„Nežinau, čia vis tiek laukia diskusija frakcijoje. Čia tikrai labai svarbi ir užsienio reikalų ministro nuomonė, kuris yra ir partijos pirmininkas, nes čia reikia komandinio žaidimo, bet aš matyčiau patyrusį Audronių Ažubalį – buvusį ministrą, buvusį URK pirmininką“, – Delfi po žinios apie Ž. Pavilionio pasitraukimą sakė L. Kasčiūnas.

Jo teigimu, A. Ažubalis būtų ir patyręs, ir tinkamas kandidatas URK pirmininko pareigoms eiti.

„Aš jį matyčiau kaip labai tvirtą užsienio reikalų ministro užnugarį ir komandos narį. A. Ažubalis yra patikimas, ištikimas komandinio žaidimo principams ir ryžtingas, kai to reikia“, – argumentavo L. Kasčiūnas.

Laurynas Kasčiūnas, Audronius Ažubalis

Surplys abejoja, kad Ažubalis pakeistų Pavilionį

Opozicinių „valstiečių“ atstovas, URK narys Giedrius Surplys komiteto pirmininko Ž. Pavilionio pasitraukimą įvertino kaip „įvaryto į kampą žmogaus sprendimą“.

„Matyt, partijoje buvo rimtų pokalbių ir turbūt buvo tam tikrų sankcijų, pasekmių numatyta, tai tikriausiai žmogus buvo įvarytas į kampą. Tiesiog reaguoju į tai, kad prieš Kalėdas lyg ir buvo kitoks jo sprendimas, bet, mano galva, tai yra momentas valdantiesiems pasinaudoti pačių sukelta situacija ir perkrauti savo vadinamą vertybinę užsienio politiką“, – Delfi komentavo G. Surplys.

Politikas abejojo, ar Ž. Pavilionį galėtų pakeisti A. Ažubalis, kuris ne kartą viešai yra sukritikavęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų veiksmus ir netgi raginęs atstatydinti kai kuriuos ministrus.

„Kadangi šis sprendimas – atstatydinti Ž. Pavilionį – yra partijos reakcija į nesolidarų politiko veikimą, tai man būtų sunku tikėti, kad komiteto nauju pirmininku galėtų būti kas nors, kuris nėra toks jau labai paklusnus partijos griežtai linijai. Dėl to, nepaisant to, kad A. Ažubalis tikrai yra puikus, patyręs užsienio politikoje politikas, nemanyčiau, kad jį partija deleguotų“, – teigė G. Surplys.

„Akivaizdžiausias variantas, kaip man panašu, yra Laima Andrikienė su jos patirtimi ir nuosaikesniu požiūriu į sprendimus bei veikimo būdus. Čia aš iš viešų nuogirdų taip svarstau“, – pridūrė LVŽS atstovas.

Žygimantas Pavilionis

Kaip Delfi rašė jau anksčiau, politikos užkulisiuose buvo kalbėta ir tai, kad į URK pirmininkus gali būti siūlomas Seimo narys Matas Maldeikis.

Ką toliau darys frakcija, pirmadienį 15 val. turėtų paskelbti TS-LKD frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Palieka postą

„Po metų darbo palieku Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko postą. Atsistatydinu savo partijos reikalavimu. Postą palieku, nes politika yra komandinis darbas ir kartais tenka atsitraukti dėl bendro tikslo. Esu šios politinės bendruomenės iškeltas, remtas kaip politikas ir paskirtas į šias pareigas. Būtų negarbinga nepaklusti jos sprendimui. Sieksiu, kad Lietuvos užsienio politika būtų solidi, vieninga, institucinių ar partinių nesutarimų neblaškoma“, – Delfi pirmadienį sakė Ž. Pavilionis.

Jis teigė, kad tokį sprendimą priėmė, „atsižvelgęs į man premjerės išsakytus žodžius ir jai įvertinus mano patirtį užsienio politikoje“.

„Aš atsisakau posto, bet ne savo idėjų. Ne postai svarbu, o vienybė. Dabar to mums būtent reikia – ir partijoje, ir Seime, ir užsienio politikoje“, – teigė Ž. Pavilionis.

Apie tai politikas parašė ir savo feisbuko paskyroje, akcentavęs, kad traukiasi dėl partijos sprendimo ir tolesnio komandinio darbo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)