Respublikinė Vilniaus universiteto ligoninė iki pirmadienio ryto dėl traumų sulaukė 179 pacientų, 25 iš jų hospitalizuoti, dar per šimtas pacientų pristatyti iki pirmadienio 15 val., BNS sakė ligoninės atstovė komunikacijai Dalia Smagurauskaitė.

„Situacija iš esmės nesikeičia, tikriausiai turėsime dar daugiau tų pacientų. Skubios pagalbos skyrius yra perpildytas, situacija labai sudėtinga ir įtempta. Turime papildomas brigadas, kurios dirba su šiais pacientais, bet jų vis dar atvažiuoja labai daug“, – kalbėjo ji.

Anot D. Smagurauskaitės, gyventojai patyrė įvairių lūžių, daugiausiai riešų, kulkšnių, daug kam diagnozuoti raiščių patempimai, taip pat yra paguldytų į ligoninę dėl smegenų sutrenkimo.

Kaune pirmadienį vyravo teigiama temperatūra, tad daugiau nei įprasta pacientų dėl traumų pristatyta sekmadienį, kai buvo susiformavęs plikledis.

Kaip BNS sakė Kauno ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas, per parą dėl įvairių sumušimų, lūžių sulaukta 119 pacientų, kai įprastai jų būna apie 70-80.

„Iš viso stacionarizuoti 27 žmonės, iš jų 19 vakar. Tai yra sudėtingos traumos, vyravo šlaunikaulių, blauzdikaulių, riešo lūžiai. Neįprastai daug buvo lūžimų, ne tik patempimų, sumušimų, dėl kurių žmonės kreipiasi dažniau“, – sakė jis.

„Dvidešimt žmonių hospitalizuoti su sunkesnėmis traumomis, kur reikia betarpiško medikų įsikišimo: lūžiai, stiprūs patempimai, kur reikia imobilizacijos, medikų priežiūros“ – pridūrė S. Tvirbutas.

Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovas Renatas Siaurusaitis sakė, kad registruotų eismo įvykių ypatingai nepadaugėjo, tačiau neatmetė, kad dalis vairuotojų, patyrusių vadinamuosius „techninius“ įvykius, kuriuose nenukentėjo žmonės, apie juos tiesiog neinformavo.

„Iš viso informacinėje sistemoje ryte buvo registruota 18 eismo įvykių, vienas žmogus sužeistas. Bendrai, šis rytas nėra ypatingai išsiskiriantis, tačiau eismo sąlygos kai kur yra sudėtingos. Jei gyventojai mato, jog lauke yra slidu, reikėtų ir važiuoti su papildomu atsargumu“, – tvirtino jis.

Svarbu nedelsti ir kreiptis pagalbos

„Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ šeimos gydytojas Valerijus Morozovas tikino, kad į gydytojus kreiptis laiku – labai svarbu, tačiau kartais nedidelę traumą galima išsigydyti ir namie.

„Jeigu niekaip patiems nepavyksta susitvarkyti su skausmu arba funkcijos sutrikimu, pavyzdžiui, negalite pakelti kojos, sulenkti piršto ar dar kažko padaryti, tuomet vienareikšmiškai reikėtų kreiptis (į medikus). Jeigu palengvėja po to, kai uždėjote šaltą kompresą, pabuvus ramiai, pakėlus pažeistą galūnę aukščiau, išgėrus vaistų nuo skausmo, nes gydytojai visgi nenori tos atgailos iš pacientų, nereikia kentėti. Skausmo reakcija į vaistą yra viena iš charakteristikų. Taigi jeigu pavyksta su skausmu susitvarkyti namuose, tikrai galite likti namie. Jeigu per porą dienų skausmas vis tiek nepraeina, jau reikėtų kreiptis pas gydytojus. Taip pat jeigu nesate tikras dėl savo būklės ir traumos stiprumo, tokiu atveju reikia kreiptis, tik aišku ne į priėmimo skyrių, bet į savo šeimos gydytoją“, – sako gydytojas.


Vis tik gydytojas primena, kad labai svarbu, kad žmogus nekentėtų ir laiku kreiptųsi į gydytoją.

„Iš tikrųjų (kentėdamas) žmogus gali labai stipriai pakenkti, bet jeigu pirmomis dienomis žmogus kreiptųsi, gali pakakti ir gipso savaitei ar dviem, o praėjus kelioms savaitėms gali būti sunku išsisukti be operacinio gydymo, jeigu kalbame apie lūžusius kaulus, bet motulė gamta mus kuria su atsarga: visi turime dvi rankas, dvi kojas ir daugeliu atveju viską dubliuoja, ir kaulai būna po du, tai jeigu ta trauma nėra labai stipri, žmogus gali su įtrūkusiu kaulu arba nutrūkusiu raiščiu vaikščioti visą gyvenimą. Jeigu jis nėra sportininkas ir neturi didelių intencijų savo aktyvumui, taip gali ir gyventi“, – taip pat tikina V. Morozovas.

Pašnekovas taip pat paaiškino, kaip šiomis dienomis, kai lauke taip slidu, būtų geriausia vaikščioti.

„Reikėtų vaikščioti taip, kaip vaikšto pingvinai – šiek tiek pasilenkus į priekį, išlaikant savo kūno svorį, kad būtų viena ašimi, ir krypuojant, kad nebūtų didelio poslinkio mūsų svorio centro į priekį ar atgal. Tai galbūt iš šono atrodo juokingai, bet tai yra saugiausias būdas“, – sako gydytojas.