D. Razmuvienė teigė, jog po jau šią savaitę bus pastebimi didėjantys sergamumo skaičiai.

„Tačiau nebūtinai mes turime laukti šios savaitės. Jeigu žiūrėtume į sergamumo rodiklius, tai būtent po Kalėdų prasidėjo nežymus, tačiau naujų atvejų augimas. Ir tas augimas tendencingai didesnis buvo matomas nuo vyresnių nei 20 metų amžiaus grupėje iki 50 metų.

Bet vaikų amžiaus grupėse jis truputį mažėjantis po kalėdiniu laikotarpiu. Nes tai galima sieti su moksleivių atostogomis. Ir vis dėl to, imant bendrą Lietuvos situaciją, iš 60 šalies savivaldybių 50 matomas didėjimas sergamumas ir kitų rodiklių“, – Žinių radijo eteryje sakė epidemiologė D. Razmuvienė.

Jos teigimu, negalima atmesti, jog šio statistikos augimo priežastis gali būti ir visi šventiniai renginiai.

„Ir galbūt naujos omikron atmainos bangos kilimo“, – aiškino ji.

Epidemiologė teigė, jog ligoninėje gulinčių asmenų skaičiai gana stabilūs.

„Bet bendra tendencija sergamumo turi augimo (požymių, aut. p.). Dabartiniu metų – šią savaitę, po Naujųjų metų sutikimo, po tarpšventiniu laikotarpiu buvusių skaitlingų, masinių renginių, atsipalaidavimo, tikrai matysime rezultatus“, – prognozavo epidemiologė.

D. Razmuvienė teigė, jog šis augimas bus „siejamas su koronaviruso omikron atmainos labai sparčiu plitimu ir greitu užkrečiamumu“.

„Ir aišku, mūsų žmonių ne visada atsakingu elgesiu“, – sakė NVSC atstovė.

Ji teigė, jog rekomendacijos Lietuvoje yra gana „švelnaus pobūdžio“.

„Nes kitose šalyse yra labai griežti, jau kraštutiniai reikalavimai. Kažkaip tikrai nesinorėtų ir nebuvo reikalo pagal rodiklius apriboti ir taikyti kraštutines karantino priemones. Buvo rekomendacijos duotos, gal reikėjo jų griežčiau laikytis.

Tikrai turėjo renginių organizatoriai labiau atsižvelgti į tas rekomendacijas. Bet manau, kad tiek žmonių, tiek ir organizatorių visuma susidarė ir gavosi tas, kas gavosi“, – dabartinę epidemiologinę situaciją vertino NVSC atstovė D. Razmuvienė.

Ji teigė, jog pirmadienį turimais duomenimis, Lietuvoje yra nustatyti 74 omikron atvejai.

„Žmonėms taikyti labai griežtus ribojimus iš anksto nelabai norėtųsi“, – Žinių radijo eteryje sakė epidemiologė D. Razmuvienė.

Epidemiologės nuomone, žvelgiant į kitų šalių patirtį, negalima galvoti, jog situacija bus visiškai tokia pati ir Lietuvoje.

„Svarbiausias dėmesys yra į ligonines – kas ten vyks. Nors pasižiūrėjus į kitų šalių patirtį, reikia sutikti, kad sergančiųjų skaičius registruojamas daugiau jaunesnių žmonių tarpe, tas pats ir Lietuvoje, turime dar tuos nedidelius skaičius.

Ir sergančiųjų amžiaus vidurkis yra 30 metų ir hospitalizuotų šiai dienai Lietuvoje nėra. Aišku, jie visi jautė simptomus, tai pagal tai, ką mes turime Lietuvoje, negalime galvoti, kad tikrai bus visiškai tapatu, kaip buvo kitose šalyse“, – Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ sakė D. Razmuvienė.

NVSC atstovės nuomone, epidemiologinė situacija yra tikrai įtempta.

„Negalima galvoti, kad mes turėsime omikron atmainą tik su visiškai lengvais simptomais, todėl neturime galvoti apie vakcinaciją, neturime galvoti apie kitų priemonių taikymą, kad čia jau pandemijos pabaiga. Jokiu būdu mes to negalime priimti domėn“, – pabrėžė Žinių radijo pašnekovė.

D. Razmuvienė teigė, jog sausio mėnuo parodys „visą tikrą vaizdą, koks yra omikron atmainos plitimas Lietuvoje“.