„Šiandien sudaryti sąrašai bus paskelbti viešai interneto svetainėje sauktiniai.karys.lt rytoj, o vėliausiai penktadienį. Tikimės, kad tuos sąrašus jaunuoliai pasižiūrės neatidėliodami“, – trečiadienį žurnalistams sakė Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos vadovas Arūnas Balčiūnas.

Jo teigimu, sąrašuose – apie 54 tūkst. jaunuolių, tarp kurių – ne tik 18-23 metų karo prievolininkai, bet ir jaunuoliai iki 26 metų, kuriems tarnyba buvo atidėta dėl studijų.

„Nereikia nuliūsti tiems, kurie nepateko į šaukiamųjų sąrašus, tai yra galimybė visiems savo noru ateiti ir atlikti tarnybą iki 38 metų. Mes tą visada skatiname ir esame pasirengę atsižvelgti į jų pageidavimus, norus“, – teigė A. Balčiūnas.

Šaukiamųjų – per 3,8 tūkst.

Iš viso pašaukti tarnauti kariuomenėje šiemet ketinama kaip ir pernai – 3828 jaunuolius.

„Mūsų tikslas išlieka nepakitęs – mes siekiame, kad per metus tarnybą atliktų ne mažiau nei 3,8 tūkst. jaunuolių“, – žurnalistams sakė krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus.

Jo teigimu, pernai pašaukti tokį skaičių jaunuolių sutrukdė COVID-19 pandemija.

Pasak viceministro, daugiau kaip 90 proc. jaunuolių atlikti tarnybos ateina savo noru arba išreiškia pirmumą – tokiems jaunuoliams atitenka didesnės išmokos. Privalomai pašaukiama apie 10 proc. šauktinių.

„Tikimės, kad tos tendencijos išliks ir toliau“, – teigė viceministras.

Karo prievolininkų sąrašai sudaromi atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterių programa. Sudarymą stebi kariuomenės ir visuomenės atstovai.

Į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebus siunčiami.

Privalomoji pradinė karo tarnyba trunka devynis mėnesius, ją Seimas atnaujino 2015 metais, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje.