Žmogaus teisių gynėjai sako, kad komplekse, kuriame anksčiau būta kavinės ir jojimo klubo, amžiaus pradžioje veikė slaptas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas.

Tą patį tvirtina ir Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT), tačiau valstybė iki šiol neigia, kad 20 kilometrų nuo Vilniaus centro esančiuose Antaviliuose buvo CŽV kalėjimas ar sulaikymo patalpos. Lietuvos atstovų teigimu, pastatas buvo žvalgybos paramos centras.

Dalis istorijos – nežinoma

Valstybės saugumo departamentas šią savaitę atlaisvino patalpas Antaviliuose, o jas perėmęs ir pardavimui ruošiantis Turto bankas penktadienį aprodė žiniasklaidos atstovams.

Užėjus į pastatą dešinėje pusėje matyti budėtojo langelis, netoliese – garažas. Dėl neįprasto išplanavimo klaidaus komplekso pirmajame aukšte išdėstyti įvairūs kabinetai, skirtingo dydžio patalpos be langų, virtuvė.

Antrame aukšte daugiausiai matyti vieno kambario gyvenamosios patalpos su vonios kambariais ir langais į aplink kompleksą esantį pušyną. Dalyje jų yra ir balkonai.

Patalpos vis dar yra šildomos, įrengti kondicionieriai. Visur įrengtos šarvo durys, dalis jų – su kodinėmis spynomis.

Pastate taip pat gausu amerikietiškų detalių ir įrangos. Pavyzdžiui, serverinėje esančios įrangos temperatūrai palaikyti termostatai sužymėti pagal Farenheito skalę, o ne pagal Celsijų, kaip įprasta Europoje.

Turto banko atstovė spaudai Jolita Skinulytė-Niakšu informavo BNS, kad 968 kvadratinių metrų ploto dviejų aukštų gyvenamosios paskirties pastato su palėpe statyba buvo baigta 1992 metais.

2001 metais buvo pradėta pastato rekonstrukcija, o 2007 metais priėmimo-perdavimo aktu pastatas kartu su 1 hektaro teritorija atiteko Lietuvai. 2007 metais čia buvo oficialiai įsteigtas VSD Mokymų centras. Kas pastate buvo iki jį perimant VSD, Turto bankas neturi duomenų.

„Duomenų apie tai, kam priklausė žemės sklypas iki statybų, taip pat, kas jas vykdė, kam objektas priklausė iki 2007 metų, Turto bankas neturi“, – teigė J. Skinulytė-Niakšu.

Registrų centro duomenimis, pastatą ir sklypą 2004-ųjų kovą, likus kelioms savaitėms iki Lietuvos oficialaus įstojimo į NATO, įsigijo bendrovė „Elite L.L.C“.

JAV televizija „ABC News“ skelbė, kad ši Delavare, Vašingtone bei Panamoje registruota nebeveikianti bendrovė pastatą įsigijo iš vietinės šeimos, kuri čia buvo įrengusi kavinę ir jodinėjimo akademiją.

Pastatą kartu su teritorija Turto bankas ketina parduoti, tačiau parengimo parduoti procesas dar nėra pradėtas.

„Objekto parengimo pardavimui procesas šiuo metu dar nėra pradėtas, taigi kol kas negalime pasakyti, kiek jis užtruks ir kada konkrečiai bus paskelbtas aukcionas“, – teigė Turto banko atstovė.

Anot jos, lėšos gautos pardavus šį objektą būtų skirtos VSD administracinio pastato, esančio Pilaitėje, projektui. Likutinė objekto Antaviliuose vertė yra 127,75 tūkst. eurų. Pradinę pardavimo kainą, kaip ir kitais parduodamo turto atvejais, nustatys nepriklausomi vertintojai.

Kalėjimas ar mokymo centras?

Žmogaus teisių gynėjų ir EŽTT versija apie tai, kas iš tiesų vyko Antaviliuose, gerokai skiriasi nuo oficialios pozicijos.

Strasbūro teismas 2018 metais paskelbė, kad Lietuvoje veikė slaptas CŽV kalėjimas įtariamiesiems terorizmu laikyti.

Dėl neteisėto kalinimo Lietuvoje teismas įpareigojo išmokėti 130 tūkst. eurų Saudo Arabijoje gimusiam palestiniečiui Abu Zubaydah (Abu Zubaida), tačiau po įvairių biurokratinių procedūrų tai pavyko padaryti tik pernai metų pabaigoje.

Anot teismo, vietos valdžia žinojo, kad CŽV elgesys su A. Zubaydah prieštaraus tarptautinei teisei.

Tačiau Lietuvos vyriausybės atstovai tuomet teigė, kad EŽTT sprendimas remiasi tik netiesioginiais, viešojoje erdvėje esančiais duomenimis iš 2014 metais paviešintos JAV Senato ataskaita, CŽV dokumentų, tarptautinių organizacijų ir nevyriausybinių organizacijų tyrimų.

Minimoje JAV Senato ataskaitoje apie CŽV vykdytus įtariamųjų terorizmu kankinimus slaptuose įkalinimo centruose po Rugsėjo 11-osios teroro išpuolių konkrečios šalys neįvardijamos, bet dalis nevyriausybinių organizacijų teigė, kad Lietuvoje veikė dokumente „violetiniu“ vadinamas centras.

Tuo tarpu Lietuvoje atliktas parlamentinis tyrimas 2009 metais patvirtino, kad šalyje buvo įrengtos patalpos sulaikytiesiems, leidosi su CŽV siejami lėktuvai, bet nenustatyta, ar kaliniai tikrai buvo laikomi Lietuvoje.

Seimo patvirtintose išvadose skelbta, kad komitetui liudiję asmenys neigė prielaidas ir galimybes, jog Antaviliuose esančiame komplekse buvo laikomi ar tardomi asmenys.

Tačiau parlamentarai nurodė, kad „pastato patalpų išdėstymas, uždarumas ir perimetro apsauga, VSD darbuotojų fragmentiškas buvimas patalpose leido atlikti VSD nekontroliuojamus partnerių pareigūnų veiksmus ir naudoti infrastruktūrą savo nuožiūra“.

Strasbūro teisme šiuo metu nagrinėjama ir antra byla, kurioje skundą Lietuvai dėl neteisėto kalinimo slaptame amerikiečių kalėjime Lietuvoje yra pateikęs Saudo Arabijos pilietis Mustafa al Hawsawis.

VSD informavo BNS, kad pastate nuo 2007 metų vykdė pareigūnų mokymus, čia buvo apmokyti visi nuo 2008 metų tarnybą pradėję pareigūnai.

VSD teigė, kad yra susipažinęs su Europos Žmogaus Teisių Teismo ir JAV Senato dokumentais, taip pat ir Lietuvoje atlikto parlamentinio tyrimo išvadomis, bet jų nekomentuoja.

Anot žvalgybos institucijos, mokymo centre Antaviliuose mokymuose yra dalyvavę ir užsienio partnerių pareigūnai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)