Apie tai V. Bruveris pasakojo penktadienį „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“.

Bruveris: Kazachstano tema šiuo metu yra viena karščiausiai aptarinėjamų

„Nėra taip, kad be perstojo vyktų kariniai veiksmai ar vyktų susišaudymai, niekada taip ir nebuvo pastaraisiais metais. Šis karas yra rusenantis, bet reguliariai vis įvyksta provokacijos iš Rusijos separatistų pusės. Štai ir šiandien, kai aš atvykau, prieš valandą, sakė, buvo šaudoma iš anos pusės sunkiuoju kulkosvaidžiu į brigados vieną batalioną“, – sakė žurnalistas.

Jis teigė, kad jie yra įpratę prie žūčių ar sužeidimų.

„Bene aktyviausia priešų pajėgų dalis šiuo metu yra snaiperiai“, – pastebėjo V. Bruveris.

Žmonės, kaip pasakojo ne kartą šiame karo fronte buvęs žurnalistas, tiesiog gyvena karo būsenoje, bet kartu ir seka tarptautines naujienas.

„Kazachstano reikalai, ši tema yra viena iš karščiausiai aptarinėjamų temų čia šiuo metu, tarp kariaujančių žmonių fronto linijoje. (…) Aptarinėjama tuo pragmatiniu, kariniu aspektu – žmonės tą patį ir sako: labai gerai, nes rusams reikės plačiau išsižergti, nukrito nauja problema. Be abejo, jie labai karštai palaiko kazachus, kad jie turi kautis, priešintis. Jie tiesiogiai tai suvokia kaip su jais susijusį reikalą“, – pasakojo pašnekovas.

Jis teigė, kad prie pat fronto linijos yra daug jau nusistovėjusios rutinos, dirba daug žmonių, kurie užtikrina procesus.

„Visa tai tęsiasi aštunti metai, ateina dabar daug jaunų žmonių, motyvuoto jaunimo. Vieno iš tos brigados bataliono vadu prieš metus tapo 29 metų žmogus. Vienas iš jauniausių bataliono vadų visoje Ukrainos kariuomenėje – jaunas, motyvuotas, bet jau patyręs žmogus, kariaujantis nuo 2014 metų. Buvo sužeistas. Žmonės keičiasi, keičiasi kartos, bet pati faktinė, esminė realybė lieka – aštunti metai tęsiasi karas“, – konstatavo V. Bruveris.

Kalėdos fronto linijoje: bandoma bent kiek palaikyti gyvenimo normalumą

Žurnalistui lankantis Rytų Ukrainoje, stačiatikiai šiuo metu minėjo Kalėdas, tad jam teko dalyvauti mišiose karinės technikos apsuptyje.

„Karas, žmonės turi atlikti savo tiesiogines karines pareigas, bet vis tiek mini Kalėdas, švenčia. Karo kapelionai laiko mišias, sako pamokslus. Tos mišios dažnai atrodo siurrealistiškai, kai aplink apleistame angare stovi karinė technika, atėję žvalgų kuopos tiesiai su maskuojamais rūbais kariai tiesiai iš priekinių pozicijų, su žvakėmis stovi, klausosi pamokslų, meldžiasi. Kalėdos visur Kalėdos, net ir fronto linijoje“, – pasakojo V. Bruveris.

Jis sakė važinėjęs po fronto liniją su karo kapelionu.

„Mes vežame tortus, saldumynus, įvairiausias smulkias dovaneles kariams, jis jas dalina, laiko mišias. Aš visa tai galiu stebėti. Neseniai dalyvavau mišiose, kurios tarp šarvuotos technikos buvo. (…)

Kalėdinė nuotaika yra, žmonės tiesiog stengiasi švęsti Kalėdas, kad kažkiek išlaikytų to gyvenimo normalumą, bet, be abejo, visiems aišku – bet kada iš anos pusės gali bet kas atskristi, atlėkti“, – pripažino žurnalistas.

Realybė: žmonės supranta, kad Rusija Ukrainos nepaleis

Pagrindinis Rusijos tikslas, pasak V. Bruverio, – kad Rytų Ukrainoje nuolat tęstųsi nuostoliai ir nuolat tekėtų kraujas.

„Atvažiavus tokiems pašaliniams žmonėms kaip aš, nors ir ne pirmą kartą, bet vis tiek gerokas siurrealizmo jausmas kiekvieną kartą apima visą realybę stebint, kuri tęsis dar ne vienus metus“, – sakė žurnalistas.

Dalis karių dėl tokios rutinos, kaip pastebėjo V. Bruveris, pyksta ir iš to pykčio dažnai išeina į atsargą, o po to – vėl grįžta.

„Juos slegiančiai, egzistenciškai veikia tas stovėjimas vietoje, jie supranta, kad karas turi būti karas. Arba mes kariaujame, puolame priešą ir atsiimame, arba ne“, – jų emocijas perteikė laidos dalyvis.

Vis dėlto didesnė dalis žmonių, pasak V. Bruverio, supranta, kad tokia situacija yra tiesiog dabartinė realybė.

„Žmonės supranta, kad Rusija Ukrainos nepaleis. Žūtbūtinėmis priemonėmis Rusija šį karą tęs, nebent visi Vakarai urmu imtųsi vis didėjančių, super žiaurių, drakoniškų sankcijų ir kitų politinių priemonių volu traiškyti pačią Rusijos ekonomiką, valstybę, bet suprantame, kad to nebus“, – komentavo jis.

Vytautas Bruveris

„Kol Rusija bus tokia valstybė, kokia yra dabar – tokia diktatūra netgi su Putinu ar be jo, tol visi supranta, kad tai tęsis, kad šis karas tęsis“, – tęsė V. Bruveris.

Dėl to žmonės, kaip akcentavo žurnalistas, yra nusiteikę, kad tokia realybė tęsis ilgai.

„Nusiteikimas yra stovėti, laikyti pozicijas kas bebūtų, iki galo ir tiek“, – sakė pašnekovas.

Fronto linijoje netrūksta juokų: gelbsti groteskiškoje karo realybėje

Į klausimą, ar ten esantys žmonės bijo, kad Vakarai gali juos išduoti, V. Bruveris atsakė atkreipdamas dėmesį, kad nuomonių visur yra įvairių.

„Man susidaro toks įspūdis, kad dauguma žmonių puikiai supranta, kad Vakarų parama (…) yra labai svarbu, bet viskas priklauso nuo jų pačių“, – teigė žurnalistas.

„Skamba nemažai kritikos, kad Vakarai nusileidinėja Rusijai, nesupranta vis dar Vakarai su kokios prigimties režimu, su kokia grėsme patiems sau turi reikalą, kad yra naivūs, parsiduodantys ir panašiai. Tų daugybė dalykų mes girdime ir mūsų visuomenėje, ir Lietuvoje gali išgirsti, bet nemažai girdžiu ir to, kad Bidenas atrodo visai gerai, mūsų nepardavė, Rusijai nenusileidžia“, – pasakojo jis.

V. Bruveris taip pat pastebėjo, kad fronto linijoje nuolat juokavimas yra viena iš pagrindinių priemonių, padedančių tvarkytis su groteskiška karo realybe.

„Čia yra nuolatiniai juokai. Kartais aš sakau – niekur tiek daug nesijuoki kaip fronte“, – kalbėjo laidos dalyvis.

Žmonės, pasak jo, sako, kad blogiausia, kai yra tylu, nes tuomet nežinai ko laukti.

„Įžengi į kokias nors pozicijas, pačioje priekinėje linijoje, klausi kaip situacija, tai būna standartinis atsakymas: „viskas normaliai, šaudo“, – įspūdžius perteikė V. Bruveris.

Dauguma ten esančių žmonių, taip pat pasakojo jis, laikosi nuomonės, kad jeigu Rusija ir puls, tai nebus didžiulė invazija, bet gali būti lokalūs veiksmai.

„Dauguma skaičiuoja, kad vis dėlto Rusijos režimas ir diktatūra elgsis racionaliai – supranta, kokius visokeriopus nuostolius jis dėl to patirtų. Plius dabar yra prisidėjęs Kazachstanas“, – priminė žurnalistas.

Galiausiai jis perdavė ir fronto linijoje esančių ukrainiečių linkėjimus Lietuvai.

„Sėdėjome prie kalėdinio stalo su vyrais ir merginomis, klausiau, gal turi ką nors perduoti Lietuvos klausytojams, tai buvo įvairių pageidavimų, išreiškė meilę, pagarbą Lietuvai, dėkingumą, prašymą laikytis ir juos paremti, bet vienas pagrindinių sakymų buv: tikėkite Ukrainos ginkluotomis pajėgomis“, – pridūrė V. Bruveris.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su fronto linijoje esančiu žurnalistu žiūrėkite čia: