Delegacijai vadovavo konservatorius Matas Maldeikis, dar keliavo Dovilė Šakalienė, Vytautas Gapšys, Marius Matijošaitis, Rūta Miliūtė ir Lukas Savickas.

„Mes esame laisvi Seimo nariai, kurie mato, kad bendradarbiavimas su Taivanu yra naudingas. Ir jį vystome, tai niekaip neprieštarauja Vyriausybės pozicijai, Lietuvos pozicijai, vienos Kinijos principui“, – LNK sakė delegacijai vadovavęs konservatorius M. Maldeikis.

Kelionės į Taivaną atsisakęs opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Giedrius Surplys prašys pradėti tyrimus.

„Pateikiau pasiūlymą mūsų šešėlinei Vyriausybei kreiptis ir į Valstybės saugumo departamentą (VSD), Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) ir į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT)“, – LNK sakė G. Surplys.

Šią kelionę patvirtino Seimo valdyba, Seimo lėšomis nurodyta apmokėti tik Seimo narių draudimą ir komandiruotpinigius. Lėktuvo bilietus, viešbučius, maitinimą apmokėjo taivaniečiai.

„Tai ten buvo ir JAV organizacija, taivaniečių nevyriausybinės“, – kalbėjo M. Maldeikis.

O opozicijai kilo klausimų, ar Taivane svetingai priimti Seimo nariai sugebės likti nešališki.

„Palaikome labai aktyviai vieną pusę ir praėjus keletui savaičių gauname kvietimą, su viskuo apmokėta kelione, važiuoti ir sudalyvauti kažkokioje konferencijoje. Man jau tuo metu tai atrodė kiek keistoka“, – problemą LNK įvardijo G. Surplys.

M. Maldeikis patvirtina, kad taivaniečiai buvo svetingi.

„Visiems buvo įdomu lietuviai. Norėjosi su jais pakalbėti, gauti interviu, reikšti prielankumą. Tas be abejo jautėsi“, – kalbėjo politikas.

Du parlamentarai – M. Maldeikis ir D. Šakalienė po komandiruotės susilaukė išskirtinio pripažinimo. Taivano savaitraštis M. Maldeikį, D. Šakalienę ir užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį paskelbė Taivano metų žmonėmis.

„Kyla klausimų dėl to, kaip paskui tie politikai – vienaip ar kitaip atstovauja užsienio subjektų interesams“, – kalbėjo G. Surplys.

Seimo valdyba parlamentarus komandiravo dalyvauti atviro Parlamento forume Taivane, bet jis truko tik dvi dienas. Forumo organizatoriai apmokėjo visų 10 dienų kelionės išlaidas. Patys parlamentarai dalijosi nuotraukomis, kad spėjo apžiūrėti Taipėjų.

„Nebent va šitas faktas gali sukelti abejonių dėl konflikto“, – LNK sakė socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Seimo nariui J. Sabatauskui ši situacija primena kelerių metų senumo skandalas medicinoje. Kai farmacijos bendrovės gydytojus, vaistininkus kviesdavo į neva seminarus egzotiškose šalyse, nors iš tiesų tai būdavo nemokamos atostogos, kad medikai pacientams išrašytų konkrečius vaistus.

„Svečiavimasis ten gali būti vertinamas kaip poilsiavimas kitų sąskaita“, – svarstė socialdemokratas J. Sabatauskas.

Konservatorius M. Maldeikis teigė, jog šioje kelionėje nebuvo jokio interesų konflikto.

Skaidrumą skatinančios tarptautinės organizacijos atstovas sako, jog išeitis yra paprasta.

„Paprasčiausiai turėtų papasakoti, ką veikė tas kitas likusias dienas. Suprantu, kad kai kurie parlamentarai taip ir padarė. Ir pateikė daugiau informacijos savo darbotvarkėje – su kuo susitikinėjo, su kuo bendravo. Mano akimis tai yra labai paprastas skaidrumo pratimas“, – LNK situaciją komentavo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

Leidimą komandiruotei pasirašiusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen sako, kad problemos nėra.

„Opozicijos susirūpinimą tikrai suprantu, tačiau šį kartą pagrindo jam tikrai nėra. Nes komandiruotės, kurias apmoka kviečiančioji pusė, vykdavo visose kadencijose. Tikrai ne tik į Taivaną“, – sakė Seimo vadovė.

Jos pavaduotojas, konservatorius Jurgis Razma teigė, jog būtų lengva suskaičiuoti mažiausiai keliolika panašių išvykų kiekvienais metais.

„Kai Seimo nariai vyksta į užsienio šalis, į tokius forumus, kuriuos finansuoja tam tikri institutai“, – tikino J. Razma.

Parlamentarai sako, kad Taivane užmezgė ryšių, kurie esą padės Lietuvai su Taivanu vystyti verslo ir švietimo projektus.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: