V. Ąžuolas prie Seimo susirinkusiems žurnalistams sakė, jog jo su mašina į parlamento vidiniame kieme esančią stovėjimo aikštelę niekas neįleido.

„Atėjo netgi 4 apsauginiai manęs vieno saugoti. Bet pasakė kreiptis į Seimo vadovybę, nes jiems yra duotas nurodymas neįleisti Ąžuolo į Seimą. Dabar pažiūrėsime, ar mane įleis per šį įėjimą su Seimo nario kortele. Turbūt neįleis. Bet mes puikiai visi žinome, kad šiandien valdantieji yra Konstitucijos okupantai, jie elgiasi kaip menkystos su visa tauta. Kartu ir su Seimo nariais. Nes Konstitucija yra okupuota visiems“, – savo poziciją dėstė V. Ąžuolas.

Jis neatmetė, jog galimas ir teisinis kelias. V. Ąžuolas teigė, jog prieš ateidamas į Seimą atliko testą, turi neigiamą jo rezultatą.

D. Kepenis teigė, jog jei jų „į Seimą neįleis, kviesime į talką kažką tai“.

„Yra Konstitucija, aš neprivalau pagal Konstituciją, negalima priversti žmogaus skiepytis. Aš netgi neprivalau savo kraujo kam nors rodyti, dalinti. Mane apsaugo Konstitucija nuo galimybės ar kažkieno noro imti mano kraujo mėginius ar ką nors į nosį kaišioti. Aš neprivalau, bet mus verčia“, – lauke prie Seimo antradienį kalbėjo D. Kepenis.

Valstietis D. Kepenis į Seimą pateko su parlamento nario kortele. Bet V. Ąžuolo kortelė jam patekti į Seimą nepadėjo.

„Manęs neįleidžia“, – sakė politikas.

Jis apsaugai parodė neigiamą atlikto tyrimo rezultatą ir į parlamentą buvo įleistas. Tada politikas dar turėjo ką pasakyti.

„Kitu žodžiu nei menkystos valdančiųjų net negalima pavadinti, tai yra pats geriausias lietuviškas žodis. Jie okupavo Konstituciją, dar nori okupuoti ir kalbą“, – sakė V. Ąžuolas.

Politikas dar pridūrė, kad dėl Seimo valdybos sprendimo žada kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją.

Valius Ąžuolas

Į Seimą pateko ir Gražulis

Seimo Regionų frakcijos atstovas Petras Gražulis, kaip pats sakė, „atėjo pažiūrėti, ar mane įleis“.

„Galimybių pasą turiu, galiu jį parodyti. <…>. Bet šiandien gavau atsakymą iš Seimo kanceliarijos, kad norint patekti į Seimą lyg galioja kita tvarka, nei norint patekti į kitas viešas įstaigas <…>. Jie patys leidžia taisykles, jų nesilaiko“, – tvarką kritikavo Seimo narys.

P. Gražulis tikėjosi, jog galimybių paso pakaks, jo dokumentas, anot parlamento, galios iki balandžio mėnesio pradžios.

Apsaugos darbuotoja, patikrinusi P. Gražulio galimybių pasą, jį įleido į Seimą.

P. Gražulis buvo nustebęs.

Jį atlydėjo P. Gražulio padėjėjas Seime Naglis Puteikis.

Petras Gražulis

Gruodžio pabaigoje priimtos Seimo statuto pataisos numato, kad nuo sausio 11-osios į parlamentą Seimo nariui leidžiama patekti tik pateikus dokumentą, patvirtinantį, jog jis atitinka kriterijus, numatytus Vyriausybės nutarime dėl ekstremaliosios situacijos paskelbimo.

Tai reiškia, kad Seimo narys turi įrodyti, jog yra paskiepytas nuo COVID-19, persirgęs šia liga arba turi neigiamą testo rezultatą.

Jeigu tokių duomenų nepateikęs parlamentaras nedalyvaus Seimo ar komitetų, komisijų posėdžiuose, bus laikoma, jog posėdis praleistas be svarbios pateisinamos priežasties.

Seimo kanceliarijos duomenimis, iki pirmadienio popietės 130 parlamentarų buvo pateikę reikiamus dokumentus, kad antradienį galėtų įeiti į Seimo rūmus.

Iš viso parlamente dirba 141 išrinktas politikas.

Antradienio rytą prie įėjimų į parlamento rūmus žada budėti po kanceliarijos darbuotoją ir padėti Seimo nariams patekti į pastatą.

Seimo vicepirmininkas darbietis Andrius Mazuronis tvirtino, kad užblokavus Seimo narių korteles jų mandatai nepanaikinti, todėl ragino visam Seimui kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar taip gali būti ribojamos tautos išrinktųjų galimybės atlikti pareigas.

Jis nuogąstavo, kad po kurio laiko paaiškėjus, jog minėtos Seimo statuto pataisos vis dėlto pažeidžia Konstituciją, galėtų kilti abejonių dėl priimtų įstatymų teisėtumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės