„Sąžiningai kalbame apie situaciją, – ji kelia nerimą. Tos tendencijos yra svarbiausios. Visi omikrono atvejai, kiek Lietuvoje jų nustatyta, nė vienas nesibaigia nei hospitalizacija, nei kokiu nors sunkesniu kitu atveju.

Vadinasi, čia argumentų nėra, ir mūsų tikslas – svarstyti, galvoti apie tas priemones ir apie savo veiksmus, kurie padėtų išvengti karantino, kurie padėtų moksleiviams toliau mokytis kontaktiniu būdu. Šiandien tai vienas iš tokių klausimų, kurį svarstome, kurį diskutuojame, kai kuriuos tarpinius sprendimus esame priėmę, reikia peržiūrėti saviizoliacijos tvarkas ir taisykles.“

Jo teigimu, bent jau šiandien Lietuvai yra pavykę susitvarkyti apskritai su ligoninėmis, su pacientais, ir jų skaičius gana stabilus, nors tai gali pasikeisti per kelias savaites.

„Šiandien turime užtikrinti, kad netrūktų ne tik lovų, ne tik įrengimų, bet ir specialistų, ekspertų, gydytojų, slaugytojų, kurie gali tuos pacientus prižiūrėti. Tam tikrų rizikų yra, nes omikronas nesirenka, ar tu pasiskiepijęs, ar nesiskiepijęs“, – tikino ministras.

„Šiandien galvojame trumpinti; dabar turime 10 dienų, tai galėtume pagalvoti apie trumpesnį laikotarpį, nes turime rūpintis ne tik sveikatos apsaugos sistemos, bet ir kitų valstybei svarbių kritinių funkcijų specialistais. Svarstysime iki 7 d.“

Ministras teigė, kad pirmadienį bus svarstoma, ar visiems taikys trumpesnę izoliaciją, ir tada žiūrės, kokie bus galutiniai sprendimai.


Tikisi, kad karantino neprireiks

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tikisi, kad karantino neprireiks.

„Aš esu už tai, kad jo nebūtų, taip pat už tai, kad Vyriausybė nekeistų jokių kriterijų, kuriuos nustatė. Tai – 240 reanimacijos kovidinių lovų. Toks yra kriterijus, ir tiek žinių.

Atvejų tikrai daugės. Visus kviečiu padėti mums, kad nereikėtų jokių sprendimų, t. y. truputėlį atsargiau elgtis, ir aš tikiuosi, kad karantino nebus“, – sakė A. Armonaitė.

Paskui ministrė patikslino, kad Vyriausybėje nėra svarstoma keisti 240 reanimacijos lovų kriterijaus.

Sveikatos apsaugos ministras yra sakęs, kad svarstoma izoliacijos laiką trumpinti iki septynių dienų. Ekonomikos ir inovacijų ministrė patikino, jog daugiau kokių nors priemonių kol kas nesvarstoma.

„Kol kas ne. Yra šalių, kur izoliacija – penkios dienos. Mes irgi keliaujame panašia linkme“, – sakė A. Armonaitė.

Svarstoma moksleivius testuoti dažniau

Kol kas nėra pozityvių žinių ir dėl prezidento Gitano Nausėdos siūlymo vaikams su antigenų testu duoti galimybių pasą.

„Mano žiniomis, tokio sprendimo nėra dėl greitųjų antigenų. Mes kalbėjome, kad mokyklose būtų sunku įgyvendinti tokį sprendimą“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Ministrės žiniomis, po atostogų visos mokyklos sugrįžo į kontaktinį ugdymą.

„Praėjusią savaitę turėjome susitikimą su savivaldybių skyriais ir mokyklomis. Dar kartą pasikalbėjome dėl saugumo priemonių: higiena, vėdinimas, dezinfekavimas, srautų laikymasis, testavimasis prieš ateinant. Laikomės visų saugumo priemonių ir tikimės, kad visuomenė skiepysis trečiąja doze aktyviau“, – sakė J. Šiugždinienė.

Pasak ministrės, svarstoma moksleivius dar dažniau testuoti greitaisiais testais.

„Svarstome, kad po kiekvieno savaitgalio galėtume testuoti vakare, prieš ateinant į mokyklą“, – teigė J. Šiugždinienė.

Ministrė ragino nespėlioti, ar gali tekti vaikams mokytis nuotoliniu būdu, o skiepytis, – tai sumažintų tokio scenarijaus tikimybę.

„Klausimas, ar gali būti, tai gyvenime visko gali atsitikti, ir, kaip žinia, mūsų pandemija nėra tokia prognozuojama. Ką mes turime daryti, tai – ne spėlioti, ar gali būti, o skiepytis. Tėveliams mano pagrindinis palinkėjimas – skiepytis, leisti vaikams skiepytis, tuomet ir mutacijų kils mažiau, ir bus garantijų, kad vaikai liks mokyklose. O tai tikrai yra mūsų pagrindinis prioritetas – vaikai mokyklose“, – kalbėjo J. Šiugždinienė.

Dulkys: greitieji antigenų testai yra mažiausiai patikima priemonė

Nepaisant to, kad praėjusią savaitę prezidentas Gitanas Nausėda išsakė reikalavimą į galimybių paso kriterijus įtraukti greitąjį antigenų testą, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, jog sprendimas šiuo klausimu Vyriausybėje dar nėra priimtas. Apskritai, ministras pažymi, kad, jo nuomone, antigenų testai yra mažiausiai patikima pandemijos valdymo priemonė.

„Matome, kad greitieji antigenų testai yra mažiausiai patikima priemonė, kurią mes naudojame. Kaip ir minėjau, prieš atostogas mes išdalinome vaikams greituosius antigenų testus. Gali būti, kad ir ateityje tai darysime, tačiau kai kurios šalys apskritai atsisako bet kokių testų, nes, kaip matote, omikron atveju reikia keisti taktiką“, – pirmadienį Vyriausybėje atsakinėdamas į žurnalistų klausimus sakė A. Dulkys.

ELTA primena, kad G. Nausėda praėjusį antradienį tvirtino neatmetąs idėjos kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl galimybių paso 12–15 metų vaikams, jeigu Vyriausybė neatsižvelgs į jo siūlymą pakeisti šio dokumento išdavimo tvarką.

„Mes kreipsimės į Konstitucinį Teismą, jeigu galimybių paso situacija liks tokia, kokia yra dabar“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė G. Nausėda.

Šalies vadovas sako praėjusį pirmadienį darbo susitikime su premjere Ingrida Šimonyte jai pasiūlęs į galimybių paso kriterijus įtraukti ir neigiamą greitąjį antigenų testą.

„Susitikęs su premjere aš pasiūliau štai kokį sprendimą: Vyriausybė savo artimiausiame posėdyje galėtų įtraukti, kaip vieną iš galimybių paso gavimo sąlygų, greitąjį antigenų testą“, – aiškino G. Nausėda.

„Jeigu tai nebus padaryta, kreipsiuosi į Konstitucinį Teismą, kvestionuodamas galimybių paso 12–15 metų vaikams atitikimą Konstitucijai“, – pabrėžė jis.

Prezidento vertinimu, šiuo metu prieiga prie galimybių pasui tinkamų PGR tyrimų yra ganėtinai komplikuota, todėl pasikeitusi tvarka, jo nuomone, leistų supaprastinti galimybių paso gavimo tvarką.

Vis dėlto ministrė pirmininkė I. Šimonytė sakė praėjusį pirmadienį vykusiame darbo susitikime su prezidentu G. Nausėda jokio šalies vadovo ultimatumo dėl galimybių paso vaikams neišgirdusi.
„Esu šiek tiek sutrikusi, nes pirmadienį kalbėjome su prezidentu apie galimybių pasą vaikams. Jokių ultimatumų Vyriausybei išsakyta nebuvo“, – praėjusį trečiadienį po Vyriausybės posėdžio vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė prognozuoja, kad testų prieinamumas artimiausiu metu išliks iššūkiu dėl naujų COVID-19 atvejų augimo.

„Akivaizdu, kad greičiausiai tai bus sudėtinga padaryti kurį laiką, nes matome, kad atvejų skaičius kyla dėl omikron atmainos“, – mano ministrė pirmininkė ir kartu pridūrė, kad prezidento pasiūlymas į galimybių paso kriterijus įtraukti antigenų testą testavimo prieinamumo problemos nesprendžia.

„Tai yra reali praktinė problema. Tiek, kad papildymas antigenų testu tos problemos nesprendžia, nes vis tiek reikės registruotis į mobilųjį punktą“, – aiškino I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės