Tačiau, pasak patarėjos, sprendimas nesikreipti į KT dėl galimybių paso vaikams, kaip prašė judėjimas „Basos mamos“, gali keistis, jei vaikams nebus užtikrintos galimybės šį dokumentą gauti per testavimąsi mokyklose.

„Grįžus mokiniams iš atostogų mes vertinsime, ar mokyklose vykdomas testavimas yra prieinamas, ir jei bus išlaikytas prieinamumo, testavimo sąlygos, prezidentas nemato poreikio kreiptis į KT, o tuo pačiu stabdyti Vyriausybės nutarimo galiojimo. Jei tos sąlygos nebus išlaikytos, svarstys kreipimąsi į Konstitucinį Teismą“, – ketvirtadienį LRT sakė I. Segalovičienė.

Prezidento patarėja teigė, jog viena priežasčių, kodėl šalies vadovas nesikreipė į KT dėl galimybių paso vaikams yra tai, jog Teismas priėmė nagrinėti prašymą bendrai įvertinti galimybių paso konstitucingumą, o kita – testavimo mokyklose skatinimas.

„Prezidentas galimybių pasą mato kaip testavimo skatinimo priemonę, nes šiandien galimybių paso vaikams konstruktas padarytas taip, kad testuojantis mokykloje įprastiniu testu vaikai gali irgi gauti galimybių pasą. Testavimas ne tik leidžia gauti galimybių pasą, bet ir užtikrina galimybę maksimaliai ilgai tęsti kontaktinį ugdymą, kas prezidentui labai svarbu“, – kalbėjo patarėja.

„Mūsų nuomone, Vyriausybė turi užtikrinti, kad mokyklose vykdomas testavimas suteiktų kiekvienam absoliučiai vaikui galimybę gauti galimybių pasą. Vaikas, atėjęs į mokyklą ir išsityrę mokykloje, turi atitinkamai galėti eiti ir į sportą, ir į kirpyklą, ir į kanceliarinių prekių parduotuvę, ir biblioteką“, – teigė patarėja.

Prezidentas G. Nausėda trečiadienį paskelbė, kad nesikreips į KT dėl galimybių paso konstitucingumo ir paragino Teismą „maksimaliai greitai“ išnagrinėti dalies Seimo narių kreipimąsi šiuo klausimu.

Lapkritį Konstitucinis Teismas priėmė nagrinėti grupės opozicinių parlamentarų prašymą įvertinti, ar Vyriausybės nutarimas dėl galimybių paso, skirto valdyti koronaviruso pandemijai, neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Tačiau į teismą kreipusis prezidentui, galimybių pasas nustotų galioti, kol būtų pateiktas teismo išaiškinimas.

Kreiptis į Konstitucinį Teismą prezidentą trečiadienį paragino grupė žinomų žmonių, visuomenininkų, įteikę kreipimąsi su, kaip jie patys teigia, daugiau nei 100 tūkst. žmonių parašų.

Praėjusią savaitę G. Nausėda gavo kitą prašymą kreiptis į KT – judėjimas „Basos mamos“ prašė šalies vadovo skųsti galimybių paso taikymo vaikams konstuticingumą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)