Naujųjų metų į Lietuvą pasitikti iš Izraelio atvykusi pora džiaugiasi, kad kelionė net ir siaučiant pandemijai buvo rami, o grįžę į savo gimtinę žada skiepytis ketvirtuoju skiepu.

„Mes gavome tris dozes. Kitą mėnesį gausime ketvirtą“, – LNK sakė Izraelio piliečiai.

Skiepytis pora apsisprendė dėl skirtingų priežasčių – įtakos turėjo ir griežti ribojimai, ir baimė užsikrėsti koronavirusu.

„Aš pasiskiepijau, nes jutau spaudimą, ribojimai mūsų šalyje griežti. Aš net negalėjau išeiti pasivaikščioti, jei buvau neskiepyta“, – pasakojo Izraelio gyventoja Ajdas.

„Aš jaučiuosi saugesnis po pirmos, antros ir sustiprinančiosios vakcinos dozės, todėl laukiu ketvirtos“, – savo ruožtu sakė Eyal.

Izraelis – pirmoji ketvirtąja doze nuo Naujųjų metų pradėsianti skiepyti šalis. Kol kas vakciną gauna tik pažeidžiamiausi asmenys ir medikai. Jau paskiepytas ir Izraelio prezidentas, o vienoje iš Izraelio ligoninių dirbantis gydytojas sako pasiskiepijęs, nes turėjo mažai antikūnų.

„Yra dvi priežastys, kodėl savanoriškai dalyvavau šiame eksperimente su kitais 150 darbuotojų: pirmiausia, kad apsisaugočiau pats, nes žinau, kad antikūnų kiekis kraujyje nukrito žemiau norimo lygio, o antra, ne mažiau svarbi priežastis – mano noras apsaugoti savo pacientus“, – aiškino Izraelio ligoninės gydytojas Jacob Lavie.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad jau kitų metų rudenį planuojama ketvirtąja doze skiepyti ir mūsų šalyje.

„Žiūrime visi dabar Izraelio patirtį, vis tiek Izraelis yra ta valstybė, kuri pirma priima tam tikrus sprendimus ir jos pėdomis seka kitos šalys“, – LNK sakė SAM kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

Tačiau specialistai skeptiški – esą dar nei nepasiskiepijus trečia doze, aklai kopijuoti kitų šalių sprendimus nelogiška.

„Komentuojant kitų šalių pavyzdį, aš išskirčiau, kad tos šalys, kurios yra paskelbusios apie planus arba jau pradėjusios vakcinavimą sustiprinančiąja antrąja doze, pavyzdžiui, Izraelis, tai sprendžia savas problemas“, – LNK komentavo epidemiologas Paulius Gradeckas.

„Galbūt iš viso reikia nustoti skaičiuoti tas dozes, kaip mes to nedarome su gripu. Aš, pavyzdžiui, tikrai nežinau, kiek kartų esu skiepytas nuo gripo“, – sakė VU Gyvybės centro mokslininkas Gytis Dudas.

Tačiau pasklidus kalboms apie ketvirtą skiepą, žmonės tikina pradėję galvoti, ar verta skiepytis. Nors susipriešinimo dėl pandemijos valdymo Lietuvoje netrūksta, daugelis kalbintųjų sako, kad vakcinuotųsi.

„Ar mes turime kažkokį kitą pasirinkimą? Greičiausiai, kad ne. Reikia daryti tą, ką mes galbūt galime padaryti“, – LNK sakė praeivė.

„Jei reikėtų, tai taip. Paprasčiausiai noriu nesirgti ir viskas“, – ilgai nesvarstęs atsakė kitas pašnekovas.

„Galvoju. Reikėtų antikūnus pasitikrinti, tada (skiepytis)“, – teigė vyriškis.

Prezidentas Valdas Adamkus mato visuomenėje kilusias emocijas, tačiau jų priežasties sako nesuprantąs. Jis ragina nekovoti su skiepais, vienintele išeitimi iš pandemijos.

„Kad visuomenė supriešinta – taip, bet aš negaliu pateisinti to fakto, priežasties, dėl kuriuos visuomenė susiskaldė. Pasaulis pripažino, kad nieko nedarant, turbūt nuostoliai būtų ne pora milijonų mirčių, bet dešimtys milijonų mirčių.

Jei pasaulis išrado serumą, kuris reikalingas ir skiepijamasi visame pasaulyje, staiga pas mus grupė žmonių, kurie galvoja apie save, kad jie geriau žino nei tos srities specialistai, užėmė skirtingą poziciją ir sakė, kad nesiskiepysim. Na, gerai, nesiskiepykite, bet nesiskelbkite ir nekovokite su tuo“, – interviu LRT sakė V. Adamkus.

Virusologai įsitikinę – pandemija greitai nesibaigs ir ilgainiui koronavirusas taps sezonine infekcija.

„Nėra taip, kad vieną dieną nueisi miegoti, kitą rytą atsikeliame – pandemijos nebėra. Tiesiog pereisime į endeminę stadiją, kuomet vasarą greičiausiai virusas cirkuliuoti tiesiog negalės dėl visuomenės imunizacijos, grįš žiemą“, – LNK sakė G. Dudas.

Ketvirtuoju skiepu nuo COVID-19 ligos kitą mėnesį skiepytis žada ir Čilė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Dalintis
Nuomonės