„Nebūtume priėmę tokio sprendimo, kuris būtų sukėlęs ekonominius karus“, – penktadienį „Žinių radijui“ LSDP poziciją išsakė V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratų lyderė kritikuoja Vyriausybės vykdomą politiką Kinijos atžvilgiu, esą pasielgus neprofesionaliai dabar ieškoma užtarimo Europos Komisijoje, Pasaulio prekybos organizacijoje, prašoma kitų valstybių solidarumo. Ji pabrėžia, kad neaišku, kokią ekonominę žalą tokia užsienio politika turės kitais metais.

„Niekas nežino, kokie bus toliau Kinijos sprendimai, kaip bus kitais metais ir kokią įtaką tai padarys mūsų ekonomikai, pramonei, visam verslui ir žmonių gyvenimui. Tą pirmiausia reikia pamatuoti“, – teigė ji ir pridūrė, kad neapgalvotai vykdytą užsienio politiką kompensuos mokesčių mokėtojai.

„Konservatoriai turi priimti tam tikrus sprendimus, kaip toliau elgsimės. Matau, kokie sprendimai priiminėjami. Sako kompensuosim verslininkams iš tų pačių žmonių surinktų mokesčių kišenių dėl to, kad jie nukentės dėl valdžios priimtų nepamatuotų sprendimų“, – pažymėjo V. Blinkevičiūtė.

ELTA primena, kad gruodžio pradžioje Lietuvos gamintojai pranešė apie nesėkmingus bandymus Kinijoje išmuitinti savo prekes, nes Lietuva buvo išbraukta iš Kinijos muitinės sistemos, dėl ko sutriko lietuviškų prekių eksportas į Kiniją. Vėliau žiniasklaidoje skelbta, kad Pekinas liepė tarptautinėms bendrovėms nutraukti ryšius su Lietuva, kitaip šioms grėstų pašalinimas iš Kinijos rinkos.

Lietuvos tiesioginė prekyba su Kinija yra nedidelė, tačiau jos į eksportą orientuotoje ekonomikoje veikia šimtai įmonių, gaminančių tokius produktus kaip baldai, lazeriai, maisto produktai ir drabužiai, skirtus tarptautinėms bendrovėms, kurios parduoda šias prekes Kinijai.

Lietuvos pramonininkai skaičiuoja dėl Kinijos veiksmų kitais metais galintys prarasti apie 300 mln. eurų.

Kinijos ir Lietuvos dvišaliai santykiai dar labiau pašlijo lapkritį Vilniuje atidarius pirmąją pasaulyje Taivano atstovybę salos, o ne jos sostinės Taibėjaus pavadinimu. Nors oficialiai vadinama Taivaniečių atstovybe, o Lietuva tikina, kad ji skirta ekonominei ir kultūrinei, o ne diplomatinei partnerystei plėtoti, Pekinas kaltina Lietuvą pažeidus „Vienos Kinijos principą“.

Netenkina ir vakcinacija

V. Blinkevičiūtė teigia, kad 2021 metai buvo kovos su krizėmis metai ir bandant suvaldyti jas, pasak politikės, buvo padaryta klaidų. Socialdemokratų lyderės teigimu, daugiausiai valdantieji klydo mėgindami suvaldyti COVID-19 pandemiją. Jos teigimu, valdantieji taip ir nesugebėjo sukurti pakankamai veiksmingos informacinės kampanijos, nebuvo pasiekti tenkinantys vakcinacijos rezultatai, taip pat šiais metais buvo fiksuotas gan didelis perteklinių mirčių skaičius.

„Šie besibaigiantys 2021 metai buvo kovos su krizėmis metai. Ir ar ši kova buvo sėkminga, tiesą sakant, būtų galima pasakyti ir taip, ir ne. Kovoje su pandemija tikrai reikia džiaugtis, kad pavyko gana greitai sukurti vakcinas, pavyko gana greitai apsirūpinti jomis, pakankamu jų kiekiu, veikiant kartu su Europos Sąjunga“, – „Žinių radijui“ teigė V. Blinkevičiūtė.

„Tačiau ne visai, matyt, tenkina vakcinavimo rezultatai, Lietuvoje atsiliekame dar nuo kitų Europos valstybių tiek dėl senjorų vakcinacijos, tiek dėl revakcinacijos, tiek dėl vaikų vakcinacijos. Ir, žinoma, labai gaila, kad nepavyko suvaldyti ir perteklinių mirčių skaičiaus šiais metais, jis buvo gana didelis, nes, matyt, nepakankamai prieinamos buvo kokybiškos sveikatos priežiūros paslaugos“, – sakė politikė.

Socialdemokratų lyderė taip pat sukritikavo valdančiųjų informacinę kampaniją bei prieš žiemos šventes pasikeitusią galimybių paso galiojimo tvarką.

„Jeigu mes kalbame apie pandemijos valdymą, tai nuo pat pradžių visus šiuos metus nebuvo pakankamai veiksminga informacinė kampanija, ir tai pastebėjo daugelis ekspertų ir žmonių, kad kažkaip nesustyguoti dalykai. Na, o dabar iš tikrųjų šiuo šventiniu laikotarpiu iškyla labai daug klausimų ir atsakymų į juos nėra, ypač dėl galimybių paso. Kadangi pasikeitė ta tvarka prieš pat Naujuosius metus daugeliui žmonių ir atsiranda tam tikras nepasitikėjimas“, – akcentavo politikė.

V. Blinkevičiūtės teigimu, sėkmingiau pavyko kovoti su Aliaksandro Lukašenkos sukelta nelegalios migracijos krize.

„Manyčiau, kad sėkmingiau pavyko tvarkytis su Lukašenkos režimo sukelta nelegalia migracija. Tai čia aš matau, kad visos politinės partijos veikėme kartu ir tai duoda tam tikrų rezultatų. Bet dar lieka neišspręstų problemų“, – teigė socialdemokratų lyderė.

LSDP pirmininkė atkreipė dėmesį, kad Lietuvos institucijos nepakankamai dirbo su „Frontex“ pareigūnais, kad įrodytų situacijos Lietuvos pasienyje išskirtinumą.

„Noriu atkreipti dėmesį ir į tai, ką įvardino ES agentūra „Frontex“, pateikdama savo tam tikras rekomendacijas ir siūlymus. Ir man darosi šiek tiek neramu, ar Lietuvos atsakingos institucijos pakankamai dirbo su „Frontex“ pareigūnais, kad įrodytų situacijos Lietuvos pasienyje tam tikrą išskirtinumą“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

„Ir nesinorėtų vėlgi, kad Lietuvos valdantieji pradėtų dar vieną karą su Europos Sąjungos institucijomis. Labai nuoširdžiai linkiu ieškoti bendrų sprendimų ir kompromisų“, – pažymėjo ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)