Įmonė „Mūsų amatai“ užtikrina įvairiose įkalinimo įstaigose esančių nuteistųjų įdarbinimą. V. Grinius iš pareigų buvo atleistas pernai kaip praradęs pasitikėjimą.

Vilniaus miesto apylinkės teismas parengiamajame posėdyje šią savaitę pradėjo nagrinėti V. Griniaus bylą dėl atleidimo pripažinimo neteisėtu, grąžinimo į darbą bei vidutinio darbo užmokesčio už priverstines pravaikštas priteisimo.

Teismas nusprendė į posėdį kviesti ir kaip liudytoją apklausti įmonės „Mūsų amatai“ restruktūrizavimo administratorių Arūną Gedeikį.

„Dokumentuose daug abstrakčių išvadų, teiginių, šios asmens paaiškinimai galėtų parodyti tikrąją padėtį įmonėje“, – sakė ieškovo advokatas Rolandas Tilindis.

Kalėjimų departamentas įpareigotas teismui pateikti V. Griniaus paruoštą įmonės gelbėjimo planą, taip pat teismui turės būti pateikti V. Griniaus raštai įmonės restruktūrizavimo administratoriui bei Kalėjimų departamentui, dokumentai apie įmonės finansinę būklę.

Advokatas sako, kad įsakymas dėl V. Griniaus atleidimo ir atsiliepimas teismui yra grindžiami Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos raštu, jame yra prielaidų. R. Tilindis mano, kad šis raštas negali būti naudojamas kaip įrodymas.

Teisėjui Romualdui Gyliui šalių sutaikyti nepavyko.

Nors V. Griniaus advokatas sakė, kad vienas ieškinio reikalavimas – grąžinimas į darbą – galėtų būti atšauktas, Kalėjimų departamento atstovė Viktorija Frolova bet tokią galimybę taikiai baigti bylą atmetė.

„Atsakovas šioje byloje nemato jokios galimybės taikos sutarčiai, nes yra visiškai įsitikinęs savo sprendimo teisėtumu ir savo nuožiūra nenaikins, nebent teismas nuspręs kitaip. Nematom galimybės taikos sutarčiai“, – sakė V. Frolova.

Bylos nagrinėjimas bus tęsiamas vasario 10 dieną.

V. Grinius atšauktas dėl prarasto pasitikėjimo


Pernai spalio 29 dieną Kalėjimų departamentas pranešė, kad restruktūrizuojamos valstybės įmonės „Mūsų amatai“ direktoriaus V. Grinius dėl prarasto pasitikėjimo atšaukiamas iš pareigų.

Prokuroro prašymu Vilniaus miesto apylinkės teismas V. Grinių dar praėjusių metų sausį laikinai nušalino nuo užimamų pareigų įtarus, kad veikdamas su kitais asmenimis direktorius iššvaistė jam patikėtą įmonei priklausantį didelės vertės turtą bei piktnaudžiavo tarnybine padėtimi. Nušalinimas galiojo iki spalio 28 dienos.

Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriuje atliekamas ikiteisminis tyrimas, kuriame V. Griniui pareikšti įtarimai dėl turto iššvaistymo ir piktnaudžiavimo.

Tyrimą kontroliuojanti prokuratūra BNS informavo, kad minėtas ikiteisminis tyrimas tebevyksta, laukiama specialistų išvadų. Buvęs įmonės „Mūsų amatai“ direktorius yra įtariamasis.

Pranešimas apie įtarimą buvo įteiktas ir vienam iš Vilniaus mieste veikiančios uždarosios akcinės bendrovės direktoriui, kuris įtariamas galimai padėjęs valstybės įmonės direktoriui iššvaistyti įmonės turtą.

Įmonė restruktūrizuojama

Kalėjimų departamentas BNS informavo, kad šiuo metu Valstybės įmonė „Mūsų amatai“ restruktūrizuojama.

„Valstybės įmonėje „Mūsų amatai“ vyksta restruktūrizavimo procesas, etapais numatyta padengti kreditinius įsiskolinimus, tai, kas numatyta pagal planą, iki praėjusių metų pabaigos atsiskaityta. Įmonė iš restruktūrizavimo turi išeiti į optimizavimą“, – BNS sakė Kalėjimų departamento atstovė Irmina Frolova-Milašienė.

Ar įmonė bus likviduojama, ar reorganizuojama, kol kas nežinoma.

Šiuo metu „Mūsų amatuose“ dirba apie 800 nuteistųjų.

Įmonė nurodo, kad pagrindinis jos veiklos tikslas – įdarbinti ir apmokyti nuteistuosius, suteikti jiems profesinių įgūdžių, parengti darbinei veiklai išėjus į laisvę, taip pat užtikrinti nuteistų asmenų užimtumą ir jų efektyvų darbą, kuriuo siekiama parengti juos integracijai į visuomenę ir išmokyti gyvenimo tikslų siekti teisėtais būdais ir priemonėmis.

Įmonė užsiima biuro baldų gamyba, baldų gamyba švietimo įstaigoms (darželiams, mokykloms, universitetams, bibliotekoms), minkštų baldų ir kėdžių gamyba, baldų gamyba namams, taip pat lieja ketaus gaminius, apdoroja medieną.

Jai laikinai vadovauja Goda Andrijaitytė-Rupeikė.