Į „Delfi“ redakciją plūdo pasipiktinusių vilniečių laiškai. Vieni plūdo miesto merą Remigijų Šimašių, kad jis atostogaudamas Amerikoje nemato, jog atsakingos įmonės jo mieste nesirūpina aplinkos tvarkymu. Kiti buvo pakantesni, bet irgi nesuprato, kokiais kriterijais vadovaujasi aplinkos tvarkytojai.

„Šimašiau! Sėdi savo Amerikoje, o čia žmonės griuvinėja, nes tavo darbuotojai nesugeba šaligatvių nubarstyti!

Bet jeigu rimtai, ta atrodo, kad Justiniškėse šaligatviai nebarstyti, nes kur statai koją, ten ledas. Ėjau į stotelę, 3 kartus paslydau, bet išsilaikiau, o ketvirtą kartą kritau ant kelių. Visa laimė, kojos sveikos, drabužiai irgi. Gal gali Vilniaus valdžia papasakoti, kaip jie barsto šaligatvius? Nes jie tokie nuo vakar, kodėl? Ar čia toks tikslas sulaužyt vilniečius?“.

Panašioje situacijoje atsidūrė ir Paupio rajone gyvenanti vilnietė.

„Kad patekčiau iki stotelės man pirmiausia reikėjo nučiuožti žemyn nuo kalniuko iš savo kiemo, o tada užčiuožti į kalniuką ir tada užlipti laiptais...Tai nučiuožiau ir rankomis įsikabinau į tvorą t. y. leidausi ledu žemyn, kol pasiekiau tvorą. Tada besilaikydama už tvoros bandžiau lipti į viršų... Baigėsi tuo, kad kai pasibaigė tvora, nebeturėjau kaip lipti į viršų: du žingsniai į priekį, kokius 5 žingsnius čiuožiu žemyn.

Šalia buvo kažkieno automobilis ir medis, tai laikiausi už medžio ir automobilio, kad užlipčiau į kalniuką, kai pasiekiau laiptus: niekas irgi nevalyta, turėklai grynas ledas. Tai vos užlipau, o per visą šitą kelionę – praleidau autobusą“, – piktinosi ji.

Pasak merginos, ji džiaugėsi, kad nenukrito, niekas nelūžo, bet jau vakar įčiuožė į važiuojamąją kelio dalį, nes nesugebėjo sustoti prie šviesoforo ir perėjos.

„Tai nežinau, antrą dieną vaikštau, nemačiau, kad kas nors valytų šaligatvius, ir vis dėkoju, kad dar gyva esu.“

Naujamiestyje žmonės irgi virto, bandė laikytis už medžių, įspėjimas dėl šaligatvių pasirodė socialiniame tinkle „Facebook“.

„Atsargiai! Aguonų, Šaltinių, Algirdo, Naugarduko ir Amatų gatvių šaligatviai – tragedija! Bandantys nusigauti iki darbų, labai rizikuoja susilaužyti ! Žmonės ramsto namų sienas, apsikabinę pakelės stulpus. Slidinėdami keikiasi... Čiuožykla!

Išeitis viena – eiti važiuojamąja kelio dalimi. Jau! Griuvo moteris ant nugaros... Vyras šonu atsitrenkė į siekiamą apsikabinti medį...“

Panaši situacija ryte buvo ir Pašilaičiuose, ir Pilaitėje, kur žmonės turėjo tipenti mažais žingsniukais, kad pasiektų savo kelionės tikslą. Kai kurie netgi ėjo važiuojamąja kelio dalimi, mat ji buvo pabarstyta druska ir ne tokia slidi.

„Grindos“ atstovas Egidijus Steponavičius „Delfi“ kalbėjo, kad jie rūpinasi tik gatvėmis, o jų technika dirba nesustodama, vis suka ratus ir barsto druską.

„Todėl, manau, ir važiuojamoji dalis nebuvo tokia slidi negu šaligatviai“, – aiškino atstovas.

Taip pat ši įmonė savo feisbuko paskyroje pasidalijo, kad jau atliko 200 reisų per 24 valandas.

„Orai, labai švelniai sakant, nekokie – lyja, šąla, vėl lyja, vėl šąla.❄ Ši jau kelias dienas besitęsianti lijundra pareikalavo didžiulio „Grindos“ žiemos tarnybos darbuotojų susitelkimo. Vien per praėjusią parą buvo atlikta per 200 reisų, t. y. kiekvienas vairuotojas po 4 (kai kas ir daugiau) kartus važiavo barstyti savo maršruto. 🤯

Miestas išmaišytas skersai išilgai, barstytuvų vairuotojai nepertraukiamai dirbą visą parą, tačiau situacija vis tiek išlieka sudėtinga.

Tam, kad į orų pokyčius galėtų reaguoti operatyviau, šį sezoną žiemos tarnyba dirba ne tik iš pagrindinių bazių, esančių Eigulių, Linksmojoje, Justiniškių gatvėse, bet ir iš laikinai, žiemos sezonui įrengtų aikštelių:

☑️ Prie Žaliųjų ežerų (iš čia patogu pasekti šiaurinės Verkių seniūnijos dalies gatves - Balsiai, Kryžiokai, Naujaneriai, Bireliai...);

☑️ Vaidotuose (iš čia bus prižiūrimas Eišiškių pl., Lentvario g., Trakų Vokė);

☑️ L. Giros g. (Vilniaus gyvūnų globos namų aikštelė); iš čia prižiūrimos Kalvarijų, Ateities, L. Giros gatvės).
P. S. Vairuotojai, labai prašome atkreipti dėmesį į kelio ženklus, draudžiančius statyti automobilius. Tokie ženklai yra įrengti prie visų bazių tam, kad sunkioji žiemos technika galėtų pravažiuoti ir dirbti savo darbą. Dėkojame už supratingumą.“

Vis dėlto LNK žinios pranešė, kad viename kelyje apvirto net ir kelių barstytuvas.

Gydytojams darbo netrūksta

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) atstovė spaudai Asta Bagdonavičienė pripažino, kad gydytojams darbo netrūko visą savaitgalį.

„Šios dienos statistinių duomenų suvestinę turėsime tik rytoj, tačiau ne tik šis rytas, bet visas pastarasis savaitgalis mūsų ligoninės komandai buvo išties intensyvus. Per praėjusią parą į Skubios pagalbos skyrių kreipėsi 330 pacientų, iš jų 60 teko hospitalizuoti.

Traumatologinio pobūdžio pagalbos prireikė 179 pacientams (įprastai per parą kreipiasi apie 100). Vyrauja tipinės „griuvimo“ traumos dažniausios patologijos yra riešų, čiurnų lūžiai, taip pat yra ir sudėtingesnių blauzdikaulių ir šlaunikaulių – lūžių, atskirą dalį sudaro raiščių patempimai, įvairūs sumušimai, patirti griuvimo metu.

Šiandiena jokio atokvėpio medikams taip pat nežada, nes nuo pat ryto pacientų srautas yra didžiulis. Vien per pirmąją valandą traumatologo konsultacijai Skubios pagalbos skyriuje buvo užregistruoti 26 pacientai. Dėl didelio vadinamųjų „ekstrinių“ pacientų antplūdžio, šią savaitę Ortopedijos ir traumatologijos centre bus ribojamos planinės operacijos.

Todėl žmonėms labai patariame įvertinti meteorologines sąlygas, pasverti savo jėgas ir pagalvoti, ar tikrai būtina kažkur eiti. Jei visgi kelionės slidžia danga išvengti nepavyks, reikėtų avėti tinkamą avalynę – patogius batus neslystančiu padu ir su aulu, kuris padeda stabilizuoti čiurną. Eiti reikia lėtai ir šiek tiek sulenkus kelius, nelaikyti rankų kišenėse, žiūrėti po kojomis. Ypač saugotis lipant laiptais, nes kritimai nuo jų baigiasi sunkiomis traumomis“, – paaiškino ji.

Situacija dėl oro sąlygų yra sudėtinga

Atsakingos už aplinkos tvarkymą sostinėje įmonės pažadėjo pateikti komentarus, tačiau „Delfi“ sulaukė komentaro tik iš vienos įmonės, kuriai sekėsi susidoroti su išaugusiu krūviu neblogai. Deja, kitos taip ir nepakomentavo.

„Ecoservice“ teritorijų administravimo vadovė Diana Lubė teigė, kad „Ecoservice“ viešųjų teritorijų priežiūrą Karoliniškėse ir Lazdynuose perėmė nuo sausio 1 dienos.

„Darbui esame pasiruošę – dirba visa komanda ir įsigyta technika. Tiesa, pastarųjų dienų situacija dėl susidariusių oro sąlygų yra itin sudėtinga – nuolat kartojasi lietus, kuris vis nuplauna pabarstytą chloridų bei chloridų ir smėlio mišinius, temperatūrai besikeičiant, vanduo šąla, šaligatviai, kiemai ir automobilių stovėjimo aikštelės vėl tampa slidžios. Dedame visas pastangas, kartu prašome gyventojų atidumo ir atsargumo.

Šeštadienį ryte slidu nebuvo – nuo ankstyvo ryto rinkome po Naujųjų metų sutikimo ant šaligatvių, kiemuose ir automobilių stovėjimo aikštelėse paliktas šiukšles. Šaligatvius barstėme prieš šaltuką nuo 15 val. Taip pat barstėme kiekvieną kartą po lietaus, kuris buvo pasikartojantis ir vis nuplaudavo pabarstytus mišinius, dėl to jų poveikis buvo nepakankamas. Sekmadienį vėl pradėjus lyti, nuolat barstėme nuo 13 val. Pirmadienį darbus pradėjome prieš 5 val. ryto, iki 7 val. jau buvome pabarstę visus maršrutus, dienos eigoje šiuos maršrutus toliau kartojame – šiuo metu barstome trečią kartą. Situacija gerėja, bet dėl nesiliaujančio lietaus ne taip sparčiai kaip norėtųsi.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)