Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas I. Kalpokas Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ penktadienį tikino, jog patarėjų keitimas Prezidentūroje yra dažnesnis, nei esame įpratę.

„Šitas (komandos narių, aut. p.) keitinėjimas yra dažnesnis, nei mes esame įpratę. Praėjo dveji kadencijos metai ir pokyčius priimame komandoje ne kaip kažkokią naujieną, bet kaip natūralų reiškinį, jie jau nustojo mus stebinti. Ši stadija, ko gero, yra reikšminga – mes matome, kad žmonės ateina, išeina. Ir net nelabai suprantame, kas ten vyksta“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ sakė politologas.

Paklaustas, kokios gali būti to priežastys, I. Kalpokas teigė, jog yra keletas svarbių aspektų.

„Vienas aspektas, kad tie pokyčiai dažnai būną susiję su kokiais nors kontroversiškais pareiškimais, arba šiaip nesusipratimais Prezidentūros komunikacijoje, jos veiksmuose. Dabar turime situaciją su Taivaniečių atstovybe ir prezidento G. Nausėdos tokį gana ryškų prisišnekėjimą šioje situacijoje. Taip pat šią savaitę buvo eilinis konfliktas su Vyriausybe.

Tai vienas iš variantų – yra, kad galima sieti ir tokiomis konfliktinėmis situacijomis, kurios kyla tarp Prezidentūros ir kitų institucijų. Arba kai yra išeinama į viešumą su kartais galbūt nepamatuotais pareiškimais. Ir tada reikia kažką apkaltinti“, – savo poziciją laidoje dėstė politologas I. Kalpokas.

Jo teigimu, sudėtinga būtų tikėtis, jog „politinė linija bus nuosekli“, jei komanda taip dažnai keičiasi.

„Natūralu, kad žmonės ateina ir išeina su savo nuomonėmis. Tos nuomonės kartais būna prezidento lūpomis ištransliuojamos. Patarėjai tam ir yra, kad formuluotų prezidento poziciją, bent jau padėtų tą daryti. Bet kuomet tai tampa nebe vien vidaus politikos, kai ne visuomet žinome, kokia yra prezidento pozicija vidaus politikos klausimais, bet pereina ir į tarptautinį lygmenį – mūsų santykius su partneriais. Čia mes turime labai rimtą problemą“, – „Žinių radijo“ eteryje sakė VDU politologas.

Penktadienį vyriausioji prezidento patarėja Raminta Stanaitytė–Česnulienė pranešė, jog palieka G. Nausėdos komandą.

„Nusprendžiau keisti karjeros kryptį“, – taip žiniasklaidai kalbėjo R. Stanaitytė–Česnulienė.

I. Kalpoko nuomone, iš dalies tai galima aiškinti ir „kaltų suradimu“.

„Iš dalies greičiausiai taip. Mes nežinome, kieno iniciatyva buvo tai buvo, iš pačios patarėjos pareiškimo atrodytų, kad tarsi jos iniciatyva. Bet kokie tie užkulisiniai procesai buvo, tai sunku pasakyti, bet kuriuo atveju, ką mes matome – tendenciją, kad tokias kontraversiškas situacijas lydi pokyčiai Prezidentūros komandoje.

O ar tie pokyčiai atsiranda todėl, kad žmonės iš komandos viduje jaučiasi, kad galbūt tas naujas kursas neatitinka jų požiūrio, įsitikinimų ir rekomendacijų, kurias duotų prezidentui, ar jie yra pašalinami kaip tam tikri atpirkimo ožiai? Čia klausimas būtų labiau tiems, kurie patys išmano tą vidinę virtuvę – žmonėms iš pačios Prezidentūros vidaus“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ penktadienį kalbėjo VDU politologas I. Kalpokas.

Per pastaruosius porą metų stebėjome dažnus prezidento komandos pokyčius. Komandą jau paliko Prezidentūros komunikacijos grupės konsultantė Jolanta Lukuošienė, pirmajai šalies poniai talkinusi Regina Statkuvienė, kanclerė Algė Budrytė, prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis, komunikacijos grupės patarėja Ieva Elenbergienė, kabineto patarėjas Liutauras Galinis, patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Vytautas Žukas, Komunikacijos grupei vadovavęs Aistis Zabarauskas, Švietimo, mokslo ir kultūros grupės vadovė Sonata Šulcė.

Penktadienį taip pat pranešta, kad prie prezidento patarėjų komandos jungiasi buvusio premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Tomas Beržinskas.

Politologo I. Kalpoko nuomone, T. Beržinsko atėjimas į Prezidentūrą gali signalizuoti apie apie tampresnius ryšius ateityje.

„Pasirinkimas yra švelniai tariant kontroversiškas. Kadangi, kaip ir buvo minėta, spalvinga buvo jo karjera S. Skvernelio Vyriausybėje. Bet tam tikra prasme, galima matyti ir net šiokios tokios politinės konjuktūros. Kuomet Prezidentūros pozicijos ir, pavyzdžiui, S. Skvernelio kuriamo naujo judėjimo, jos kai kuriais atvejais yra stipriai sutampančios.

Ir galvojant apie artėjantį nenumaldomai rinkimų maratoną, tam tikrų komunikacijos kanalų tarp tikėtina perrinkimo sieksiančio prezidento bei kaip galima tikėtis, pakankamai populiarios būsimos S. Skvernelio politinės jėgos, taip pat aš neatmesčiau“, – Žinių radijui sakė VDU politologas I. Kalpokas