D. Grybauskaitė teigė, kad nueinantys metai buvo itin įvairūs ir sudėtingi.

„Buvo visko, tikrai daug iššūkių, labai įvairių ir labai sudėtingų mums visiems, ir valdžiai. Man labiausiai įstrigusi yra pandemijos situacija visa, kuri ne tik šiemet, bet mus lydės ko gero ir sekančiais metais. Ir aišku, naujos valdžios mėginimai valdyti valstybę, tai tie įspūdžiai yra labai įvairūs“, – praėjusius metus vertino kadenciją baigusi šalies vadovė.

Prezidentė D. Grybauskaitės teigimu, dabartinei valdžiai reikia dar daug ko išmokti.

„Tai jauni politikai, jaunų politikų karta. Konstitucijoje yra numatytas atsakingas valstybės valdymas, tiksliai tokie žodžiai ten nurodyti. Mūsų visoms valdžios grandims to atsakingo valstybės valdymo turbūt dar gerokai reikia pasimokyti“, – LRT televizijai sakė D. Grybauskaitė.

Paklausta, kur konkrečiai pritrūko atsakingumo, kadenciją baigusi šalies vadovė sakė nenorinti badyti pirštu, bet „visa grandinėlė dar turi kur pasitempti, aš turiu galvoje visą valdančią grandinėlę, pradedant prezidentūra Vyriausybe ir, aišku, Seimu“.

D. Grybauskaitė taip pat teigė, jog vardinti valdančiųjų klaidų, matyt, net ir nėra prasmės. Jei tik padarytos klaidos taps pamokomis.

„Tuomet tie iššūkiai, sunkmečio sunkumai, kurie mus pasiekia, gali tapti įrankiu ir galima labai daug padaryti“, – LRT kalbėjo D. Grybauskaitė.

Kadenciją baigusi prezidentė Lietuvai Naujųjų metų proga linkėjo kantrybės, sveikatos ir „truputį daugiau proto sprendžiant įvairius klausimus“.

„Na, ir nustoti šaudyti sau į kojas, tai yra kenkti sau. Kadangi viskas mūsų rankose, tai nuo mūsų priklausys, kokie bus metai. Tad pasitikėkime savimi ir tvarkykimės kiek įmanoma geriau ir ateinančiais metais“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Vyriausybės reitingai smuko

Nepaisant JAV sankcijų tebesitęsiantis „Belaruskalij“ trąšų tranzitas per Lietuvą smukdė šalies Vyriausybės reitingus, o nepasitikėjimas susisiekimo ministru Mariumi Skuodžiu išaugo beveik dvigubai, rodo antradienį paskelbta „Lietuvos ryto“ užsakymu atlikta „Vilmorus“ apklausa.

Gruodį atliktoje apklausoje pasitikėjimą Vyriausybe išreiškė vos 17,3 proc. respondentų, nepasitikėjimą – 47,8 apklaustųjų. Lapkritį Vyriausybe pasitikėjo 21 proc., nepasitikėjo – 39,6 proc. respondentų.

„Vyriausybė pasiekė žemiausią savo reitingą. Žemesnis Vyriausybės reitingas buvo fiksuotas tik 2009-2012 metais, kai valdė A. Kubilius“, – sakė „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys.

M. Skuodį palankiai gruodį įvertino 9,5 proc. respondentų, o nepalankiai – 47 procentai. Dar praėjusį mėnesį ministrą palankiai vertino 13,1 proc. apklaustųjų, o nepalankiai – 25,1 procento.

Užsienio reikalų ministrą G. Landsbergį palankiai gruodį vertino 15,3 proc., o nepalankiai 66,4 proc. apklaustųjų. Lapkritį palankių vertinimų procentas siekė 21, nepalankių – 59,8.

Krito ir premjerės Ingridos Šimonytės reitingai. Gruodį palankiai ministrę pirmininkę vertino 30,5 proc. respondentų, nepalankiai – 52 procentai. Lapkritį šie skaičiai atitinkamai siekė 33 ir 49,6 procento.

Dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ trąšų tranzito M. Skuodis ir G. Landsbergis mėnesio pradžioje buvo pateikę premjerei savo atsistatydinimo pareiškimus, tačiau ši jų netenkino.

Vyriausybė teigia, kad JAV sankcijos Lietuvos įmonėms tiesiogiai negalioja, tačiau tvirtina ieškanti būdų „Lietuvos geležinkeliams“ nutraukti sutartį su „Belaruskalij“.

Lyderių penketukas

Prezidentas Gitanas Nausėda ir toliau lieka palankiausiai vertinamu šalies politiku, per mėnesį populiariausiųjų penketukas nepakito, rodo apklausa.

Gruodį prezidentą palankiai vertina 52,5 proc. gyventojų (54,5 proc. lapkritį), neigiamai jį vertino 27,2 proc. žmonių (25,2 proc. lapkritį).

Antrojoje reitingų lentelės vietoje išlieka socdemų lyderė Vilija Blinkevičiūtė su 43,8 proc. palankių ir 26 proc. nepalankių (lapkritį 44,1 ir 23,2 proc.) vertinimų.

Trečiasis taip pat lieka Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, jį palankiai vertina 43,3 proc. (42,4 proc. lapkritį) gyventojų, o nepalankiai – 21,5 proc. (21,4 proc. lapkritį) žmonių.

Pagal palankių vertinimų procentą ketvirtą ir penktą vietą reitingų lentelėje užėmė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Vilmorus“ apklausa buvo atlikta gruodžio 10-18 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (178)