Vyriausybės sprendimus dėl Galimybių paso tvarkos labiau permainingas gali būti tik oras, skelbia LNK žinios.

Gruodžio 1 dieną buvo paskelbta, kad gyventojai nemokamai galės vieną kartą atlikti antikūnų testą ir taip nusikelti sustiprinančios vakcinos dozės gavimo laiką, jei atsakymas yra teigiamas – antikūnų turi.

Nepraėjus mėnesiui paskelbiama, kad antikūnų tyrimai nebeturės jokios galios ir Galimybių pasas nebebus pratęsiamas.

„Jokiais būdais nesu prieš vakcinaciją, eisiu ir darysiu, kai matysiu, kad bent jau kažkas vyksta į kritimo pusę, nes dabar tik auga antikūnai“, – LNK kalbėjo atlikėjas Stanislavas Stavickis–Stano.

Nauja tvarka daliai gyventojų sveria rankas. Šie klausia – kur logika, tarp tokių ir atlikėjas Stano.

Atlikėjas sako, kad vakcinavosi du kartus, o antikūnų tikrinosi kelis kartus.

„Praėjus mėnesiui po antikūnų testo, pasidariau antrą, kuris parodė 45 kartus didesnę antikūnų koncentraciją. Tai reiškia, kad per mėnesį mano kūnas sureagavo į koronavirusą. Tai gruodžio 28 dieną mano Galimybių pasas automatiškai pasinaikino, nubėgau pasidaryti dar vieno antikūnų testo. Ir jų dar kelis kartus daugiau nei dariausi paskutinį kartą“, – LNK sakė atlikėjas Stano.

Atlikėjas įtarė, kad užsikrėtė koronavirusu nuo savo vaiko. Kadangi persirgo besimptome forma, tai PGR tyrimo nesidarė. Ir įrašo apie ligą e.sveikatoje nėra.

„Tokių situacijų yra tūkstančiai“, – aiškino Stano.

„Visuomenė pati turi būti subrendusi, kad jeigu jie iš tikrųjų turi ligos požymius, ar kontaktą, tai jie turėtų kreiptis ir atlikti PGR tyrimą tam, kad ligos faktas būtų įrodytas“, – kalbėjo Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančiorienė.

Iki šiol antikūnų tyrimai buvo tinkami įvertinti, ar atsakas koronavirusui yra vis dar stiprus. Tačiau dabar nukertama, kad antikūnų tirtis visuomenei nėra tikslinga ir nesiūloma.

„Nes šitas antikūnų tyrimas, kuris mums yra prieinamas ir atliekamas įvairiose laboratorijose neatspindi vakcinos efektyvumo“, – sakė L. Jančorienė.

Tad kodėl antikūnų tyrimai buvo iš viso atliekami? Juk valdžios sprendimu gyventojams leista vieną kartą juos pasitikrinti valstybės lėšomis.

„Nesivelsiu į diskusijas, bet tai buvo politinis sprendimas. Ir niekada iki šiol nebuvo serologinis tyrimas, kuris galėtų būti kaip kriterijus vakcinacijai“, – aiškino Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė.

Keisčiausia, kad nauja tvarka gula tik ant vakcinuotų asmenų pečių. Tie, kas nesivakcinavo, bet persirgo, gali likti ramūs. Jie antikūnus tikrintis galės ir toliau, jiems ir Galimybių pasas bus pratęsiamas.

„Persirgę asmenys galės atlikti serologinius kiekybinius arba pusiau kiekybinius antikūnų tyrimus ir gauti Galimybių pasą 60 dienų. Vienintelis dalykas jau bus po vakcinacijos serologinis tyrimas, kad žmonės galėtų pasiskiepyti sustiprinančiąja doze“, – kalbėjo Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Ginreta Megelinskienė.

Tad vieni, turintys antikūnų, Galimybių pasą ir toliau gaus, net ir turintys tokį pat antikūnų kiekį Galimybių paso nebegaus.

„Persirgus irgi reikalingas skiepas, vien persirgimo metu susikūrę antikūnai gali neapsaugoti nuo omikron atmainos. Todėl skiepai yra reikalingi. Manau, kad turėtų būti suvienodinta visiems. Manau, kad tai bus anksčiau ar vėliau“, – LNK sakė infektologas Arvydas Ambrozaitis.

Kas įvyktų, jeigu po ligos, kad ir besimptomės formos, žmonės pasiskiepytų iš karto, po kelių dienų, nors teoriškai turi apsaugą?

„Niekas negali šito pasakyti, kas gali nutikti. Bet jokio pliuso mano antikūniams nuo to nebus, tai tik šaudymas į orą“, – LNK sakė Stano.

O A. Ambrozaitis tikina, jog nieko blogo nuo to neatsitiks.

„O kas gali atsitikti jei žmogus pasiskiepys persirgęs? Nieko blogo neatsitiks, tik tiek, kad protingas terminas yra 3 mėnesiai, taip yra nutarta“, – sakė infektologas.

Yra ekspertų, kurie sako, kad vakcinuojantis iš karto po ligos gali dažniau pasireikšti nepageidaujamos reakcijos.

Visgi siekis yra toks – sustiprinančia vakcinos doze vakcinuotųsi visi ir kuo greičiau.

„Jeigu žmogus yra paskiepytas pagal pilną vakcinacijos schemą, yra rekomendacija praėjus 3 mėnesiams pasiskiepyti trečia doze“, – sakė SAM atstovė.

Infektologas A. Ambrozaitis teigia, kad situacija pasikeitė, kai atsirado koronaviruso omikron atmaina.

„Jeigu gauname kad ir labai didelį titrą antikūnų, mes nežinome, ar jie apsaugo nuo omikron atmainos ar ne. 1000 ar 2000 neturi jokios prasmės. Žmonės pervertina, nesupranta. Ir manoma, kad teigiamas antikūnų testas nėra pats geriausias būdas įvertinti žmogaus imuninės sistemos atsaką į virusinę infekciją“, – sakė infektologas.

Antikūnų testas vakcinuotiems asmenims nebegalios nuo sausio 10 dienos.

Atlikėjas Stano sakė, kad nerimauja, kokie padariniai bus po 3 vakcinos dozės, kai dar turi antikūnų.

Pasak specialistų, šis tyrimas yra aktualus tik tuo atveju, jeigu po skiepo ar ligos antikūnų visai nesusidaro.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Dalintis
Nuomonės