„Tikimės komandinio, konstruktyvaus darbo. Tai turbūt yra pagrindinis dalykas, kalbant apie tą stabilumą, kurio reikia užsienio politikos klausimuose“, – po slapto balsavimo sakė frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ji teigė, kad L. L. Andrikienė yra patyrusi politikė, yra Lietuvos nepriklausomos valstybės atkūrimo akto signatarė, anksčiau yra dirbusi pramonės ir prekybos bei europos reikalų ministre, europarlamentare.

„Tas bagažas tikrai didelis. Kiekvieno iš jų politinės patirties bagažas šioje srityje buvo ir yra labai didelis“, – pridūrė frakcijos seniūnė.

Kaip anksčiau antradienį žurnalistams sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė, frakcija rinkosi iš trijų kandidatų, kurie visi yra URK nariai: Emanuelio Zingerio, Laimos Liucijos Andrikienės ir Audroniaus Ažubalio. Frakcijos seniūnės teigimu, kandidatu buvo pasiūlytas ir Matas Maldeikis, tačiau kandidatuoti jis atsisakė.

Antradienį per slaptą balsavimą už L. L. Andrikienės kandidatūrą balsavo 25 frakcijos nariai, 15 – už A. Ažubalio ir 4 – už E. Zingerio kandidatūrą.

Naująją pirmininkę dar turės patvirtinti pats komitetas ir Seimas.

Pavilionį pakeisianti Andrikienė kolegos neteisia: tai yra gyvenimiškos pamokos

Pati L. L. Andrikienė teigė ketinanti užtikrinti konstruktyvų komiteto darbą.

„Man atrodo, ko aš iki šiol pasigedau pastaruoju metu, tai, kad Lietuva siųstų vieną žinią. Ne kelias žinias užsienio politikos tema, bet kad toji žinia būtų viena, aptarta, suderinta. To ir linkiu URK, ir sau pačiai, jei aš būsiu patvirtinta šio komiteto pirmininke“, – komentavo Seimo narė.

Kalbėdama apie iš posto pasitraukusį Žygimantą Pavilionį, L. L. Andrikienė sakė, kad „labai lengva ką nors nuteisti“.

„Aš visada, turėdama tą patirimą, kurį turiu, galvoju, kad gal ne visada žinojau visus niuansus ir visas detales. Tiesiog pirmininkas dirbo taip, kaip jam atrodė tikriausiai gerai ir teisingai. Trūkumų ir klaidų mes nei vienas dirbantis išvengti negalime. Tai yra gyvenimiškos pamokos“, – sakė parlamentarė.

Žygimantas Pavilionis

Ji teigė besivilianti, kad komitete bus darbštus, kolektyvinis darbas.

„Aš tikrai to sieksiu, todėl, kad ir per šiuos metus siūliau tokį dalyką, kuris gal buvo neįprastas Lietuvos Seime – mes esame keturi iš Tėvynės sąjungos frakcijos tame komitete ir, kaip aš buvau įpratusi Europos Parlamente, kad prieš einant į formalų komiteto posėdį frakcijos susirenka, apsitaria, kokios pozicijos laikysis ir ne tik dėl pačios pozicijos, aptaria detales bei išsako nuomones.

Aš tokį dalyką siūliau, bet kažkaip palaikymo nesulaukiau. Galbūt atrodo, kad tų dalykų nereikia, bet mano patirimas sako, kad to labai reikia ir tada galima išvengti tokių nereikalingų trukdžių arba problemų, kurios paskui atsiranda“, – komentavo L. L. Andrikienė.

„Aš neįsivaizduoju darbo viena, aš tikrai viena nekursiu užsienio politikos. Tai yra bendras darbas, bendros pastangos. Tik toks darbas duoda reikiamų konsensusų“, – pridūrė politikė.

Palieka postą

Sausio 3 d. Ž. Pavilionis paskelbė atsistatydinantis iš URK pirmininko pareigų.

„Po metų darbo palieku Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko postą. Atsistatydinu savo partijos reikalavimu. Postą palieku, nes politika yra komandinis darbas ir kartais tenka atsitraukti dėl bendro tikslo. Esu šios politinės bendruomenės iškeltas, remtas kaip politikas ir paskirtas į šias pareigas. Būtų negarbinga nepaklusti jos sprendimui. Sieksiu, kad Lietuvos užsienio politika būtų solidi, vieninga, institucinių ar partinių nesutarimų neblaškoma“, – Delfi tuomet sakė Ž. Pavilionis.

Jis teigė, kad tokį sprendimą priėmė, „atsižvelgęs į man premjerės išsakytus žodžius ir jai įvertinus mano patirtį užsienio politikoje“.

„Aš atsisakau posto, bet ne savo idėjų. Ne postai svarbu, o vienybė. Dabar to mums būtent reikia – ir partijoje, ir Seime, ir užsienio politikoje“, – teigė Ž. Pavilionis.

Apie tai politikas parašė ir savo feisbuko paskyroje, akcentavęs, kad traukiasi dėl partijos sprendimo ir tolesnio komandinio darbo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)