Šis pasiūlymas aiškinamas pasaulyje sparčiai plintančia koronaviruso omikron atmaina.

Omikron variantas labiausiai besiskiriantis nuo kitų iki šiol aptiktų. Galimai susijęs su vakcinų veiksmingumo sumažėjimu, ypač praėjus ilgesniam laiko tarpui po vakcinacijos. Tik trijų dozių vakcinavimo efektyvumą patvirtina moksliniai tyrimai ir stebėsena. Skiepytis stiprinamąja doze galima praėjus 3 mėnesiams po pasiskiepijimo pagal visą skiepijimo schemą.

Būtent skiepijimą sustiprinančiąja doze akcentuoja ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras, tad gyventojams turi būti sudaryti skiepytis, o ne atlikti serologinius antikūnų tyrimus po pilnos vakcinacijos schemos“, – rašoma VRM pateiktame dokumente Vyriausybei.

Taip pat, siūloma nustatyti pereinamąsias nuostatas, kad asmenis, turinčius iki šio nutarimo įsigaliojimo datos gautus teigiamus kiekybinio ar pusiau kiekybinio serologinio imunologinio tyrimo atsakymus, kai šis tyrimas buvo atliktas po skiepijimo COVID–19 ligos vakcina, kontaktiniu būdu aptarnauti ar paslaugas teikti galima 60 dienų nuo tokio tyrimo atlikimo dienos.

Teikimo dokumente taip pat teigiama, jog epidemiologinė situacija šalyje išlieka nepalanki.

„Daugiau nei pusė Lietuvoje patvirtintų omikron atmainos atvejų nėra įvežtiniai ar susiję su įvežtiniais, tad galima teigti, kad jau stebimas šios atmainos plitimas šalies viduje“, – rašoma dokumente.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, jog tvarka nesikeičia persirgusiems asmenims.

„Dėl vakcinuotų žmonių, tie įrodymai ir turint mintyje omikron atmaina, kad alternatyva nebelabai dabar gali būti. Interesas turėtų būti, kad kuo daugiau žmonių turėtų šviežią skiepą, kurie neturi imuniteto suformuoto persirgimu“, – sakė premjerė.

Ši tvarka įsigalios sausio 10 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės