Sausio mėnuo ir Kremlius siunčia desantininkus „atkurti tvarkos bei užtikrinti strateginių objektų apsaugą“. Toks sutapimas praėjus 31 metams prieš kruvinų Sausio įvykių Vilniuje, kur prieš pat strateginių objektų šturmą panašią misiją vykdyti buvo permesti sovietų desantininkai gali atrodyti kraupokas. Tiesa, šį kartą Kremlius viską vykdo subtiliau.

Kazachstanas nuo Kremliaus jau tris dešimtmečius yra formaliai nepriklausomas, čia išties įsiplieskė neramumai – prasidėję kaip protestai jie greitai pavirto į masines riaušes, plėšikavimus, ginkluotus susirėmimus šalies sostinės ir didžiųjų miestų gatvėse.

O Kazachstano režimas, atrodė, praranda situacijos kontrolę – sausio 5-ąją liepsnose, chaose paskendusiuose Almatoje, Nur Sultane ir kiti miestai šalies saugumo pajėgos, netgi riaušių malšinimo daliniai, dalį kurių, beje ruošė ir lietuvių pareigūnai, svyravo: dalis perėjo į demonstrantų pusę, dalį į nelaisvę paėmė jau nebe protestuojantys, o apsiginklavę režimo priešininkai.

Kas jie ir ko jie siekia? Dėl šių klausimų teorijų netrūksta, tačiau Kazachstanui nusprendus kreiptis pagalbos į KSSO reakcija buvo greita ir nedviprasmiška – jau sausio 6-ąją šalyje pasirodė pirmieji rusų desantininkai, specialiųjų pajėgų kariai, prie jų prisijungs dar šimtai rusų bei kitų KSSO narių – Baltarusijos, Armėnijos, Kirgizijos ir Tadžikistano karių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)