Nors šis projektas, parlamentarės nuomone, neužtikrins visiems lenkų tautinės mažumos atstovams galimybės įrašyti dokumentuose originalias pavardes, nes bus rašoma lotyniškos abėcėlės rašmenimis be diakritinių ženklų, jos vertinimu, „tai yra didelis žingsnis į priekį.“

„Seime svarstomas įstatymo projektas nėra toks maksimalus, kaip galėtų kai kam atrodyti. Lenkams realiai tai būtų tik viena raidė – dviguba W, nes nėra lenkiškuose asmenvardžiuose nei X, nei Q raidžių“, – Eltai sakė Lietuvos regionų frakcijos seniūnė R. Tamašunienė.

Ji pažymėjo, kad su teisinėmis problemomis dėl pavardės susiduria ir Lietuvos piliečiai, kurie sudaro santuoką su užsieniečiais.

„Jie susiduria su biurokratinėmis problemomis, turi įrodyti, kad yra vienos šeimos nariai. Lietuviškais rašmenimis užrašytos pavardės dažnai neatrodo valstybės tarnautojams kitose valstybėse, kad tai yra ta pati pavardė“, – sako R. Tamašunienė.

Siūlo nerūšiuoti piliečių

Pasak R. Tamašunienės, svarbu, kad būtų vienodai traktuojami piliečiai, nes kai kurie pasiūlymus įregistravę parlamentarai siūlo taikyti įstatymą tik tiems piliečiams, kurie yra sudarę santuoką su užsieniečiais.

„Negalima rūšiuoti piliečių, turime užtikrinti Konstitucijoje įtvirtintą lygiateisiškumo principą. Visiems turi būti sudarytos galimybės savo pavardę rašyti originalo kalba, pateikus, pavyzdžiui, įrodymus, kad ji buvo lenkiška. Turime sudaryti tokią galimybę be teismo proceso, nes šiuo metu turime daugybę teismų sprendimų, kurie leidžia pavardes piliečiams užrašyti originalo kalba. Manau, kad reikėtų įstatymu sureguliuoti šį klausimą ir nereikėtų įtraukti į tai teismų“, – mano R. Tamašunienė.

Ji pastebi, kad jau nuo nepriklausomybės pradžios mūsų valstybė deklaruoja ir vis atideda savo sprendimus šiuo klausimu.

„Nepritarimas arba atmetimas įstatymo projekto svarstymo stadijoje būtų ženklas ir Lenkijai, kad viena yra kalbama, deklaruojama, vaizduojamas nusiteikimas ir gera valia tuos klausimus spręsti iš Lietuvos politikų pusės, bet realiai priimamas kitoks politinis sprendimas. Manau, kad dabar labai svarbu yra valdančiajai daugumai susitelkti ir parodyti, kad tai, ką jie pažada, tą ir įgyvendina“, – sako Lietuvos regionų frakcijos seniūnė R. Tamašunienė.

Ji tikisi, kad tiek metų svarstytas įstatymo projektas vis dėlto bus priimtas pavasario Seimo sesijoje.

Alternatyvus projektas nieko nesprendžia

Parlamentarė nepritaria alternatyviam Vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose įstatymo projektui, kuriame siūloma nustatyti galimybę papildomai įrašyti lotyniško pagrindo rašmenimis vardą ir pavardę paso kitų įrašų skyriaus pirmajame puslapyje arba kitoje asmens tapatybės kortelės pusėje.

„Tas projektas nieko nesprendžia – žmonės nori naudoti dokumentą visur ir pavardę turėti visur vienodą. Čia nėra pasitenkinimo momentas, kad aš žinau, kad mano pavardė yra kitokia, ar aš ją turiu kažkur užsirašęs. Tai visai ne apie tai, nes asmeniškai galima sau atvirukus pasirašyti švenčių proga ir parašyti tas pavardės, vardus originalo kalba. Čia kalba apie žmonių teisę turėti savo pavardę normaliai įtvirtintą dokumentuose“, – tvirtina R. Tamašunienė.

Antradienį pratęstoje Seimo sesijoje parlamentarai sugrįš prie pernai gruodį atidėtų dviejų įstatymų projektų, reglamentuojančių vardų ir pavardžių rašymą dokumentuose, svarstymo.

Seimas turės apsispręsti dėl 70 parlamentarų inicijuoto dar 2017 m. pateikto Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymo projekto ir alternatyvaus projekto, kurį yra pateikęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas, primena ELTA.

Lietuvos Respublikos piliečio vardas ir pavardė jo asmens tapatybę patvirtinančiuose dokumentuose ir civilinės būklės aktų įrašuose, kaip siūloma projekte, būtų rašomi lietuviškais rašmenimis.

Projektas numato, kad ne lietuvių tautybės Lietuvos Respublikos piliečio prašymu jo ir jo vaikų vardai ir pavardės asmens tapatybę patvirtinančiuose dokumentuose ir civilinės būklės aktų įrašuose rašomi lotyniškos abėcėlės rašmenimis (be diakritinių ženklų).

Alternatyvų Vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose įstatymo projektą Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas siūlo atmesti. Pasak komiteto, pagal Konstitucinio Teismo jurisprudenciją asmens vardo ir pavardės įrašas paso kitų įrašų skyriuje nelietuviškais rašmenimis neturėtų būti prilygintas įrašui apie asmens tapatybę valstybine kalba, (....) todėl toks įrašas neturėtų teisinės galios ir negalėtų būti oficialiai naudojamas viešajame valstybės gyvenime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)