Greitosios medikus tarpduryje tėvas pasitiko alpdamas ir rėkdamas, kad namie liko be sąmonės vaikai. Visų būklė buvo sunki, medikams vos tik įžengus ieškoti mažamečių, bloga pradėjo darytis ir jiems. Greitosios pagalbos medikai sako, kad iki tragedijos buvo likę vos keletas minučių ir įvykį vadina Naujamečiu stebuklu.

Kauno rajono greitosios pagalbos medikai – Rosita ir Andrius Naujųjų metų išvakarėse gavo iškvietimą į Raudondvarį.

„8 metų vaikas krito be sąmonės ir jam prasidėjo traukuliai. Mes su savo brigados vadove iš karto padarėme prielaidą, kad greičiausiai tai bus epilepsijos priepuolis“, – LNK pasakojo Kauno rajono Greitosios medicinos pagalbos paramedikas Andrius Pčalinas.

Važiuojant pranešta, kad traukuliai nesiliauja, bet vaikas epilepsija neserga. O atvažiavus į Raudondvarį paaiškėjo, kad daugiabutis yra labai didelis ir rasti butą sunku. Bandė skambinti tėvui, tačiau jis telefonu nebeatsiliepė.

„Paskambinus į duris, niekas jų neatidarė. Paskambinus antrą kartą, vėl niekas neatidaro. Skambiname į kvietėjo telefoną, vis tiek niekas durų neatidaro, niekas neatsiliepia. Tada jau susimąstėme, kad čia bus kažkas ne taip – arba vaiką gaivina, arba ten kažkas rimčiau“, – sakė paramedikas.

Visa laimė, kad tuo pat metu namo grįžo kaimynė, įleidusi medikus.

„Vyras atidarydamas duris iškrito ant nugaros ir pradėjo rėkti, kad bute yra vaikai, juos reikia gelbėti, nes jis nesupranta, kas vyksta. Mus truputį šis vaizdas šokiravo, mes dar kartą jo klausėme, kas vyksta, jis atsakė, kad nežino“, – kalbėjo A. Pčalinas.

Bute apalpęs rastas 8 metų berniukas ir 10 metų mergaitė.

„Radome tą 8 metų berniuką, jis gulėjo ant žemės, beveik be sąmonės, verkė, kūkčiojo, pakalbintas nieko neatsakė. Kitame kambaryje radome kiek vyresnę mergaitę, kuri tiesiog gulėjo užsimerkusi ir griežė dantimis. Nei į balsą, nei į prisilietimus nereagavo, buvo be sąmonės“, – apie įvykį pasakojo paramedikas.

Nespėjus padėti vaikams prastai pradėjo jaustis ir medikai.

„Pajautėme, kad kažkas ne taip. Abiem pradėjo temti akyse ir silpna pradėjo darytis. Mes atsisukom vienas į kitą, klausdami ar jaučiam tai. Ir tada supratom, kad tai arba kažkoks dujų nuotėkis, arba kažkas kito negero“, – teigė LNK pašnekovas.

Kol kas dar galėjo paeiti ir nenualpo, medikai griebė vaikus ir išbėgo į koridorių. Tada iš paskutinių jėgų ištempė be sąmonės gulintį tėvą. Kol kolegė tikrino jų būklė, paramedikas Andrius išbėgo kviesti pastiprinimo.

„Bėgant iki mašinos jau jaučiau, kaip temsta akyse, linksta kojos, iš paskutinių jėgų dispečerei pasakiau, kad reikia pagalbos“, – sakė jis.

Medikas pradėjo šauktis ir kaimynų pagalbos. Paramedikas sako, kad visi atsigavo gavę deguonies.

„Vaikams ir tėvui teikėme dieguonies, jie pradėjo kalbėti, atsigavo. Kaimynai atnešė antklodžių, vandens. Ir visi atgavo sąmonę“, – sakė A. Pčalinas.

Šeima buvo išvežta į Kauno klinikas, tėvas pasakojo, kad kažkas ne taip namuose buvo jau kelias dienas.

„Kelias dienas prieš atsikeldavo skaudančia galva. O įvykio dieną jis maudėsi duše ir žiauriai blogai tuo metu pasijautė. Išėjo iš dušo ir pamatė, kad jo sūnus guli“, – sakė paramedikas.

Dujų tarnyba nuotėkio nenustatė, ugniagesiai patikrino 5 aplinkinius butus, kuriuose nuotėkio taip pat nerasta. Patvirtinta, kad šeima vos nemirė apsinuodijusi smalkėmis. Kaimynai svarsto, iš kur jos galėjo atsirasti.

„Sako, kad per oro ventiliaciją kažkaip jos sukrito, neįsivaizduoju“, – sakė vienas namo gyventojas.

Kitas dėl tokios nelaimės kaltino statybų broką.

Greitosios pagalbos vadovė džiaugiasi, kad gelbėti nereikėjo pačių medikų, jie visiškai atsigavo po 3 valandų.

„Tikrai įvyko naujametinis stebuklas, jiems pavyko susidoroti su visiškai neįprasta situacija, išgelbėti du vaikučius ir tėtį iš tokios nelaimės. Tai mus visus labai sujaudino, džiaugiamės. Norime, kad visi būtų tik išgelbėti“, – LNK sakė Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos direktorė Nelita Gudžiūnaitė–Bybartienė.

Ji sakė, kad jau kelerius metus iš eilės Naujieji metai prasideda išskirtinėmis istorijomis.

Visą LNK reportažą galite žiūrėti čia: