„Keletas akcentų apie tai, koks yra mūsų artimiausių dienų savaičių požiūris, ir kur link judame. Visų pirma turėtume suskirstyti savo veiksmus: asmuo , šeima ir valstybė“, - kalbėjo A. Dulkys.

Asmuo. Pasak ministro, kiekvienas galėtų prisidėti ir padėti pandemijos metu – skiepytis ir apsaugoti ne tik save, savo artimuosius, bet ir tuos, kurie negali skiepytis.

„Taip pat yra labai svarbu skiepytis sustiprinančiąja doze jau po trijų mėnesių, nes omikrono atveju matome, kad rizikos grupėje atsiduria vis jaunesni asmenys ir ypač penkiasdešimties ir vyresni“, - sakė A. Dulkys.

Ministras pabrėžė, kad gretutinės ligos nėra priežastis nesiskiepyti.

Tai yra priežastis skiepytis“, - sakė A. Dulkys.

Ministras kvietė keisti požiūrį ir naudoti saugesnes priemones, ir renginiuose naudoti respiratorius

„Karantino buvimo ar nebuvimas labiausiai priklauso ne nuo Vyriausybės, bet nuo elgesio modelio“, - sakė A. Dulkys.

Šeima. Kalbant apie šeimą, pasak ministro, čia svarbu pasirūpinti vaikais. Jis paaiškino, kad kiekvieną savaitę vaikams savikontrolei išdalinami testai, paragino tėvus padrąsinti ir padėti jiems juos atlikti.

„Būtų labai gerai, kad rūpintumėmės ir kitomis šeimomis. Tai neleiskime vaikų iš namų, jeigu jaučiate, kad yra simptomai“, - sakė A. Dulkys.

Pasak ministro, pravartu namuose turėti po ranka testų. Jis taip pat ragino padėti šeimos gydytojams, ir, pajutus simptomus, kreiptis ne į juos, o registruotis į mobiliuosius punktus.

Valstybė. Pasak ministro, didžiausias valstybės dėmesys yra kritinėms paslaugoms ir institucijoms.

„Peržiūruime skiepijimo, izoliavimo, testavimo algoritmus. Tvarkos turėtų atsirasti nuo penktadienio ir įsigalioti nuo pirmadienio“, - sakė A. Dulkys,

Pasak jo, tas susiję su kontaktų susiaurinimu. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) daugiau žiūrės šeimos kontaktų, izoliacijos laikas trumpinamas iki septynių dienų. NVSC, kad būtų galima paspartinti ir išdavinėti nedarbingumo pažymėjimus.

Negali pasakyti, kiek dar bus naudojamas GP

A. Dulkys, paklaustas apie Galimybių paso taikymą visiems ir jo prasmę

„Negalėčiau pasakyti, kiek laiko (dar galiotų, aut. p.). Bet jeigu mes anksčiau pabrėždavome, kad Galimybių pasas yra tik viena iš priemonių srautų valdymo ir ji laikina, tai šiandien galiu pasakyti, kad jau tikrai esame tame etape, kada diskutuojame, analizuojame, tariamės. Ir, matyt, esame jau ant tos ribos, kai turėsime tuos sprendimus, kiek jis dar efektyvus.

Nes kaip matote, omikron atmaina priverčia mus keisti elgesį, nes užsikrėtimai yra galimai ir tų, kurie pasiskiepijo, ir tų, kurie persirgo, ir be vakcinų. O Galimybių pasas atsirado tada, kai turėjome tokias atmainas, kai ta atskirtis buvo labai ryški“, - aiškino sveikatos apsaugos ministras.

Paklaustas, ar po mėnesio jau gali būti sudaryta galimybė vaikams Galimybių pasą gauti su savikontrolės greituoju antigeno testu, ministras teigė, jog ši technologija labai sudėtinga.

„Labai abejoju, kad iki tol laiko būtų įmanoma tai padaryti. Tai techniškai labai sudėtingas ir darbui imlus dalykas“, - sakė ministras.

Jis pabrėžė, jog šiuo metu reikia koncentruotis į omikron atmainos plitimą, o ne į vaikų Galimybių pasą.

Privalomas testavimas – tik būtinosioms specialybėms

Privalomą testavimą ketinama palikti tik būtinosioms specialybėms.

„Mes peržiūrinėjame visus procesus, kuriuose yra vienokios ar kitokios testavimo apimtys. Yra pasiūlymas šiai dienai pasilikti tik tas, kurios yra pačios svarbiausios, kurios yra nukreiptos į didžiausios rizikos žmones, į kritines institucijas“, - prieš posėdį sakė A. Dulkys.

Tose srityse, kur omikrono atveju privalomo testavimo reikšmė būtų vertinama kaip sumažėjusi, jo būtų atsisakoma.

„Kad būtų užtikrintas 100 proc. testavimas sveikatos apsaugos sistemoje, socialinėje srityje ir simptominiai atvejai, nes toliau matyt atvejų skaičiai augs“, - teigė A. Dulkys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)