Penktadienį žiniasklaida pranešė apie Alytaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtą ikiteisminį tyrimą, kuriame T. Pačėsas įtariamas sukėlęs konfliktą Alytaus ligoninėje, grasinęs ir gąsdinęs medicinos personalą, taip pat juos iškoneveikęs necenzūriniais žodžiais.

Pasak policijos komisariato atstovės Kristinos Janulevičienės, tyrimas pradėtas dar praėjusių metų gruodžio 30-ą dieną, gavus Alytaus ligoninės direktoriaus Arūno Vasiliausko pareiškimą.

Tačiau policijos suvestinėse apie tai skelbta nebuvo.

Įvykis, dėl kurio esą įtariamas T. Pačėsas, vykęs gruodžio 21-osios naktį.

Pats T. Pačėsas situaciją vadina absurdu, ir sako nieko nežinąs apie jokį tyrimą policijoje.

„Man nėra žinoma apie jokį ikiteisminį tyrimą, juo labiau – mano atžvilgiu, kuris yra pradėtas. Man nėra žinoma, ar Alytaus ligoninės direktorius kur kreipėsi, ir dėl kokių priežasčių. Apie tai, kad kažkas kažkada dėl kažko kreipėsi į policijos pareigūnus, juolab – apkaltindami mane nusikalstama veika, aš sužinojau iš žiniasklaidos atstovų skambučių“, – Delfi penktadienio vakarą teigė politikas.

Jis sako galintis atsakingai patvirtinti, kad „nesu jokia forma informuotas apie jokį – baudžiamąjį ar administracinį tyrimą mano asmens atžvilgiu, jokioje policijos įstaigoje Lietuvoje“.

„Nesu apklaustas pareigūnų, nesu gavęs jokia forma kvietimo atvykti į jokį policijos komisariatą ar prokuratūrą, taip pat man nėra pareikšta jokių įtarimų nusikalstama veika“, – tikina T. Pačėsas.

Politikas neneigia, kad „pokalbis pakeltu tonu iš abiejų pusių“ su Alytaus ligoninės COVID skyriaus personalu buvęs, tačiau incidentu to T. Pačėsas sako nevadinantis.

„Informuoju, kad man 2021 12 14–2021 12 26 laikotarpiu gydantis Alytaus apskrities ligoninės COVID skyriuje dėl pavėluotai tos pačios ligoninės medikų nustatytos koronaviruso diagnozės ir jos komplikacijų, t. y. abipusio plaučių uždegimo, 2021 m. naktį iš gruodžio 21-os į 22-ąją, 00 valandų 30 minučių, neapsikentęs Alytaus ligoninės COVID skyriaus koridoriuje esančiame budėjimo poste dirbusių medikių garsaus juoko, balsu aptarinėjamo kolegų elgesio, aprangos, kito, mano nuomone, nederamo darbo vietoje nakties metu elgesio, kuris akivaizdžiai trukdė ligoniams miegoti, aš, dėvėdamas medicininę kaukę, priėjau iki ten esančio personalo ir paprašiau elgtis tyliau.

Į tai man buvo atsakyta grubiais žodžiais, kad neaiškinčiau, ir kad per tokius susirgusius kaip aš jos turi naktimis dirbti. Aš atsakiau, kad ne mano kaltė, kad jos dirba ir už tai gauna padidintą darbo užmokestį, ir paprašiau man leisti susipažinti su skyriaus vidaus tvarkos taisyklėmis, kuriose būtų nurodyta, kada minėtame skyriuje ligoniams yra ramybės valandos ir kodėl jų nesilaiko medicinos personalas“, – Delfi sakė T. Pačėsas apie minėtos nakties įvykius.

Jis tvirtina iš personalo nesulaukęs prašomo dokumento.

„Man buvo grubiai atsakyta, kad negrasinčiau ir negąsdinčiau, tuomet aš pasiteiravau to asmens, kuris man tai pasakė, pavardės ir pareigų, nes ji nedėvėjo darbo pažymėjimo, iš kurio būčiau galėjęs tai pamatyti. Man buvo pagrasinta iškviesti policiją, aš sutikau, prašiau kviesti. Policijos niekas nekvietė, aš grįžau į palatą. Daugiau jokių pokalbių ar ginčų nebuvo, gruodžio 26-ąją aš buvau išleistas namo, niekas į mane nesikreipė su pretenzijomis, ir aš į niekur nesikreipiau“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys.

Politikas teigia pasibaisėjęs tuo, ką pamatė medicinos įstaigoje, kai susirgo koronavirusu. Jis teigia, kad šiuo metu šalyje gydymo paslaugos arba nėra suteikiamos, arba teikiamos nekvalifikuotai, pacientams nedarant nei tyrimų, nei jų fiziškai apžiūrint ir įvertinant būklę.

„Gruodžio pradžioje pajutau pirmuosius simptomus, kreipiausi į ligoninę, apžiūrėjo ir liepė važiuoti namo. Jokių vaistų, jokių tyrimų, sakė peršalimas ir liepė gerti arbatų. Taip į medikus kreipiausi du kartus, prašiau bent padaryti rentgeno tyrimus, nes jau ir kvėpavimas buvo apsunkintas. Į tai atsakymas buvo, kad medikai žino geriau, ką daryti.

Ir kai gruodžio 14-osios naktį mane atvežė su 40 laipsnių kūno temperatūra, dūstantį, tada budėjęs rezidentas, po telefoninio skambučio su kažkur Kaune naktį budinčiu Alytaus ligoninės gydytoju, padarė plaučių rentgenogramą. Buvo konstatuotas abipusis plaučių uždegimas. Tąkart jau paguldė į ligoninę. Ryte gauti tyrimai patvirtino dar ir koronavirusą“, – sakė T. Pačėsas.

Pasak jo, liga susirgo ir žmona bei sūnus, jiems prireikė stacionaraus gydymo toje pačioje Alytaus ligoninėje.

„Jums reikėtų kaip žurnalistei ten nuvažiuot ar kokias kameras sudėt ir pamatytų tada Lietuva, kas vyksta tuose skyriuose, kai į juos niekas pašalinis neužeina ir nemato. Su žmonėmis ten elgiamasi kaip mėsos kombinato skerdykloje. O jei pasitaiko atvežamas koronavirusu susirgęs nevakcinuotas žmogus, tai kai kurie iš personalo darbuotojų ir keiksmažodžių nesirenka bendraudami“, – sakė apie savo įspūdžius Alytaus ligoninės COVID skyriuje T. Pačėsas.

Jis neslėpė, kad „kasnakt girdėdamas personalo juoką koridoriuose, kavos gėrimus naktinius iki pirmos nakties“, po savaitės gulėjimo stacionare jis ryžęsis paprašyti iš personalo pacientams tylos ir ramybės.

„Jei dėl šio naktinio pokalbio su personalu įstaigos vadovas kreipėsi į policiją, – tai yra jo teisė. Nesijaučiu kaltas, juolab nesijaučiu turintis prieš kažką dėl kažko teisintis. Nes jeigu prabilsiu, ir ne tik aš, bet ir kiti, kurie ten gulėjo pacientai, kaip su ligoniais elgiamasi tuose COVID skyriuose, kai niekas neįleidžiami ir niekas nemato, ypač kaip elgiamasi, jei atvežamas susirgęs nesiskiepijęs asmuo, kokiais keiksmažodžiais ir epitetais personalas jį apdalina, tai ne direktoriui ligoninės reikės rašyti ant Pačėso skundus, bet Alytaus miesto savivaldybės tarybai svarstyti, ar jos įstaigoje tinkamai teikiama gydymo paslauga pacientams“, – teigė T. Pačėsas.

Jis sakė sveikinantis pareigūnus, kurie pradėjo tyrimą pagal Alytaus ligoninės direktoriaus parašytą skundą.

„Jei policija matė reikalą pradėti tyrimą – aš tik sveikinu teisėsaugininkus. Neabejoju, kad su tuo tyrimu ir, kaip jau išrašyta žiniasklaidoje – man pareikštais įtarimais, supažindins ir mane. Visiškai pasitikiu teisėsaugos pareigūnais, esu pasirengęs teikti jiems savo paaiškinimus, jeigu ji matys, kad to reikia.

Taip pat, kaip politikas ir Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys, pažadu pasidomėti, ar ligoninėje yra kokia nors vidaus tvarka, taisyklės, personalo elgesio kodeksas, ir kiek to laikomasi, o taip pat ir tuo, ar savivaldybės įstaigoje teikiama paslauga yra teikiama saugiai, profesionaliai ir ligonio sveikatos interesais. Laikai, kai naktimis personalas skyriuje rengia kavos gėrimo pertraukėles su garsiai aptariamais kolegų pirkiniais, turi būti išgyvendinti, ir pacientai neturi palatose girdėti, kokios spalvos ar modelio kelnaites pirko viena ar kita medicinos darbuotoja ir kur“, – Delfi sakė T. Pačėsas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)