Namo šeimininkų teigimu, jei ugniagesiai būtų atvykę nors penkiomis minutėmis vėliau, būtų užsidegęs ir namo stogas, praneša LNK žurnalistai.

Tik per plauką buvo išvengta skaudžių pasekmių. Minėtam name gyvenanti jauna mergina pasakojo, kad Kūčių dieną sprogo jos brolio elektroninės cigaretės baterija. Atvykus ugniagesiams, dūmai tvyrojo jau visame antrame namo aukšte, mansardoje, o ant grindų degė čiužinys.

Per gaisrą aprūko kambarys, apdegė medinė komoda.

„Tai buvo pirmas atvejis, bet buvo atvejų dėl mobiliųjų telefonų, kai kraunant užsidegdavo. Net tie patys paspirtukai, kurie turi įkrovimą užsidega“, – LNK pasakojo Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 2–osios komandos viršininkas Arūnas Kosčicas.

Pardavėjai sako, kad elektroninių cigarečių, kaip ir kitų elektroninių prietaisų baterijos garantija yra ribota. Todėl pastebėjus, kad pastaroji greitai išsikrauna, reikėtų ją pakeisti.

„Gali būti daug įvairių aspektų. Gali būti ir krovimas netinkamas, gali būti baterija sena, daiktas gal drėgmės gavęs, pažeidimai fiziniai“, – kalbėjo „Ecodumas“ Vilniaus regiono vadovas Valentas Štakonas.

Pasak ugniagesių, nors dėl elektroninės cigaretės toks atvejis pirmas, tačiau dėl sprogusių baterijų gesinti gaisrus jau teko ne kartą. Didžiausią pavojų kelia netinkamai kraunamos mobiliųjų telefonų, planšetinių ir nešiojamų kompiuterių baterijos.

„Ir jeigu žmonės daro klaidas, deda ant minkšto paviršiaus, ant lovos, ant drabužių savo kažkur“, – pasakojo A. Kosčicas.

Ant minkšto paviršiaus palikta kraunama baterija nesiventiliuoja ir įkaista. Kol kraunasi elektroninius prietaisus patariama padėti ant kieto paviršiaus.

Elektroninių cigarečių baterijos sprogsta ne tik krovimo metu. Internete buvo paviešintas vaizdelis, kaip elektroninės cigaretės baterija užsidega tiesiog kišenėje. Pasitaiko, kad baterija sprogsta rūkančiojo burnoje.

Plastikos chirurgai tikina, kad tokiu atveju sužeidimai prilygsta šautinei veido žaizdai.

Prieš keletą metų BBC pranešė ir apie pirmąsias mirtinas tokių sprogimų aukas JAV.

„Anksčiau būdavo tokie įrenginiai, kurie buvo be apsaugų. Bet šiuo metu rinkoje nelabai ir yra įmanoma gauti. Bent jau Lietuvos prekybininkai, kiek man yra žinoma, pardavinėja su apsaugos priemonėmis – mikroschemomis, kurios apsaugo nuo perkaitimo“, – tikino „Ecodumas“ Vilniaus regiono vadovas V. Štakonas.

Laimei kol kas Lietuvoje tokių atvejų nebuvo nustatyta.

Visą LNK reportažą galite žiūrėti čia: