„Prezidentas yra pasisakęs, kad, esant epidemiologiniam pagrindui, tokia priemonė, siekiant kritiškai svarbias profesijas išlaikyti gyvybingas, gali būti taikoma tik kartu su žalos atlyginimo mechanizmu. Todėl mes manome, kad iš principo žalos atlyginimo įstatymas ir privalomas skiepijimas medikams eina tandemu, tai labai svarbu, kad jie ir būtų priimti tandemu“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė prezidento patarėja ekonominės ir socialinės politikos klausimais.

I. Segalovičienės teigimu, prieš priimant sprendimą vertėtų jį dar kartą peržiūrėti dėl tikslingumo, užtikrinant medikų profesinę gerovę.

„Sveikatos ekspertų taryba antradienį vykusiame posėdyje su prezidentu išreiškė nuomonę ir dėl privalomo skiepijimo indikavo, kad mato daug trūkumų. Atsižvelgiant į omikrono specifiką ir turėtų šitas sprendimas būti peržiūrimas dėl savo tikslingumo, žiūrint iš epidemiologinės ir asmens sveikatos pozicijų, indikuojant moralines, etines priežastis“, – kalbėjo I. Segalovičienė, kartu pridurdama, kad parlamentarai turėtų įsiklausyti į ekspertų nuomonę.

„Mūsų manymu, Seimo nariai, prieš balsuodami, turėtų įsiklausyti į sveikatos srities mokslininkų ir praktikų balsą. Medikams klausimas tikrai labai svarbus, todėl būtina atsižvelgti į jų pasiūlymus ir jų profesinę gerovę“, – pridūrė prezidento patarėja.

ELTA primena, kad Vyriausybė antradienį Seimui pateikė pataisas, numatančias medikams ir socialiniams darbuotojams taikyti privalomą skiepijimą nuo COVID-19 ligos. Privaloma vakcinacija būtų įvesta asmenims, teikiantiems paslaugas sveikatos priežiūros bei socialinės globos įstaigose, taip pat sveikatos priežiūros įstaigose teikiantiems valymo, maisto tiekimo ar kitas paslaugas bei į namus vykstantiems socialiniams darbuotojams.

Jei asmuo nesutiks skiepytis ir darbo pobūdis leis, jis galės būti skiriamas dirbti nuotoliniu būdu, jei ne – perkeliamas į kitas pareigas, kurioms nereikia skiepytis, o jei tokios galimybės nėra – nušalinamas nuo darbo nemokant atlyginimo.

Įgyti imunitetą asmuo privalės ne ilgiau kaip iki Vyriausybės paskelbtos valstybės lygio ekstremalios situacijos ar karantino visoje Lietuvos teritorijoje pabaigos.

Numatoma, kad, praėjus trims mėnesiams nuo nušalinimo pradžios, darbdavys galės nutraukti darbo sutartį be įspėjimo ir nemokėdamas išeitinės išmokos.

Numatoma, kad reikalavimas įsigaliotų vasario 14 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)