Sausio 12 d. 11-13 val. gyventojai kviečiami pasiklausyti gyvų liudininkų pasakojimų apie tai, kaip buvo ginama laisvė ir kas vyko prie tuo metu šturmuojamų objektų. Jie suplanuoti 4-iose vietose: Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų štabe (Viršuliškių g. 36, Vilnius), Seimo lankytojų centre (Gedimino pr. 60, Vilnius), Spaudos rūmų fojė (Laisvės pr. 60, Vilnius), Televizijos bokšto muziejaus salėje (Sausio 13-osios g. 10, Vilnius). Pasakojimai vyks kas valandą skirtingoms dalyvių grupėms: 11.00, 12.00 ir 13.00 val., kiekvieno pasakojimo trukmė apie 30 min. Registracijos anketą galima rasti čia.

Taip pat, vilniečiai kviečiami gaminti neužmirštuoles ir Sausio 13 d. 11 val. atvykti į Lukiškių aikštę, kur bus formuojama „Neužmirštuolių pieva“ iš žiedų, simbolizuojančių atminimą ir pagarbą tiems, kurie kovojo už Lietuvos laisvę. Be to, „Neužmirštuolių pieva“ bus „sodinama“ ir sausio 12 d. 16 val., Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

Galiausiai, sausio 13 d. 16 val. organizuojama diskusija „Kartu išvien: KASP ir VSAT“ Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Konferencijų salė). Diskusijoje bus kalbama apie tai, su kokiomis grėsmėmis susidūrė Savanoriškoji krašto apsaugos tarnyba (SKAT, nuo 1998 m. gegužės 5 d. – Krašto apsaugos savanorių pajėgos (KASP) ir Pasienio apsaugos tarnyba (PAT, nuo 1992 m. Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT)) 1991 m., kaip tobulėjo minimos tarnybos ir kuo iššūkiai panašūs ir skirtingi šiandien, kai patiriama autoritarinio režimo agresija.

„Mūsų komandai labai svarbu, jog 1991 m. sausio įvykiai liktų svarbia data mūsų šalies istorijoje, ypač jaunajai kartai. Todėl siekiame, kad kuo daugiau žmonių prisijungtų prie organizuojamų paminėjimo veiklų. Savo ruožtu aktyviai dirbame istorinės atminties išsaugojimo linkme – renkame prisiminimus, organizuojame tokio pobūdžio renginius, jog žmonės sužinotų ir apie mažiau girdėtas ar išvis niekur neskelbtas istorijas“, – sako iniciatyvos „Neužmirštuolė“ vadovė Emilė Balodytė.

Taip pat, kaip ir kasmet, išlieka galimybė įsigyti popierines neužmirštuoles „Narvesen“ ir „Lietuvos spaudos“ prekybos vietose visoje Lietuvoje, Siuvinėtų neužmirštuolių ribotą kiekį taip pat galima nusipirkti internetu. Svarbu paminėti, kad ir šiais metais iniciatyva „Neužmirštuolė“ ir Krašto apsaugos savanorių pajėgos tęsia savo bendradarbiavimą, todėl akcijos metu surinktos lėšos bus naudojamos kartu inicijuotoms švietėjiškoms ir pilietiškumo skatinimo veikloms vykdyti.

„Krašto apsaugos savanorių pajėgos užgimė Sausio 13-osios laužų šviesoje, tuometinių laisvės gynėjų širdžių kaitroje. Neužmirštuolės ženkliukas kviečia visus „kartu ir išvien“ nepamiršti Laisvės kainos. Tikiu, kad 1991-ųjų gynėjai, taip pat šių dienų KASP kariai savanoriai, kartu su pasieniečiais saugantys mūsų valstybės sieną, ir jaunoji visuomenės karta ras būdų kaip susikalbėti tarpusavyje, taip prisidėdami prie pilietiškos ir patriotiškos visuomenės ugdymo“, – sako Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas plk. Linas Kubilius.

Akcijos iniciatoriai kviečia sekti „Neužmirštuolės“ soc. tinklo „Facebook“ paskyrą, kurioje bus dalinamasi svarbiausia informacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)