jie išniekino gimtinę, gėda. Mes turėjome būti klestinti valstybė, biudžete turėjo būti šimtas milijardų litų sąskaitoje – nė cento skolos, 5-7 milijonai gyventojų, kurie save savo darbu puikiai išlaikytų. Šokiai, dainos, laisvalaikis būtų. Nesuktume galvos apie kažkokias raidžių rašybos problemas, apie Stambulo konvenciją, vienalytes šeimas“, – Delfi kalbėjo Marijumi iš Žemaitijos prisistatęs vyras.

Paklaustas, ar gerai tokią dieną kelti tokį triukšmą prie Seimo, pašnekovas, pastebėjęs, kad Delfi žurnalistė dėvi kaukę, patikino, jog negerai yra vaikščioti su kauke.

Dar vienas „Šeimų sąjūdžio“ renginio dalyvis Delfi sakė čia atvykęs, nes nori atstatyti laisvę, kuri prarasta valdančiųjų partijų dėka.

„Neduok Dieve, apsaugok viešpatie. Aš pats esu gynėjas, turiu gynėjo statusą, stovėjau prieš tankus, į mane šaudė. Bet šiandien tie patys yra Seime, kurie šaudė į mus 1991 metais. Įvažiuojant į miestą tada stovėjo rusų policija, dabar visur stovi, toks jausmas, kad rusų policija. Toks jausmas, kad mes esam praradę Lietuvą. Daugiau kalbėti nenoriu, apsaugok viešpatie mus“, – kalbėjo jis.

Prasidėjus oficialiam renginiui Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo, mitinguotojai leido pasisakyti tik prezidentui Gitanui Nausėdai, tuo metu Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, premjerės Ingridos Šimonytės pasisakymų metu susirinkusieji kėlė didelį triukšmą.

Visiškai nepateisinamas elgesys

Dalis renginio pasižiūrėti atėjusių žmonių atrodė gerokai nustebinti tokio elgesio.

„Gaila, bjauru, nes tokią dieną, kada turėtume būti vieningi ir turėtume pagerbti žuvusiuosius, mes dabar matome tokią kad ir segregaciją, tikrai bjaurų vaizdą. Man asmeniškai, kaip jaunam žmogui, yra visiškai nepateisinamas elgesys“, – teigė renginyje dalyvavęs Džoraldas.

Pašnekovas sakė panašaus Sausio 13-osios minėjimo net nepamenantis.

„Nėra buvę gal. Kiek žinau, tokio tikrai nėra buvę“, – gūžčiojo pečiais jis.

Renginį kiek toliau nuo minios stebėję keli jaunuoliai taip pat sakė nepritariantys tam, kas vyksta.

„Žiūriu neigiamai, chaosas. Mes nemanom, kad taip turėtų būti, mes turėtumėm pagerbti žuvusius, o dabar žmonės taip nepagarbiai elgiasi“, – teigė Mantu prisistatęs vaikinas.

„Tikriausiai žmonės jaučiasi neišgirsti“, – kodėl „maršistai“ taip elgiasi, svarstė jis.

Jaunuoliai teigė manantys, kad mitinguotojai žinojo, jog bus daug žiniasklaidos, todėl nusprendė tuo pasinaudoti, nes siekia dėmesio.

Kiek pagyvenusi moteris, kalbėjusi su Delfi, taip pat tikino esanti šokiruota tokio akibrokšto. Anot jos, istorijoje nieko panašaus nėra buvę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (734)