Vicemeras paaiškino, jog savivaldybės yra atsakingos tik iš mišrių atliekų tvarkymą.

„Dabartiniai teisės aktai numato, kad už mišrių atliekų sutvarkymą yra atsakingos savivaldybės. Yra nustatyta rinkliava, kuri visų savivaldybių gyventojai kasmet sumoka. Ir tos atliekos keliauja Vilniuje į rūšiavimo gamyklą, o vėliau jos yra arba sudeginamos, dalis sutvarkoma sąvartyne. O rūšiuojamos atliekos yra tvarkomos pagal kitą sistemą – kiekvienas žmogus, pirkdamas kažkokį daiktą, iš anksto jau sumoka už šitos prekės pakuotės sutvarkymą“, – laidoje kalbėjo Vilniaus miesto vicemeras.

V. Benkunskas teigė, jog tam Lietuvoje yra skirta atskira sistema, įsteigtos pakuočių gamintojų ir importuotojų atstovybės, kurios gauna iš savo gamintojų ar importuotojų gauna tam tikrą pinigų kiekį ir jo iš finansuoja infrastruktūrą, tiek ir aptarnavimą.

„Mes prašome ir Seimo, ir Aplinkos ministerijos suteikti mums (galias, aut. p.) prižiūrėti šią sistemą ir taip užtikrinti tą tvarką“, – „Info dienai“ sakė Vilniaus miesto vicemeras V. Benkunskas.

Jis kalbėjo, jog savivaldybė rūšiuojamų šiukšlių išvežėjų gali tik gražiai paprašyti išvežti šiukšles.

„Bet tai yra labiau toks emocinis kreipimasis į rangovus. Nes tos pačios įmonės dirba ir su mišriomis komunalinėmis atliekomis. Bet realių svertų, jei vežėjai atsisakytų vežti dažniau ar tinkamai aptarnauti tuos konteinerius, mes neturime“, – teigė pašnekovas.

V. Benkunsko teigimu, ši diskusija verda jau porą metų.

„Ir jeigu prisimename, tai prieš 2 metus turėjome šventes, kai žiemos metu prie rūšiavimo konteinerių šiukšlių tikrai buvo daug. Turėjome daug nuotraukų iš gyventojų siunčiamų ir pasipiktinimo. Tai šias šventes mums pavyko bendradarbiaujant su įmonėmis tvarkingai sutvarkyti tas atliekas, bet tai daugiau yra garbės žodžio ir mūsų gražių prašymų dėka.

Gera naujiena tai, kad Seimas jau priėmęs įstatymo pakeitimus, kuriuose savivaldybės yra įtrauktos daug didesnių lygmeniu į pakuočių atliekų tvarkymą“, – „Info dienai“ pasakojo vicemeras V. Benkunskas.

Jis kalbėjo, jog savivaldybės jau galės skelbti konkursus ir nustatyti taisykles, kaip Vilniuje yra tvarkomos pakuočių atliekos. Taip būtų galima nustatyti ir problemines vietas, kurios turėtų būti aptarnaujamos net kelis kartus per dieną, jei to reikia.

„Labai tikimės, kad ši tvarka jau bus įgyvendinta, nes šiai dienai dar trūksta kelių poįstatyminių aktų, kuriuos turi priimti Aplinkos ministerija. Ir jei teisinė bazė bus sutvarkyta, mes dar šiemet galėsime skelbti konkursus ir taisykles, kurias reikalausime vykdyti“, – teigė vicemeras V. Benkunskas.

Vilniaus miesto vicemeras pabrėžė, jog gyventojai negali palikti savo šiukšlių maišelio šalia perpildyto konteinerio, nes už tai gresia bauda. Mesti šiukšles į tam neskirtą konteinerį irgi negalima, nes taip pat galima gauti baudą.

„Tikrai negalima padėti ant žemės ir taip galvoti, kad prie konteinerio padėtos atliekos sprendžia problemas. Tai reikia labai aiškiai žinoti ir suprasti, kad visi konteineriai aptarnaujami tam tikru dažniu. (…) Bet aišku, labai dažnai atsitinka, kad vienas namų ūkis, valydamas tą pačią spintą visą tekstilės konteinerį užpildyti. Tai tokiu atveju reikėtų arba ieškoti kito konteinerio, arba palaukti, kol šis konteineris bus aptarnautas ir išvežtas“, – patarimą davė V. Benkunskas.

Visą LNK pokalbį žiūrėkite čia: