„Vertinu tai kaip komandinį apsisprendimą, padėkojau jam už tai. Manau, kad tai išmintingas ėjimas, jei mes galvojame apie sėkmingesnį darbą užsienio politikos srityje“, – pirmadienį žurnalistams sakė frakcijos seniūnė.

Jos teigimu, Ž. Pavilionis lieka URK ir partijos nariu.

„Jo patirtis užsienio reikaluose yra tikrai vertinama, bet kaip URK pirmininko poziciją einantis žmogus nelabai galėjo tęsti darbą“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Politikė tiksliai neįvardijo, kas galėtų pakeisti Ž. Pavilionį.

„Mūsų politinėje bendruomenėje ilga eilė, galinčių užimti tokią poziciją. Aš manau, kad mes artimiausiame gyvame posėdyje dėl to apsispręsime, iki prasidės pratęsta Seimo sesija“, – tvirtino TS-LKD frakcijos vadovė.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad URK esantys partijos nariai turi didelę patirtį.

„Yra galbūt žmonių frakcijoje, kurie stiprūs šioje srityje. Mes pasitarsime ir priimsime geriausią sprendimą. (…) Išmintingiausia turbūt būtų kalbėti apie komiteto narius, kurie turi ir šioje kadencijoje įdirbį, ir aktyviai (dirba). Tiesiog noriu pabrėžti, kad tas žmonių ratas mūsų bendruomenėje yra platus, kurie domisi ir yra stiprūs užsienio reikalų klausimuose“, – sakė parlamentarė.

URK be Ž. Pavilionio dirba dar keli konservatoriai: Laima Liucija Andrikienė, Audronius Ažubalis ir Emanuelis Zingeris.

Žygimantas Pavilionis

TS-LKD narys Laurynas Kasčiūnas Delfi kiek anksčiau yra teigęs, jog minimoje pozicijoje matytų A. Ažubalį.

„Aš jį matyčiau kaip labai tvirtą užsienio reikalų ministro užnugarį ir komandos narį. A. Ažubalis yra patikimas, ištikimas komandinio žaidimo principams ir ryžtingas, kai to reikia“, – argumentavo L. Kasčiūnas.

Visgi opozicijos atstovas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Giedrius Surplys, taip pat dirbantis URK, teigė abejojantis, ar A. Ažubalis užimtų Ž. Pavilionio vietą.

A. Ažubalis viešai yra sukritikavęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų veiksmus ir netgi raginęs atstatydinti kai kuriuos ministrus.

„Kadangi šis sprendimas – atstatydinti Ž. Pavilionį – yra partijos reakcija į nesolidarų politiko veikimą, tai man būtų sunku tikėti, kad komiteto nauju pirmininku galėtų būti kas nors, kuris nėra toks jau labai paklusnus partijos griežtai linijai. Dėl to, nepaisant to, kad A. Ažubalis tikrai yra puikus, patyręs užsienio politikoje politikas, nemanyčiau, kad jį partija deleguotų“, – teigė G. Surplys.

„Akivaizdžiausias variantas, kaip man panašu, yra Laima Andrikienė su jos patirtimi ir nuosaikesniu požiūriu į sprendimus bei veikimo būdus. Čia aš iš viešų nuogirdų taip svarstau“, – pridūrė „valstietis“.

Laurynas Kasčiūnas, Audronius Ažubalis

Palieka postą

„Po metų darbo palieku Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko postą. Atsistatydinu savo partijos reikalavimu. Postą palieku, nes politika yra komandinis darbas ir kartais tenka atsitraukti dėl bendro tikslo. Esu šios politinės bendruomenės iškeltas, remtas kaip politikas ir paskirtas į šias pareigas. Būtų negarbinga nepaklusti jos sprendimui. Sieksiu, kad Lietuvos užsienio politika būtų solidi, vieninga, institucinių ar partinių nesutarimų neblaškoma“, – Delfi pirmadienį sakė Ž. Pavilionis.

Jis teigė, kad tokį sprendimą priėmė, „atsižvelgęs į man premjerės išsakytus žodžius ir jai įvertinus mano patirtį užsienio politikoje“.

„Aš atsisakau posto, bet ne savo idėjų. Ne postai svarbu, o vienybė. Dabar to mums būtent reikia – ir partijoje, ir Seime, ir užsienio politikoje“, – teigė Ž. Pavilionis.

Apie tai politikas parašė ir savo feisbuko paskyroje, akcentavęs, kad traukiasi dėl partijos sprendimo ir tolesnio komandinio darbo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)